Příprava na řádění živlů? Správné pojištění

Příprava na řádění živlů? Správné pojištění
Třetí povodňový stupeň odvolán, voda ustupuje. Na jak dlouho? Loni stály živelné pohromy pojišťovny téměř osm miliard korun. Voda z toho utopila zhruba polovinu, zbytek šel na účet sněhu a kroupám. Prevence? Žádná není stoprocentní. A pojištění? Ne každý na něj dosáhne.

Živelní katastrofy,“ říká Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven, „představují necelých 25 procent z celkového počtu škod na majetku.“ A dodává: „Co do objemu škod jsou však na prvním místě, škody se pohybují až v milionech korun na jednu pojistnou událost.“ O všechen majetek můžeme přijít během pár hodin – a tak je skutečně riskantní zůstávat zcela bez pojištění. Letos zatím řádily hlavně bouřky a kroupy. Největší hrozba posledních let, povodeň, se připomněla minulý týden. Voda opadává, ale po nepříliš starých zkušenostech víme, že nečekaně udeřit může téměř kdykoli a téměř kdekoli. Pojistku proti ní si však každý koupit nemůže.

Třicet tisíc adres má smůlu

Nakolik se vyplatí vybírat bydlení podle povodňové zóny?

Ukážeme si to na ilustračním příkladě zděného domu s pojistnou hodnotou 3 500 000 Kč, pojištěného u Kooperativy. Za komplexní živelní pojištění (při spoluúčasti 1 000 Kč) ročně zaplatíte:

  • V první zóně 3 150 Kč
  • Ve druhé zóně 4 900 Kč
  • Ve třetí zóně 7 000 Kč
  • Ve čtvrté zóně je dům standardně nepojistitelný.

Rozložení povodňových zón v ČR

Život není fér. V některých krajích se pozemek v první zóně hledá lépe než v jiných, procentuálně je na tom nejhůř kraj Olomoucký – v jiné než první zóně leží více než polovina jeho území.

Obrázek zvětšíte kliknutím

Rozložení povodňových zón v ČR

Kupujete nemovitost? Chystáte se stavět? Adresu si vybírejte hodně pečlivě. Chcete si vychutnávat večerní pohled na řeku, která se vám vine za domem, na pozadí západu slunce? Romantika zaručena. Ale připravte se, že vás nikdo nepojistí. Pojišťovny rozlišují čtyři povodňové zóny. V první je pravděpodobnost povodně zanedbatelná a každá pojišťovna po vás skočí všemi deseti. Pokud ale bydlíte ve čtvrté zóně, kde hrozí dvacetiletá voda, utřete nos.

Proti povodním a záplavám ve čtvrté povodňové zóně nemovitosti zásadně nepojišťujeme,“ říká mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Totéž potvrzuje mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. „V celé republice se jedná zhruba o třicet tisíc adres,“ dodává Káňa. „Ale mohou se samozřejmě pojistit proti ostatním rizikům, například zlodějům, vichřici, požáru,“ pokračuje Zavoral. Za určitých podmínek jsou však pojišťovny individuální dohodě přístupné. Zohledňují parametry jako je frekvence a výše škod, příčiny jejich vzniku nebo protipovodňová opatření. „Můžeme zpracovat individuální klasifikace, výše pojistného však pochopitelně odpovídá zvýšené rizikovosti,“ vysvětluje Káňa. „Úplně bez šance tedy tito lidé nejsou. Většinou tyto případy konzultujeme se zajistitelem,“ doplňuje Zaoral.

Paní Marie patří k těm, kteří mají smůlu. Má domek u Berouna, nedaleko řeky. Již několikrát na vlastní kůži zažila, jaké je to mít obývák plný bahna. Pokaždé dům s manželem pomalu vlastními silami zrekonstruovali. „Pojistit nás nikdo nechce a stěhování pro nás nepřipadá v úvahu, na nový dům nemáme. Každý rok ale znovu trneme, co přijde,“ říká. Nejste si jistí, v jaké povodňové zóně váš dům leží? Podívejte se do digitální povodňové mapy. Přístupná je zdarma.

Povodňová mapa: finance za vodou

Rozložení povodňových zón v ČR

Zpráva o nebezpečí povodně na MF. Zvětšíte kliknutím

Povodňová mapa je přístupná přes web České asociace pojišťoven, vyrobila ji firma Intermap Technologies.

Vyhledávat můžete zadáním adresy, případně prostým zadáním polohy kliknutím do mapy. My jsme si našli, v jakém ohrožení je sídlo ministerstva financí v pražské Letenské ulici. Tisícileté voda v roce 2002 tu byla nad hlavu. Jinak však – přestože ministerstvo není od Vltavy vzdušnou čarou ani pět set metrů – jsou aspoň v tomto ohledu české finance takříkajíc v suchu.

Pojišťovna vás může vypéct na výlukách

Pokud nejste z možnosti pojištění kvůli adrese vyřazeni, dobře si rozmyslete, na jakou částku se pojistíte. V případě pojištění domácnosti by měla odpovídat hodnotě veškerého majetku, který máte. Nebo alespoň hodnotě majetku, který byste si znovu pořizovali. Vedle drahých věcí neopomeňte zahrnout také věci denní spotřeby, jako jsou boty, CD, knihy nebo oblečení. I ty vám totiž mohou, když vám je vezme voda nebo vítr, zatraceně chybět.

Myslete také na to, že pojištění domu a pojištění domácnosti jsou dvě odlišné věci. I když lze často obojí uzavřít v rámci jedné smlouvy, jedná se o dva produkty, které se nepřekrývají (i když některé pojišťovny je nabízejí v balíčku). Tohle základní neporozumění by vás totiž mohlo vyjít draho.

Také si ověřte, na co všechno se vaše pojištění vztahuje. Mezi pojišťovnami jsou rozdíly v tom, za co už si musíte připlatit. Zatímco klidně spíte s vědomím, že máte domov pojištěný, od pojišťovny nakonec nemusíte dostat ani korunu. Důkladně si pročtěte smluvní podmínky a zaměřte se hlavně na takzvané výluky z pojištění. I živly totiž mají svou definici. A když se vítr, který vám sebral střechu, nevejde do definice vichřice podle pojišťovny, můžete se svými škodami ostrouhat.

Nová, nebo časová? Rozlišení, které nadělá paseku

Dřív než smlouvu podepíšete, se také ujistěte, že správně rozumíte pojišťovací terminologii. Neznalost totiž, jak známo, neomlouvá, ale rozdíl dvou slovíček může znamenat desetitisícový rozdíl na vašem kontě. Klíčové je, zda je vaše pojistné plnění stanoveno v cenách „nových“, nebo „časových“. Za „novou“ cenu si můžeme v daném místě a čase pořídit stejnou věc, o jakou jsme přišli, nebo srovnatelnou. Naopak za „časovou“ cenu se považuje ta, kterou měla zničená věc bezprostředně před pojistnou událostí. Pokud vám tedy voda vzala vaši patnáct let starou televizi, těžko si za vyplacenou částku pořídíte novou.

Češi jsou nepoučitelní a podpojištění

Běžná je u nás podpojištěnost. Ani vodní a větrné smršti posledních let řadu lidí nepřiměly, aby aktualizovali své deset let staré smlouvy. A tak mají domácnosti pojištěné na podstatně nižší částky, než je skutečná hodnota jejich dnešního majetku. Když se pak přižene přírodní živel a oni se dožadují pojistného plnění, bývají dost nepříjemně překvapeni, jak malou sumu dostanou. Kdy jste svou smlouvu naposledy aktualizovali vy?

TIP REDAKCE: A co pojištění auta?

Devět rad, jak ušetřit na havarijním pojištění 
najdete v čerstvém článku Světlany Ryskové.

A pokud chcete šetřit, ale do čtení se vám moc nechce, připravili jsme pro vás ještě jednu horkou novinku. Ve spolupráci se společností ePojištění.cz vám přímo na Peníze.cz nabízíme
on-line prodej havarijního pojištění i povinného ručení.
Na míru vám i vašemu vozidlu.

A pojištění zahrady? To hází většina lidí úplně za hlavu. Podle průzkumu pojišťovny Generali se setkala s poškozením zahrady zhruba třetina zahrádkářů. „Více než polovina z nich uvedla, že se jednalo o opakovaný případ. Šedesát osm procent lidí ale nemá zahradu pojištěnou vůbec a uzavřít pojistku ani neplánuje,“ říká mluvčí Generali Jan Cívka. Nejčastěji přitom způsobují škody na zahradách přírodní živly. Pouze patnáct procent škod zaviní lidský faktor, například zloději.

Živly zaútočily. Co teď?

Vrátíte se domů a zjistíte, že střechu odnesl vichr, postel vzala voda, stěny smetlo zemětřesení a zahradní altán sežehl plamen. Pro zásahy všemi živly platí stejný návod, jak správně postupovat, abyste se o peníze od pojišťovny sami nepřipravili. „Nejprve musíte učinit opatření k tomu, aby se nezvětšoval rozsah a následky škody,“ říká mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová. S odstraňováním škod a záchrannými pracemi nemusíte čekat na pracovníka pojišťovny. Vše je ale třeba důkladně zdokumentovat. Takže foťte, natáčejte a shánějte svědky. „Ideálně by to měl být pracovník Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, obecního úřadu a podobně,“ dodává Svobodová.

Následně byste měli událost co nejrychleji nahlásit své pojišťovně. K tomu si připravte všechny relevantní nabývací doklady, smlouvy a faktury. Pokud se škoda nějak vyvíjí, vše zaznamenávejte. A poškozených věcí se do příchodu pracovníka pojišťovny rozhodně nezbavujte.

Pojištění domácnosti

Anketa

Máte pojištění domácnosti?

Platí, že byste měli událost nahlásit pojišťovně co nejdříve. Promlčecí doba u pojistného plnění je ale tři roky a začíná běžet za jeden rok po vzniku pojistné události.

Spláchla voda i pojistnou smlouvu? Nezoufejte. Pojišťovna má originál uložený a podle jména a rodného čísla ho dokáže dohledat. Pojistné plnění je ze zákona splatné do patnácti dnů po ukončení šetření pojistné události, přičemž pojistitel je povinen ukončit šetření škodné události do tří měsíců od jejího oznámení.

Hra štěstí, nebo jistota?

Řádění přírody v naší moci není. Záleží čistě na její libovůli, kdy své živly vypustí k dalšímu ničivému útoku. Boj s nimi nemáme šanci vyhrát. Ale můžeme ovlivnit to, jak snadné nebo obtížné pro nás bude se s jeho následky vyrovnat. Spolehnete se radši na štěstí, nebo na kvalitní pojištění? My vám radíme to druhé.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2011 9:52, jindra

Jaké pojistné produkty nabízíte vy?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 7. 2011 13:16, Matěj

Podle mých zkušeností pojišťovny žádné finty na klienty nepřipravují, pojištění na to příliš lukrativní byznys. Problém je v dealerech pojištění, pojišťovacích poradcích. Třeba začínající dealeři pro ČSOB pojišťovnu mají vždy dostanou za úkol prodat určitý počet nějakého konkrétního pojištění co nejvíce lidem - největší prestiž je, když se ten druh pojištění daří prodávat klientům, kteří ho vůbec nepotřebují. Jinak řečeno - nejlepší dealer je ten, který prodá babičce žijící v pečováku pojištění nemovitosti, nezaměstnanému pojištění ztráty příjmu, člověku, který má nemovitost u řeky pojištění proti tornádu atd. Neměl by ale nejlepší dealer být ten, který dokáže zmapovat potřeby každého klienta a nabídnout mu pro něj nejvýhodnější pojištění?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

19. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

Po opadnutí povodní přijdou na řadu likvidátoři pojišťoven. Poškození jim mohou práci usnadnit, a dostat se tak k rychleji k penězům. Přinášíme základní rady, na co nezapomenout.

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

3. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

Mít dobře pojištěnou terasu, balkón či sklep není samozřejmost. K běžné pojistce domácnosti to nabízí většina pojišťoven, je ale třeba splnit určité podmínky, aby šlo na pojistné plnění... celý článek

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

26. 6. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

Tisíce lidí, kterým nynější povodně poškodily dům, hlásí pojišťovnám škody na majetku. Ve spolupráci s pojišťovnami jsme připravili stručný manuál, jak nejlépe postupovat a na co nezapomenout... celý článek

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

25. 6. 2009 | Věra Tůmová | 25 komentářů

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

Ještě než uzavřete pojištění domácnosti, pořádně prostudujte všechny výluky, při nichž nedostanete od pojišťovny ani korunu. Vyplatí se číst nejen obecné, ale i speciální výluky k jednotlivým... celý článek

Partners Financial Services