Každému jeho lichváře. Chcete změnu? Pošlete exekutory k úředníkům domů

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 14. 6. 2011 | 10 komentářů
Každému jeho lichváře. Chcete změnu? Pošlete exekutory k úředníkům domů
Stát už řadu let zavírá oči nad stále rostoucím problémem lichvy a okrádáním chudých za pomoci rozhodčích doložek a exekutorů. Existuje šance na změnu?

Bohužel snad jen v případě, že se s lichvou nebo exekutory osobně setkají ti, kteří odpovídají za nastavení pravidel v této oblasti. Těch je ovšem tolik, že si celou agendu přehazují jak horký brambor. Co se v reálu děje, tak vlastně nikoho příliš nezajímá.

Ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají – nic

Zatímco za regulaci většiny finančních služeb odpovídá ministerstvo financí, za regulaci spotřebitelského úvěru odpovídá ministerstvo průmyslu a obchodu. Jde ještě o pozůstatek z dob Rakouska-Uherska, kdy spotřebitelské úvěry neposkytovaly banky, ale drobní živnostníci přímo svým zákazníkům. Ta doba už je sice dávno pryč, ovšem ve státní správě je vše při starém. Na dodržování těch několika málo pravidel pak musí dohlížet Česká obchodní inspekce, která na to nemá kapacitu ani odborné znalosti, místo České národní banky, která by kapacitu i odborné znalosti měla – ale oblast spotřebitelských úvěrů, zejména nebankovních, považuje za špinavou oblast, od které je potřeba se držet co nejdál.

Exekutoři pak spadají pod ministerstvo spravedlnosti, které má spoustu jiných priorit a pochybné praktiky exekutorů pak nemá chuť ani energii řešit.

Bojí se stát exekutorů a rozhodců?

Navíc by se razantním zákrokem, který je už několik let potřeba, ministerstvo dotklo velmi lukrativního způsobu obživy velké a dobře organizované skupiny lidí, která nemá zájem cokoliv měnit. A které čím dál tím větší excesy ani nevadí: na plnou třetinu exekutorů jsou podány kárné žaloby a nezájem prezidentky Exekutorské komory je velmi dobře ilustrovaný v sobotních Lidových novinách. Ještě větší strach má ministerstvo spravedlnosti z rozhodců, naprosto neregulovaného byznysu, ve kterém lidé se silným žaludkem vydělávají miliony měsíčně na úkor těch, kteří nemají šanci se bránit.

Svůj díl viny ale bohužel nese ještě jeden hráč, o kterém se v souvislosti s lichvou vůbec nemluví – Nejvyšší soud. Aby totiž bylo možno někoho odsoudit pro lichvu, musí nejen získat nepřiměřené plnění, ale také využít klientovy tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti či rozrušení. Ovšem zatímco u výše plnění je Nejvyšší soud velmi rozumný (trojnásobek průměrných sazeb už je příliš), druhou podmínku trestného činu lichvy vykládá tak přísně, že je za lichvu téměř nemožné někoho odsoudit.

Promarněná šance

O problematice lichvy se již napsalo mnoho a všichni mluví o tom, že je potřeba s tím něco udělat. Přesto stát naprosto promrhal ideální možnost loňské úpravy zákona o spotřebitelském úvěru, kdy měl možnost velmi rychle zabránit alespoň těm nejhorším excesům. Místo toho ale i nadále hraje mrtvého brouka. Bude muset přijít exekutor domů až k zodpovědným státním úředníkům, aby konečně pochopili, jak svou nečinností poškozují tisíce lidí?

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2011 9:50, černý pasažér

Hlavně by se mělo udělat to že tam kde je jeden dlužník,jeden věřitel a vše vymáhá jeden exekutor tak tam by mělo být povinné aby exekutor sloučil všechny exekuce do jedné.A né že např. za 10 pokut u Dopravního podniku si jeden exekutor který to vymáhá (např.exek. p.Podkonický)účtuje 10x odměnu a 10 x náklady za výkon exekuce.
Takto se vyrábí ještě větší dlužníci ale to nikoho nezajímá ,každý jen neměl jezdit na černo jasně, ale tady píšu jak exekutor vydělalá na dlužníku to lichva není.???? To zákon dovoluje proč???

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2011 17:44, jezevec

vyměňte právníka. za dluhy je zodpovědný pouze ten kdo je nasekal, platí i v manželství. navíc většina závazků nad rámec "obvyklého" hospodaření rodiny, uzavřená jen jedním partnerem, je aopriori neplatná.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ředitel ČOI: Lidé by se měli naučit číst pořádně smlouvy

26. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Ředitel ČOI: Lidé by se měli naučit číst pořádně smlouvy

V listopadu loňského roku odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ústřední ředitelku České obchodní inspekce Janu Příhodovou. Nový ředitel ČOI Jan Štěpánek poskytl serveru... celý článek

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Jak se zbavit nepříjemného úvěru

24. 1. 2011 | Světlana Rysková

Jak se zbavit nepříjemného úvěru

Od ledna platí nový zákon o spotřebitelském úvěru. Neřeší sice řadu palčivých problémů, přece jen však umožňuje, abychom se snadněji zbavili například vázaného úvěru, nevýhodné kreditní... celý článek

Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech

12. 1. 2011 | Klára Samková | 20 komentářů

Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech

Zdálo by se, že zákon o spotřebitelských úvěrech zabrání překotnému půjčování, vedoucímu k neodvratnému zadlužování se a následnému pádu do novodobých otrokářských úvěrových pastí.... celý článek

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Partners Financial Services