Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 1. 3. 2011 | 19 komentářů
Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu
Do startu důchodové reformy zbývají ještě skoro dva roky, ale vládě se během týdne úspěšně podařilo zklamat a naštvat i ty, kteří by jinak reformu ze všech sil podporovali.

Důchodová reforma měla být vlajkovou lodí této vlády a nejjasnějším důkazem reformního odhodlání kabinetu s nejsilnější podporou v poslanecké sněmovně za celou dobu existence České republiky. Jenže reformě chybí odvaha, takže místo důstojné vlajkové lodi připomíná pramičku na Vltavě, je nedotažená, takže posádka vyplouvá bez dostatečných zásob, a absolutně selhala komunikace, takže o výpravě vlastně nikdo neví.

Ale dost hříček se slovy. To, že je reforma přehnaně opatrná, je jasné každému, kdo si spočítá možné přilepšení k důchodu z našetřených peněz. Dva tisíce měsíčně navíc jsou určitě dobré, ale rozhodně to není snížení závislosti na průběžném systému. Jinak řečeno – i pokud vládní reforma projde, budeme i nadále muset buďto prodlužovat věk pro odchod do důchodu nebo zvyšovat daně nebo výrazně snížit objem vyplácených důchodů. Třetí varianta je samozřejmě politicky nereálná, takže dnešní třicátníci rozhodně nepůjdou do důchodu v 65 letech. A musí počítat s tím, že jejich daně v dalších letech ještě porostou.

Anketa

Kolik lidí využije soukromé penzijní fondy

Nedotaženost a špatná komunikace

Mnohem víc překvapuje nedotaženost reformy, kdy se podmínky z týdne na týden mění podle toho, co se zdá politicky vhodnější. Z povinného systému je najednou dobrovolný, místo povinné anuity se najednou objeví i jiné formy výplaty, z původního odmítnutí je najednou souhlas s dědictvím naspořených a nevyčerpaných peněz. A když ani tyto ústupky nestačí, vytáhnou se z klobouku další králíci, například možnost přispívat jedno procento z platu na důchod vlastním rodičům. Jen je škoda, že úžas publika obvykle rychle pokazí nenápadná informace, že právě tuhle zajímavou změnu asi nepůjde udělat stejně rychle jako zbytek reformy.

Přitom úspěch reformy, který se bude měřit počtem lidí, kteří přejdou z průběžného systému, stojí především na správné komunikaci. A tady bohužel vláda zcela selhala. Místo toho, aby lidem ukazovala výhody spoření na vlastní penzi, místo toho, aby již od prvního dne propagovala možnost přispívat na důchody rodičů a aktivně vysvětlovala úspory, kterých stát dosáhne a jak sníží rozpočtový deficit, dovolila vláda, aby v myslích lidí vzniklo jiné spojení. Kvůli důchodové reformě nám zdražili – přesně to si budou lidé pamatovat, až se otevřou brány nových penzijních fondů.

Samozřejmě – ještě pořád je hodně času, chytrý marketing dokáže spoustu kouzel, ale postup vlády znamená jedno jediné. Do systému přejde výrazně méně lidí než kdyby se vláda pořádně připravila. Za reformní vládou tak zůstane pouze špatně reformovaný penzijní systém a masivní navýšení daní.

Psáno pro Lidové noviny

Co je podle vás největší slabinou chystané důchodové reformy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2011 15:32, Laik

Nepovažuji žádnou z dosavadních reforem včetně nejnovějších důchodových výmyslů za úspěšný projekt.Veškeré dění posledních 20 let velmi tvrdě zvyšovalo inflaci-čímž propadly úspory,pokud nebyly lidem přímo ukradeny,veškeré privatizace byly podlými krádežemi majetku ČSSR,který mohl být při kvalitní správě zdrojem pro státní rozpočet a tím i pro důchody,zásek udělaly do kapes občanů restituce, kteří platili dluhy původních zlodějů.Takže prospěch jen pro pár jedinců, pro většinu pohroma.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2011 11:06, comment

Citace - Fany / 01.03.2011 09:56

A co se týče případných výkyvů na důchodovém účtu, tak souhlasím s Vaším návrhem, že by se rozdělovalo vždy jen tolik, kolik by se vybralo.

Když jsem to tu navrhoval na fóru asi před rokem, tak se na mne všichni vrhli jaký je to nesmysl, že nic takového si nejde ani představit, lidi přece musí mít jistotu kolik mají důchod a ne aby čekali kolik se vybere. Vida, stačil rok a jeden hloupý návrh důchodové reformy a začíná se to obracet. Tak ještě aby to došlo i lidem mimo toto fórum, a třeba se časem tento (jediný fungující) systém opravdu zavede...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Čeká nás brutální posun v osobní odpovědnosti!

23. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Tomáš Prouza: Čeká nás brutální posun v osobní odpovědnosti!

Penzijní reforma. Téma skloňované snad všemi. Proč? Jednoduše proto, že se opravdu všech týká. Co si o aktuálním vládním návrhu myslí ředitel pro péči o klienty společnosti Partners... celý článek

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají,... celý článek

Penzijní reforma: Proč si hrajeme na vynálezce?

22. 2. 2011 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Penzijní reforma: Proč si hrajeme na vynálezce?

Druhý pilíř důchodového systému se po mnoha letech odkladů začíná rýsovat. Tři procentní body ze sociálních odvodů bude moci spořit ten, kdo k nim přidá ještě dva body ze svého. Jenže... celý článek

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Partners Financial Services