Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Světlana Rysková | rubrika: Jak na to | 29. 6. 2011 | 13 komentářů
Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění
Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc korun.

Jsem skvělý řidič a mám povinné ručení, tak co by se mi mohlo stát... S tímto přesvědčením vyrazí zanedlouho většina Čechů na dovolenou po vlastech českých i po Evropě. Pak se to stane. V touze po zajímavých turistických zážitcích nebo v zajetí nákupní horečky zaparkujeme svoje auto v neznámém městě nebo na ne zcela bezpečném místě. Když se vrátíme, zjistíme, že vám někdo „nacouval do motoru“ nebo ukradl kola. Viník je pryč, auto nepojízdné a přivolaní policisté jen bezradně krčí rameny. V takové situaci nám řidičské umění není nic platné a povinné ručení nepomůže.

Povinné ručení, jak vyplývá z jeho plného názvu ‒ pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ‒ totiž není pojištěním pro naše auto, ale pojištění odpovědnosti pro nás jako řidiče. Jeho hlavním smyslem je chránit nás před finančními následky škod, které způsobíme svým vozem. Jde zejména o škody na zdraví či životě ostatních účastníků nehody, ale také o škody na movitém i nemovitém majetku nebo na životním prostředí.

Ani vylepšené povinné ručení není havarijko

Bouráme s Peníze.cz

Po autonehodě je nejdůležitější vědět, co dělat. Kurzy první pomoci zatím neděláme, s ostatním vám Peníze.cz poradí:

 

Většina majitelů motorových vozidel dává při výběru povinného ručení stále ještě přednost nižší ceně. Pojišťovny se v posledních letech snaží obstát v konkurenci a povinné ručení stále vylepšují. Například tím, že k němu přidávají zdarma asistenční služby, úrazové pojištění, pojištění čelního skla, živelních škod a dokonce i pojištění bonusů za bezeškodní průběh. Slibují také vyřízení všech formalit v případě dopravní nehody za svého klienta.

Postupně tak přibývá řidičů, kteří dávají přednost povinnému ručení, ke kterému dostanou co nejvíce dalších služeb. Když se jim podaří takové výhodné povinné ručení najít, spokojeně si zamnou ruce a mají pocit, že pro své milované auto i peněženku udělali maximum. Jenže to je omyl!

Když si chceme pojistit auto, potřebujeme k tomu havarijní pojištění, protože to je takzvané pojištění škodové. Jeho smyslem je v první řadě kompenzace škod na našem voze, ať jsme si je zavinili sami, nebo nám je způsobil někdo jiný, či k nim došlo v důsledku některého z pojištěných rizik. Havarijní pojištění se vztahuje na úplně jiná rizika než povinné ručení. Jde zejména o riziko havárie, odcizení vozidla, jeho části nebo výbavy, poškození vozidla živelní událostí nebo vandalismem, případně střetem se zvěří.

Zloději, živly a jiné nástrahy

I ten nejskvělejší a nejopatrnější řidič může o své auto přijít, protože mu ho někdo odcizí. Počet ukradených vozů sice rok od roku klesá díky lepším zabezpečovacím zařízením, ale podle statistik České asociace pojišťoven si přece jen každých 40 minut v Česku zloději odvezou jedno auto. Denně je to 35 vozů v celkové hodnotě pět a půl milionu korun. Jen zhruba třetinu z nich se podaří policii vypátrat a vrátit majitelům. Ta ostatní jsou nenávratně pryč. Takže pojistit si auto proti krádeži se nezdá být až tak zbytečné.

Anketa

Máte havarijní pojištění?

Havarijní pojištění však může posloužit i v případě, že dojde k poškození vozu živly. Určitě to měli možnost ocenit klienti pojišťoven v oblastech, kde loni v srpnu poničily stovky aut přívaly krup. Jen v roce 2010 evidovaly pojišťovny živelní škody na automobilech za půl miliardy korun. Průměrné vyplacené pojistné plnění za jednu živelní škodu bylo 116 tisíc korun.

Pořádně nám může vyprázdnit peněženku i špatná silnice. Po zimě na nich číhají pasti v podobě děr a výtluků. Když se takové pasti spadneme, můžeme si způsobit poškození podvozku, kol, ale jsou i případy poškození chladiče či motoru. Podle statistiky pojišťoven taková škoda přijde v průměru na 32 tisíc korun, přitom za havarijní v průměru zaplatíme 10 tisíc korun ročně.

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Mnozí majitelé aut neuzavírají havarijní pojištění, protože jim připadá drahé. Pokud však využijí některý z našich tipů, mohou ho mít o pár tisíc korun levnější.

1. Havarijní pojištění si můžeme sestavit jako stavebnici. Můžeme si zvolit pojištění all risk, tedy na všechna základní rizika (havárie, odcizení vozidla, jeho části nebo výbavy, poškození vandalismem nebo neznámým viníkem, poškození živelními událostmi, jako jsou povodně, požáry, vichřice, údery blesku, krupobití a podobně), které je samozřejmě nejdražší. Nebo si zvolíme jen některá z nich a pojištění bude levnější.

2. Pokud zvolíme pojištění all risk, pak se k němu snažme získat maximum výhod zdarma – obvykle jsou to výhody v podobě asistenčních služeb a úrazového pojištění zdarma, ale dají se najít i další výhody.

3. Na pojistném můžeme ušetřit u většiny pojišťoven i tak, že si sjednáme povinné ručení i havarijní pojištění najednou – sleva bývá pět procent z pojistného.

4. Hodnota každého auta velmi rychle klesá, a proto je výhodné každý rok pojistku upravit na nižší pojistnou částku, která odpovídá aktuálnímu ocenění hodnoty auta pojišťovnou. Majitelé to většinou nedělají a platí zbytečně vysoké pojistné.

5. Pro vozy starší šesti let je možné vyhledat speciální havarijní pojištění, které bývá levnější.

6. Výše pojistného závisí i na tom, jakou spoluúčast zvolíme. Platí nepřímá úměra: čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné. Možnost volby spoluúčasti bývá do třiceti procent pojistného plnění.

7. U pojištění rizika odcizení vozidla můžeme získat až 30procentní slevu na pojistném, pokud splníme požadavky pojišťovny na zabezpečení. Požadavky se dají zjistit v pojistných podmínkách.

8. Bezeškodní průběh u havarijního pojištění, pohodně jako u povinného ručení, znamená každoroční bonus v podobě pětiprocentní slevy na pojistném. Celkově můžeme dosáhnout zlevnění pojistného až o polovinu.

9. Slevu na pojistném, nejčastěji pět procent, můžeme získat i tehdy, pokud uzavřeme smlouvu o havarijním pojištění přes internet.

TIP REDAKCE: sjednejte si havarijní pojištění i povinné ručení on-line na Peníze.cz

Je to všechno zbytečně složité? Právě dnes spouštíme na Peníze.cz on-line sjednání povinného ručení a havarijního pojištění. Naším partnerem je společnost ePojištění, která patří k největším hráčům na trhu. Dokáže vám najít pojištění na míru; a díky tomu, že mluví reprezentuje obrovská množství klientů, dokáže také u pojistitelů vyjednat velmi příjemné slevy.

On-line prodej havarijního pojištění a povinného ručení

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2011 22:31, TVK

U pár let starého auta klesá reálná tržní hodnota o 12-15% ročně. Za jeden krátký email do pojišťovny s žádostí o překalkulaci pojistky na aktuální cenu úspora několika set nebo tisíc stojí, moc času nezabere ani obeslání konkurenčních pojišťoven.

Navýšení pojistného je obvykle v řádu procent a vykompenzují to na druhé straně bonusy za bezeškodní průběh. Naopak při tlaku na pojišťovnu a předložení "dumpingových" nabídek těch ústavů, které se snaží získat klienty, lze pojistku při adekvátním snížení ceny auta srazit meziročně klidně až o 20-25%.

Bohužel fakt je ten, a ověřil jsem si to na svých známých, že spousta lidí nechává cenu roky na stejné hodnotě a zbytečně přeplácí.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2011 9:01, Pavel

S té ztrátě hodnoty vozidla. Koupil jsem si před nedávnem nové auto a prodejce mi k tomu doporučil pojištění ztráty hodnoty vozu EuroGAP. Ta v případě totálky anebo ukradení doplatí zbytek amortizace z havarijního pojištění. V podstatě dostanu hodnotu nového vozu. Připlatil jsem si i pojištění spoluúčasti a myslím, že jsem udělal pro své nové auto maximum. Přestože to bylo dost drahé, doufám, že to nevyužiju. Nejdříve jsem mu nevěřil, ale potvrdil mi to i můj letitý pojišťovací agent, který je můj kámoš.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

29. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

Nemusíte své auto milovat jako člena rodiny. Nemusíte ho milovat vůbec, i nenávidět ho můžete. Určitě ale stojí za to s chladnou hlavou uvážit, zda se nevyplatí pojistit ho. Zvlášť... celý článek

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

4. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

Silnice v České republice připomínají po každé zimě spíš tankodromy. Není divu, že v důsledku mizerného stavu vozovky často dochází k nehodám a poškození vozidel. Na náhradu škody mají... celý článek

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

10. 2. 2011 | Jiří Janský | 21 komentářů

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, patříte k necelé pětině řidičů, kteří své vozidlo takto chrání. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) má ze 7 milionů registrovaných... celý článek

Jak postupovat při dopravní nehodě

18. 1. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak postupovat při dopravní nehodě

Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív.... celý článek

Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky

7. 10. 2009 | Eva Sovová

Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky

Řada českých řidičů zvažuje, zda platit za havarijní pojistku vozu tisíce korun nebo raději ušetřit a ojeté auto již nepojistit. Pojišťovny se nyní snaží lákat na slevy, přetahují se... celý článek

Partners Financial Services