Cestou na vysokou školu: Mimořádné studium – mimořádná příležitost

Martin Víta | rubrika: Seriál | 17. 5. 2016
Nemusíte (u)dělat přijímačky, a přece můžete chodit na vysokou školu, navštěvovat přednášky, skládat zápočty a zkoušky. Nemálo fakult dnes tzv. mimořádné studium. Jde o zajímavou, avšak relativně málo známou příležitost, jak oficiálně studovat vybrané předměty spolu s řádnými studenty. Jaké jsou výhody a nevýhody mimořádného studia? Komu se může hodit?
Cestou na vysokou školu: Mimořádné studium – mimořádná příležitost

Vjednom z předchozích dílů seriálu Cestou na vysokou školu už padlo, že přednáškyna vysokých školách jsou až na výjimky) veřejné:

Je to výborná možnost, pokud chcete vědět, jak vybraná škola asi „chutná“, co je obsahem hlavních předmětů oboru, o kterém tušíte, že by vás mohl zajímat, a podobně. Je to nakonec i regulérní příležitost ledacos se naučit, když na to přijde. Jenomže – neoficiálně. Bez papíru. A taky bez cvičení a bez zpětné vazby v podobě zkoušky.

Cestou na vysokou školu

Jak vybírat vysokou školu? Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

Na některých fakultách ovšem nabízejí otevřenou možnost absolvovat zvolené předměty oficiálně (včetně případných cvičení) a na konci skládat zápočty nebo zkoušky za stejných podmínek jako studenti řádného studia. Jedná se o studium placené, účtované částky ale nejsou nikterak závratné, mnohdy spíš symbolické. Typicky tuto možnost najdeme na stránkách fakult označenou jako „mimořádné studium“. Formálně toto studium spadá pod celoživotní vzdělávání. Na konci získají absolventi typicky nějaký druh osvědčení o absolvování konkrétních předmětů.

Pro koho mimořádné studium je

Předpokladem vstupu do mimořádného studia je zpravidla pouze ukončené středoškolské vzdělání (a dostatečná kapacita kurzů). Mimořádné studium je tedy otevřené širokému spektru uchazečů.

Jste-li studenti nějaké vysoké školy, můžete si takhle „přibrat“ předměty, které vás zajímají ale na vaší škole se vůbec nevyučují nebo nevyučují v dostatečném rozsahu, hloubce či kvalitě. Student informatiky si třeba může vybrat manažerské disciplíny na ekonomicky zaměřené vysoké škole, studenti společenských věd naopak třeba vhodné předměty z IT oblasti. (Kromě toho, že studium samo o sobě může přinést cenné znalosti a rozšíření obzorů, jedná se i o zajímavou položku do životopisu.) Fantazii se meze nekladou, nabídka je velmi široká.

Pro člověka, který se hlásil, leč nedostal na vysokou školu, jde zase o perfektní příležitost, jak být v kontaktu s vysokoškolským prostředím a načerpávat relevantní znalosti. V určitých případech jde navíc takto absolvované předměty uznat, až se člověk dostane na řádné studium na dané škole.

Pro studenty bakalářského studia na soukromých vysokých školách, kteří pošilhávají po studiu na veřejné vysoké škole, může tvořit mimořádné studium „přípravku“ na přijímací zkoušky na navazující magisterské studium.

Zájemci z praxe můžou ocenit některé kurzy, které vhodným způsobem doplní firemní vzdělávání – v současné době už zdaleka neplatí teze o odtrženosti akademického života od reality.

Plus a minus

Pro ukázku, představu či ilustraci si můžete otevřít weby některých fakult, které mimořádné studium nabízejí. Jde jen o letmý výběr, fakult, které mimořádné studium otevírají je mnohem víc. Až ho budete na jejich stránkách hledat, pátrejte po oddílu věnovaném celoživotnímu vzdělávání (CŽV) nebo přímo mimořádnému studiu.

Výhody mimořádného studia

  • Nízká finanční náročnost ve srovnání s kurzy komerčních vzdělávacích agentur
  • Rozsah a délka kurzu
  • Možnost konzultací s vyučujícími
  • V případě přijetí na příslušný obor řádného studia možnost uznání předmětů
  • Možnost navazovat kontakty se studenty daného oboru

Nevýhody mimořádného studia

  • Student nemůže čerpat studentské výhody (nemá status studenta)
  • Termín a místo studia je pevně dané, nelze ovlivnit
  • V některých případech nedostatečná kapacita

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Efektivita přípravy především!

20. 4. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Efektivita přípravy především!

Když se chystáte na přijímačky na vysokou, nic není tak důležité jako rozvrhnout dobře síly. Neskákejte do přípravy po hlavě a dobře rozvažte – mimo jiné – na co se včas vykašlat.

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

23. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky... celý článek

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

11. 7. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Návod na to, jak přestat být na jednu přes držku.

Partners Financial Services