Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Martin Víta | rubrika: Seriál | 23. 2. 2016
Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky trápí každoročně tisíce uchazečů o vysokoškolské vzdělání – ať už ve fázi podávání přihlášek, nebo po úspěšně absolvovaných přijímačkách.
Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Je zřejmé, že „vhodnost“ daného oboru a školy pro konkrétního uchazeče jsou čistě individuální záležitost. Do hry navíc vstupuje řada faktorů, které s obsahem výuky bezprostředně nesouvisejí (například dojezdová vzdálenost a kvalita spojení, možnost získat ubytování a další). Každopádně volba oboru a školy je přece jen zásadní rozhodnutí, a proto je lepší opírat se o fakta, ne jen o pocity a vágní představy, povrchní sympatie k názvu oboru nebo o útržkovité informace ze dnů otevřených dveří či veletrhů pomaturitního vzdělávání.

Každý, kdo zvažuje studium určitého oboru na určité škole (nebo i jen podání přihlášky) by měl alespoň rámcově znát obsah studia, seznámit se se studijními plány oboru. Studijní plán je – zhruba řečeno – seznam povinných a povinně volitelných předmětů, které musí student během studia absolvovat. Někdy mají tyto informace podobu doporučeného průběhu studia a předměty jsou do značné míry pevně rozložené do jednotlivých ročníků nebo i semestrů. Ze studijních plánů nebo doporučených průchodů studiem si lze udělat přesnější představu o tom, jaký bude obsah výuky a na co se bude klást důraz.

Cestou na vysokou školu

Jak vybírat vysokou školu? Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

Čeho si ve studijních plánech všímat

Dostat se ke studijním plánům nebývá obtížné, na webech jednotlivých fakult se tyto informace skrývají v sekci Studium, Pro studenty a podobně. Pokud studijní plán „svého“ oboru nemůžete najít, neostýchejte se požádat o radu, třeba prostřednictvím studijního oddělení.

Máte-li před sebou studijní plán oboru, který vás zajímá, jaké otázky je vhodné si klást?

  • Jaký je rozsah jednotlivých předmětů a čeho se rámcově týkají?
  • Jaké je zastoupení přednášek a jaké je zastoupení praktických cvičení?
  • Je součástí studijního plánu praxe nebo stáž?
  • Jaký je podíl povinných předmětů, povinně volitelných a volitelných?
  • Vyučují se některé předměty v cizím jazyce?

Máme-li vybraných několik oborů, můžeme jejich studijní plány na základě těchto charakteristik srovnávat – podobně jako můžeme srovnávat parametry podobných produktů v některých internetových obchodech. Můžeme se také dívat na to, v jakých předmětech se zvažované obory shodují, a které oblasti naopak daný konkrétní obor nepokrývá – na rozdíl třeba od jiných oborů z výběru.

Tímto způsobem můžeme porovnávat samozřejmě jen obsahové a formální charakteristiky oboru, ne třeba už náročnost předmětů a kvalitu podání látky. Jde ale o jeden (nutných) kroků při postupném zpřesňování představ o studiu.

S čím se ve studijních plánech potkáme

Ve studijních plánech se často setkáváme se zkratkami typu 2/0 Zk (či 2+0 Zk), 4/2 Zk, Z aj. Co znamenají? Jedná se obvykle o rozsah předmětu. První z čísel zpravidla odpovídá počtu hodin přednášek týdně, druhé z čísel odpovídá počtu cvičení. Zkratka Zk znamená, jak asi tušíme, zakončení předmětu zkouškou, Z je zápočet – jakési potvrzení o absolvování, které student získá třeba po napsání zápočtové písemky, odevzdání seminární práce a podobně – to je závislé na požadavích učitele. Asi nepřekvapí, že získat od někoho zápočet může být obtížnější než u jiného složit zkoušku, obecně ale platí, že zkoušky by měly být náročnější. Méně obvyklá je zkratka KZ, což znamená klasifikovaný zápočet, což je cosi mezi zápočtem a zkouškou. Někdy bývají ve studijních plánech uvedeny ještě ECTS kredity, které by měly odpovídat studijní zátěži a které jsou srovnatelné v rámci škol v Evropské unii. V rámci veřejných částí informačních systémů vysoké školy lze obvykle dohledat i popisy (syllaby) jednotlivých předmětů – jakým tématům se předmět věnuje, jaké jsou požadavky na absolvování, doporučená literatura a jiné.

Několik ukázek

Abyste bez velkého hledání měli možnost porovnat si několik podobných studijních plánů/doporučených průchodů studiem, vybíráme pro vás odkazy na studijní plány/doporučené průchody studiem u tří podobných oborů:

…a pokud by vás snad zajímala ta pražská a ta brněnská práva, studijní plány dáváme rovněž přímo k dispozici:

  • Právnická fakulta UK, studijní obor Právo
  • Právnická fakulta MU, studijní obor Právo

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

30. 3. 2016 | Martin Víta | 6 komentářů

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

Jedním z hlavních cílů našeho seriálu je podněcovat uchazeče o studium k tomu, aby se rozhodovali na základě faktů, ne pocitů a dojmů. Dostat se k nejrůznějším číslům je čím dál snazší... celý článek

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

9. 3. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Když chcete vybrat vysokou školu, která vás bude bavit, vyplatí se zajímat se o ni hlouběji. Průzkum bojem stojí příliš mnoho peněz a času. Informací, ze kterých si můžete složit poměrně... celý článek

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

1. 2. 2016 | Martin Víta | 7 komentářů

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Prvním dílem začínáme na Peníze.cz nový seriál určený převážně těm, kteří se rozhodují nebo brzy budou rozhodovat, na jakou vysokou školu se vydají. Naučíme je klást si správné otázky... celý článek

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

29. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

Strach o to, abychom náhodou učitele nepřeplatili, je v důsledku strachem o to, aby se náhodou příští generace neměly moc dobře.

Partners Financial Services