První test Karolíny Peake

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 26. 7. 2011 | 11 komentářů
První test Karolíny Peake
Když se Karolína Peake domohla „důstojné funkce“, slibovala, jak bude tvorba zákonů pod přísnou kontrolou, jak bude dbát na kvalitu nové legislativy a jak bude omezovat prostor pro korupci. Pokud to myslela vážně, má šanci své sliby i smysluplnost své vydupané funkce dokázat.

Do vlády míří velmi podivná novela, která by měla výrazně změnit podmínky v pojišťovnictví. Původně mělo jít o zákon, který měl přinést pár technických změn, po kterých volal trh i Česká národní banka, která potřebuje posílit své pravomoci. Jenže najednou se objevila rozsáhlá novela obsahující změny, které ministerstvo financí nekonzultovalo ani s trhem ani s Českou národní bankou. Podle důvodové zprávy k zákonu bylo třeba udělat A, navržené paragrafy však dělají B – a to podle dopadové analýzy (která je součástí této důvodové zprávy a kterou vytvořil stejný ministerský útvar) nemá smysl a je to v rozporu s cíli novely.

Propojeno

Pozdvižení vzbudil miniterský návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí.
Přinášíme názory pro i proti.

Zákon na objednávku

Korupce

Anketa

Předsedkyně Legislativní rady vlády versus korupce. Má Karolína Peake šanci?

Ta nejdůležitější ustanovení novely totiž vyhovují jen několika málo (ale zato velmi silným) hráčům na pojišťovacím trhu. To, že se občas podobné pokusy o úpravu legislativy objevovaly ve sněmovně, je pochopitelné, někteří poslanci jsou velmi ochotní „naslouchat“ (a proto díky za každý pokus o omezení nesouvisejících přílepků). Ale aby takto jedné skupině na míru napsaný zákon vyšel přímo z ministerstva, to opravdu nemá obdoby.

O tom, že jde o zákon napsaný na objednávku, svědčí i další velmi nestandardní postupy – autoři novely odmítli brát ohled na názory vlastních ministerských kolegů, připomínky k zákonu se vypořádaly jen formálně, či dokonce vůbec a sliby další diskuse vyšuměly do ztracena. Místo toho existuje silný tlak na rychlé prohnání zákona vládou – a ministerstvo financí se dokonce snaží, aby zákon neprojednávala Legislativní rada vlády. Velmi správně totiž tuší, že by se tam tato prapodivná novela setkala se silnou kritikou a příliš nahlas by se mluvilo o jejím obsahu, poškozujícím většinu trhu.

Slova, nebo činy: teď se ukáže

Uvidíme tedy, jestli Karolína Peake svou funkci myslí vážně. Nejde totiž jen o to, že zákon je napsaný nekvalitně a brutalitou svého zásahu může český stát vystavit riziku dalších arbitráží. Jde také o to, že Karolína Peake chtěla bojovat proti korupci a sledovat, jestli zákony vytvářejí prostor pro korupci nebo ji naopak pomáhají potírat. V případě tohoto zákona by totiž mohla jít ještě o krok dál. Není totiž hodně zákonů, kdy by byla odpověď na otázku „Cui bono?“ tak jednoduchá. A není pochyb o tom, že takové kvantum nestandardních kroků, jaké se sešly kolem tohoto zákona, není náhoda, ale záměr někoho velmi motivovaného.

O to zajímavější bude sledovat, jestli má Karolína Peake funkci pro ozdobu své strany, nebo jestli bude mít odvahu naplňovat své poslání a dělat to, co slíbila.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2011 7:53, jaroslav fišer

vážení přátelé
velice často a dá se říci stále častěji navštěvuji váš web
nacházím tu hodně zajímavého (pro mně)
ovšem zkazit si image touhle šlapkou vám na přitažlivosti moc nepřidá
polepšete se prosím

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: ČNB? Česká národní bezzubá!

18. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 4 komentáře

Tomáš Prouza: ČNB? Česká národní bezzubá!

Je hezké, že v ČNB existuje odbor ochrany spotřebitele. Jen je škoda, že je v podstatě neviditelný a nikdo neví, k čemu vlastně je. Prostoru pro aktivitu má přitom víc než dost.

Kdo se bojí finančního arbitra?

12. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Kdo se bojí finančního arbitra?

Od července posílily pravomocí finančního arbitra. Nově bude rozhodovat i spory klientů s investičními společnostmi a zastání se konečně dočkají také klienti pochybných úvěrových firem.... celý článek

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

21. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

Lidové noviny otiskly první velký rozhovor s Vladimírem Mrázem po jeho odchodu z čela Kooperativy a Hospodářské noviny rozhovor s Pavlem Řehákem, ředitelem České pojišťovny. Oba rozhodně... celý článek

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

31. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

Víkend přinesl zajímavou debatu o tom, kdo všechno z ministrů odstoupí, když… Neměly by tyto výkřiky následovat až poté, co všechno ostatní selhalo?

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Partners Financial Services