S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 17. 5. 2011 | 5 komentářů
S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?
Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu dávala naději na rychlý průběh změn.

Nikoho moc nepřekvapilo, že snaha o úspory po první záplavě mediálně vděčného pózování poměrně rychle vyšuměla a byla završena ostudnou fraškou protiústavního způsobu přijímání šetřicích zákonů. Vláda „rozpočtové odpovědnosti“ totiž velmi rychle pochopila, že pro ni a její přátele (i když pro stát už nikoliv, ale to při pohledu z okna zasedací místnosti vlády ve Strakově akademii není důležité) je lepší být odpovědným na příjmové straně rozpočtu.

Marketingový propadák

Navyšovat daně, povinná pojištění i různé poplatky je totiž mnohem jednodušší a dá se to na veřejnosti schovat pod pláštík reforem, i když se žádné ve skutečnosti nekonají a možná ani konat nebudou. A nikdo přitom není tak naivní, aby očekával, že po případném krachu penzijní reformy vláda odvolá navyšování DPH.

Je ale zajímavé, že se vláda rozhodla opakovat staré chyby a všechny reformní kroky zahajuje zdražováním. Důchodovou reformu spojila v očích lidí se zvyšováním DPH, a tedy poměrně masivním zdražováním, první informace o zdravotní reformě mluví v podstatě jen o zvyšování poplatků místo toho, aby se vedla diskuse o úrovni a vhodném rozsahu zdravotní péče, chystaná daňová reforma má zase sáhnout na peníze téměř každému a nikdo nekomunikuje její pozitivní dopady. Většina lidí přitom ví, že změny jsou potřeba, ale pokud nevidí snahu o jejich skutečné provádění a nechápe jejich nastavení, nebude vládu podporovat.

Korupce vyhrává

Anketa

Kdo je největší satan?

Pokud bude poměr navyšování příjmů státního rozpočtu ke škrtům třeba 7:3, je to sice mnohem horší výsledek, než všichni před rokem doufali, ale je to pořád lepší než stav druhého klíčového zápasu této vlády. Průběžné skóre vláda versus korupce je po první čtvrtině zápasu bohužel zcela jednoznačných 0:10 a nic nenaznačuje, že by se měl stav do konce zápasu měnit.

Strana, která na slibech o boji proti korupci postavila svůj předvolební marketing, se dokázala absolutně zdiskreditovat a prokázat, jak hluboko lze při touze po moci ještě klesnout. To se občas hladovým politickým stranám (respektive jejich představitelům) stává. Mnohem horší ale je, že na stejnou úroveň klesají i ostatní strany – schované za hesla o tom, že reformy jsou důležitější než to, s kým je prosadíte.

Prodali duši! A co za to?

Paktů s ďáblem je plná historie, nejhorší ale je, že zbylé koaliční strany nepostřehly, že za svůj podpis krví nezískají nic, protože nejmenší koaliční strana stejně na žádné razantní reformy nekývne, pokud by je chtěl náhodou někdo prosadit. I když vlastně získají – delší čas v ministerských křeslech. A jak všichni vědí, ten má v české kotlině cenu zlata.

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vysoké náklady penzijní reformy?

11. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Vysoké náklady penzijní reformy?

Penzijní fondy pláčou: na penzijní reformě prý nevydělají, bude drahá a limity poplatků nízké. Propočty ukazují, že se nevyplatí lidem s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Propad příjmů... celý článek

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

19. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Penzijní reforma: čím slabší vláda, tím silnější lobby

V uplynulých týdnech Věci veřejné opravdu dostály svému názvu: tak veřejně se špinavé politické prádlo ještě nepralo! Zahraniční TV produkce jen tiše závidí: reality show těchto proporcí... celý článek

Namaštěná penzijní kapsa

5. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 14 komentářů

Namaštěná penzijní kapsa

Z toužebně očekávané penzijní reformy, která měla pomoci vylepšit bilanci veřejných financí, se stává projekt, který vylepší bilanci pouze vybraným lidem. A klienti mezi nimi bohužel... celý článek

Partners Financial Services