Nový občanský zákoník: Licenční smlouva, úvěr a (zá)půjčka

Richard Gürlich | rubrika: Seriál | 6. 1. 2014 | 2 komentáře
První dny účinnosti nového občanského zákoníku máme za sebou. Zvykat si ale budeme dlouho. I kvůli přejmenovávací smršti, jíž nás zákonodárci neušetřili ani v ustanoveních týkajících se dnešních témat: tedy licencí, úvěrů a půjček. Vlastně nově zápůjček.
Nový občanský zákoník: Licenční smlouva, úvěr a (zá)půjčka

Licenční smlouva

Pokud jde o licenční smlouvu, nový občanský zákoník nepřináší zásadní změny. Jde spíš o systematické změny a sjednocování: dosud se licenční smlouvou zabýval autorský zákon (předměty chráněné autorským zákonem) a obchodní zákoník (předměty průmyslového vlastnictví).

Licenční smlouva nově musí být písemná, pokud se poskytne výhradní licence či se licence zapíše do veřejného seznamu (typicky licence k ochranné známce).

Licenční smlouvu je také možné uzavřít bezúplatně i k předmětům průmyslového vlastnictví. Obchodní zákoník to u licenční smlouvy neumožňoval, v praxi se pak musely uzavírat takzvané nepojmenované smlouvy. Pokud není odměna za poskytnutí licence ujednána v závislosti na výnosech z využití licence a odměna je tak nízká, že je ve zřejmém nepoměru k zisku z využití licence, má autor právo na přiměřenou dodatečnou odměnu a tohoto práva se nově nemůže vzdát. Nabyvatel licence ji může zcela či z části poskytnout třetí osobě (tzv. podlicence), pouze pokud to bylo ujednáno v licenční smlouvě. K postoupení licence je potřeba písemný souhlas poskytovatele a nabyvatel je povinen poskytovateli bez zbytečného odkladu sdělit, že licenci postoupil, a osobu postupníka.

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Seriál vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří GÜRLICH & Co., která na Peníze.cz zaštiťuje rovněž bezplatnou právní poradnu.

Smlouva o úvěru

Smlouvou o úvěru se úvěrující zavazuje, že úvěrovanému poskytne na jeho požádání a v jeho prospěch peněžní prostředky do určité částky, a úvěrovaný se zavazuje poskytnuté peněžní prostředky vrátit a zaplatit úroky. Nový občanský zákoník přebírá úpravu smlouvy o úvěru ze současného obchodního zákoníku a jedinou podstatnější změnou je tedy změna terminologická, jíž jste si jistě povšimli – věřitel bude propříště úvěrující a dlužník úvěrovaný.

Z půjčky zápůjčka

Smlouvou o zápůjčce přenechává zapůjčitel zastupitelnou věc vydlužiteli tak, aby ji užíval dle libosti a po čase vrátil věc stejného druhu. Jedná se tedy o přejmenovanou smlouvu o půjčce, kde se zároveň mění i názvosloví subjektů, z věřitele se stává zapůjčitel a z dlužníka vydlužitel.

Nový občanský zákoník se u zápůjčky vypořádává s některými situacemi, na které současná úprava nepamatuje. Pokud se má zápůjčka vrátit v jiné měně, vrácená částku musí vždy hodnotově odpovídat tomu, co bylo zapůjčeno. U nepeněžitých plnění se vrací věc stejného druhu bez ohledu na to, jestli její cena v průběhu zápůjčky stoupla či klesla. Pokud smlouva neurčí, kdy má být zápůjčka vrácena, je doba splatnosti vázána na výpověď smlouvy. Obecná výpovědní doba bude šest týdnů, pokud si ji strany nesjednají jinak. V případě, že bude zápůjčka sjednána jako bezúročná, bude ji moci vydlužitel splatit i bez vypovězení smlouvy. Nový občanský zákoník také řeší možnost odstoupení od smlouvy v případě prodlení vydlužitele při vracení zápůjčky ve splátkách. Zapůjčitel bude moci od smlouvy odstoupit v případě, že bude vydlužitel v prodlení se splacením více než dvou splátek či jedné splátky po dobu delší než tři měsíce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový občanský zákoník: Nájem nebytových prostor

18. 12. 2013 | Richard Gürlich | 8 komentářů

Nový občanský zákoník: Nájem nebytových prostor

Co nového přinese nový občanský zákoník do pronájmu nebytových prostor? Začněme tím, že o něm v novém občanském zákoníku, který nabude účinnosti už prvního ledna, není ani slovo. Důvod... celý článek

Jak přežít nový občanský zákoník. To nejdůležitější

17. 12. 2013 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Jak přežít nový občanský zákoník. To nejdůležitější

Nový občanský zákoník má přes tři tisíce paragrafů, což je dávka, která mnohonásobně překračuje dávku smrtelnou. Platit to začne už za tři neděle a neznalost zákona neomlouvá. Máme... celý článek

Očima expertů: Nový občanský zákoník již od ledna. Na co si dát pozor?

13. 12. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Nový občanský zákoník již od ledna. Na co si dát pozor?

Víte, co vás všechno čeká s novým občanským zákoníkem? Na co si dávat zvlášť pozor, vám poradí právníci, advokáti, zástupci pojišťoven, spotřebitelských sdružení a finančněporadenských... celý článek

Spotřebitel není dost opatrný. Někdy bych řekl, že je i líný

23. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Spotřebitel není dost opatrný. Někdy bych řekl, že je i líný

S právníkem Petrem Chmelíčkem jsme rozmlouvali nejen o spotřebitelském právu a o boji o bankovní poplatky, ale také o tom, jak jsou Češi ochotni domáhat se svých práv a peněz u soudu.... celý článek

Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

4. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

Nový občanský zákoník – velké téma posledních týdnů, měsíců i let. O novinkách, které přinese, jakmile nabude účinnosti, se mluví často. Mlčí se ale o té, která může nahrát korupci... celý článek

Partners Financial Services