Kdo je kdo v pojišťovně: mobilní technik

Věra Tůmová | rubrika: Když se řekne | 22. 6. 2011
Kdo je kdo v pojišťovně: mobilní technik
Mobilní technici v pojišťovně jsou takoví fajnšmekři. Nestačí jim mít jen odbornost a nadšení pro auta či nemovitosti. Musí mít i velký cit pro nesrovnalosti. Pokud na ně mají opravdu dobrý nos, pojišťovně zachrání hromadu peněz, jež by jinak vyplatila za škody, které ani nenastaly.

Můj den dnes začal vlastně už včera,“ říká poněkud záhadně jeden z mobilních techniků, když ho náhodou zastihnu v centrále velké tuzemské pojišťovny. Aby mohl dnes vyrazit do terénu, musel si už den předtím ze systému „vyjet“ přidělené případy a domluvit si kvůli nim jednotlivé schůzky a obhlídky. A ráno pak vyráží do terénu. Nejezdí však po celé České republice. Zpravidla se pracovně pohybuje pouze v rámci svého kraje, respektive regionu, který má na starosti. Veškerou dokumentaci pak zpracovává doma. Práce mobilního technika je totiž rozdělená na práci v terénu a v domácí kanceláři.

Mobilní technik, to jsou takové oči a uši pojišťovny. On vlastně vše vidí a prohlíží. Je v první linii, kdy má možnost vše v terénu osobně ověřit a ihned případně prozkoumat to, co se mu ‚nějak‘ nezdá. Funguje de facto jako prodloužená ruka likvidátora (o kterém píšeme v jiném díle seriálu). Projednává s klientem také rozsah škody a co je vlastně poškozené,“ popisuje terénní práci mobilních techniků jejich šéf, Jan Mach z pojišťovny Allianz. Z pražské kanceláře řídí v terénu tým dvacítky mobilních techniků specializovaných na automobily, motorky i další vozidla a tým desítku mobilních techniků zaměřených na majetkové škody.

Kdo je kdo v pojišťovně: miniseriál na Peníze.cz

Sponzorem seriálu je pojišťovna Allianz

V minulých dílech:

Mobilní technici „přes auta“

Mobilní technici se specializací na vozidla to mají podle Macha, oproti těm druhým orientovaným na majetek, o něco jednodušší. U drobných škod se mobilní technici snaží klienta někdy spíše nasměrovat do některého z autoservisů smluvních partnerů, kteří mohou tyto prohlídky pro pojišťovnu zajišťovat sami. Pokud auto ovšem neprohlédne smluvní servis, musí ji provést mobilní technik pojišťovny. Ten, podobně jako likvidátor autopojištění, musí dobře rozumět autům. Ideální je, když je sám nějakou dobu v autoservisu pracoval, aby měl praxi a nemohl ho jen tak někdo oklamat.

Mobilní technik auta rovněž obyčejně obhlíží v autoservisu. Tam vyráží za klientem, jak nejrychleji to je možné. Prohlídky probíhají většinou už do druhého dne. Pokud je však auto nepojízdné, jede se přímo ke klientovi nebo na místo, kde vozidlo zanechal. Podle Macha je to nutné, neboť se prohlížejí prakticky všechna poškozená auta, motorky či další typy vozidel. „Jezdíme na prohlídky třeba i jen kvůli poškozenému blatníku či čelnímu sklu. Musíme totiž ověřit, že skutečně k tomu poškození vůbec došlo,“ vysvětluje běžnou praxi pojišťoven Mach.

Mobilní technici „přes majetková pojištění“

Mobilní technik v terénu

Interní elektronický systém pojišťovny přidělí mobilnímu technikovi případ. Podle informací k němu si pak technik domluví schůzku s klientem. Na jejím základě popíše rozsah škod a klienta informuje o potřebných dokumentech a o tom, jak bude škoda vyplacena.

Klient si zpravidla může vybrat, zda dostane výplatu škody podle kalkulačních systémů (průměrných cen originálních dílů na trhu) nebo podle fakturace za opravu. Například u starších aut se většinou doporučuje vyplacení pojistného plnění dle kalkulačních systémů, takzvaného rozpočtu.

Zdroj: Allianz

U mobilního technika pro majetková pojištění je podle Macha zase nejvhodnější vzdělání stavařina. „Jestliže mají mobilní technici takovéto vzdělání a praxi, vše ostatní se pak už mohou snadno naučit,“ podotýká Mach.

U majetkových škod fungují mobilní technici trošku jinak než u aut. V okamžiku, když se jedná o velkou škodu, musí mobilní technik pojišťovny nastoupit vždy a udělat prohlídku osobně. Majetkoví mobilní technici se ale zabývají i škodami z odpovědnostních pojistek, kdy klient něco rozbije třeba na návštěvě či v obchodě. Tedy vždy, když se jedná o nějaký majetek. „Děláme ale také kontroly pro průmyslová pojištění nebo prohlížíme i kombajny či speciální tovární stroje,“ dodává Mach.

Hlava mobilních techniků

Kolik mají pojišťovny mobilních techniků

  • Allianz
    Na autoškody – 22 mobilních techniků
    Na majetek – 9 mobilních techniků
  • Česká pojišťovna
    Cca 200 mobilních techniků, část se specializuje na autopojištění, část na majetkové škody a část je univerzální, tj. řeší oba typy škod
  • Česká podnikatelská pojišťovna
    Na autoškody – v 9 regionech 100 mobilních techniků společnosti Global Expert
    Na majetek – 40 mobilních techniků
  • Kooperativa
    Na autoškody – 87 regionálních mobilních techniků, 25 v Praze
    Na majetek – 38 mobilních techniků rovnoměrně rozmístněných po celé ČR

Zdroj: pojišťovny

Šéf mobilních techniků má den pracovně laděný ovšem poněkud jinak než jeho podřízení. Nejezdí tak často do terénu jako oni. Pokud tedy nejede s některým z nich na prohlídku, sleduje práci mobilních techniků podle různých parametrů a statistik. „V interním systému pojišťovny je vše snadno vidět. Každý mobilní technik má kupříkladu určitý limit prohlídek, které musí denně absolvovat a posléze i zpracovat. Současně má služební auto a v něm má namontovanou GPS. Při případné kontrole tak mohu hravě vidět, zda se dotyčný technik pohyboval po správné trase tam, kde měl, a nikoliv po nějakých soukromých aktivitách,“ říká Mach.

Vedle kontroly a řízení práce mobilních techniků má jejich šéf navíc na starosti rovněž spolupráci se smluvními servisy a dalšími obchodními partnery (autosalony atd.). Jedná s nimi třeba v situaci, když se na něj obrátí kolega likvidátor s tím, že má nějaký problém s autoservisem. Tedy kupříkladu když nesedí nějaká faktura nebo servis uměle prodlužuje dobu opravy, aby se mu více zaplatilo za vypůjčení náhradního vozidla.

Sosat?

Anketa

Máte zkušenosti s pojistným podvodem?

Už jste uvažovali o tom, jak podfouknout pojišťovnu a trochu si přilepšit?
Nedoporučujeme!
Jednak se to nemá, jednak to většinou nevyjde.

Ve starších článcích Věry Tůmové se dozvíte, že pokusů o pojišťovací pokusy přibývá, které jsou nejpopulárnější, ale i jaké metody k jejich odhalování pojišťovny používají:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo je kdo v pojišťovně: šéflikvidátor

25. 5. 2011 | Věra Tůmová

Kdo je kdo v pojišťovně: šéflikvidátor

Likvidátoři českých pojišťoven likvidují denně jednu pojistnou událost za druhou. Je to nikdy nekončící proces. Jakou roli při tom hraje nejvyšší šéf likvidátorů, ředitel úseku likvidace?... celý článek

Kdo je kdo v pojišťovně: likvidátor

21. 4. 2011 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdo je kdo v pojišťovně: likvidátor

„Naživo“ uvidí svého likvidátora dnes jen málokdo. Největší pojišťovny rozdělily proces likvidace pojistné události do několika etap, aby se minimalizovaly případné podvody. Zatímco... celý článek

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

10. 8. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

Pojišťovny v Česku hlásí poměrně vysoký růst počtu pojistných podvodů. Souvisí to prý i se zhoršující se finanční situací rodin. Když už neví, kde peníze vzít, zkusí oblafnout pojišťovny. celý článek

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Partners Financial Services