Nová banka od Partners se chystá ke startu. Řekla, čím chce zaujmout

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 10. 2023 | 10 komentářů
Nová banka od Partners se chystá ke startu. Řekla, čím chce zaujmout
Ilustrační fotka.
Zdroj: Partners

Nová banka, za kterou stojí finanční skupina Partners, zahájí 1. listopadu pilotní provoz. Pro nejširší veřejnost se otevře během prvního čtvrtletí příštího roku. Sází hlavně na propojení s nezávislým poradenstvím a na moderní aplikaci, kde klienti vedle bankovních produktů najdou i další služby sjednané přes Partners.

„Máme tři fáze startu. První – pro pár desítek zaměstnanců – spustíme 1. listopadu. Postupně budeme rozšiřovat počty interních spolupracovníků a poradců až do úplného Friends and Family provozu, do kterého se v lednu a únoru zapojí celá síť Partners a rodinní příslušníci. Pro veřejnost ji pak plánujeme spustit v prvním čtvrtletí 2024,“ upřesnil Petr Borkovec, spoluzakladatel skupiny Partners, na dnešním setkání s novináři.

Partners Banka hned v prvním čtvrtletí nabídne běžné a spořicí účty – včetně platebních karet nebo mobilní aplikace. Na podzim chce začít s úvěry a v roce 2024 nebo 2025 expandovat na Slovensko. Nejpozději v roce 2025 plánuje spustit investiční platformu – Partners už mají vlastní investiční společnost, usilují ale ještě o licenci obchodníka s cennými papíry, aby mohli nabízet i samostatné akcie nebo dluhopisy.

„Do deseti let – v roce 2033 – bychom jako banka rádi měli alespoň půl milionu klientů ve všech zemích,“ říká Borkovec. Banka se zaměří jen na fyzické osoby, ne právnické osoby (firmy). Účet si může založit i podnikatel (OSVČ), nicméně banka neplánuje nabízet speciální podnikatelské účty. Každý zájemce může mít bezplatně dva běžné účty, aby si případně mohl oddělit osobní finance třeba právě od těch podnikatelských.

Nová banka bude používat bankovní kód 6363 – jako připomínku hesla „šetři šetři“. Podobnou kombinaci už má zákaznická linka Partners 800 63 63 63. Skupina získala bankovní licenci letos v srpnu – žádala o ni pro společnost Partners Branka, protože slovo banka se může používat až s licencí.

Banka odstartuje přibližně se 160 pobočkami. Půjde o čtvrtou největší síť po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance – těsně před Monetou. Na pobočku Partners Banky se změní téměř všechny dosavadní pobočky skupiny. Výjimkou zůstane dvacet poboček, které mají Partners společné s UniCredit Bank – jejich spolupráce začala v roce 2010.

„Základní služby budou bez poplatku – včetně výběrů ze všech bankomatů po celém světě a SEPA plateb,“ říká Marek Ditz, šéf Partners Banky, který v letech 1994 až 2018 působil v ČSOB. Platby budou automaticky odcházet jako okamžité.

Partners Banka platební kartaZdroj: Partners

První karty od Partners Banky.

„S otevřením běžného účtu klient automaticky, zdarma a okamžitě získá platební kartu Visa ve virtuální podobě, takže si ji může stáhnout hned do mobilu a začít s ní platit nebo vybírat z bankomatu,“ avizuje Ditz. Také klasická plastová karta bude zdarma, zájemce ji ale nedostane automaticky, pokud mu stačí jenom ve virtuální podobě. Banka počítá s placením přes Google Pay i Apple Pay. „Kvůli udržitelnosti životního prostředí jsme se rozhodli pro karty z recyklovaného plastu, i když nás stojí víc než nové,“ upřesňuje Ditz.

Partners Banka jako první v Česku spustí jen mobilní bankovnictví přes aplikaci v chytrém telefonu nebo tabletu. Vynechá tedy internetové bankovnictví (přes prohlížeč na počítači), které Ditz považuje za nebezpečné. „Jsem pro jeho zákaz. Myslím, že tak, jako se ruší ověření přes SMS a nahrazuje ho notifikace v aplikaci, skončí časem i internetové bankovnictví. Je tam velké riziko podvržení falešného webu, když si klient nevšimne o trochu jiných znaků v adresním řádku,“ vysvětluje. Připomíná, že phishingových útoků přibývá, jsou čím dál propracovanější a přitom se týkají skoro výhradně internetového bankovnictví. Aplikace Partners Banky chce místo hesel a SMS používat hlavně otisk prstu, rozpoznání obličeje nebo PIN. Partners Banka bude zároveň první, která bude fungovat kompletně v cloudu.

Aplikace PartnersZdroj: Partners

Aplikace Partners.

V aplikaci budou mít klienti přístup ke všem produktům, které si sjednali prostřednictvím Partners. „Mohou je v aplikaci snadno spravovat bez návštěvy pobočky, jak je to v jiných bankách někdy nutné,“ zdůrazňuje Ditz. Přímo z mobilu tak klienti budou moct změnit nastavení služby, sjednat si novou nebo cokoliv zrušit.

„Nejedná se o další banku v mobilu, ale o finanční aplikaci pro správu všech finančních produktů a poradenských nástrojů. Na jednom místě tak klient získá informace o stavu svých investic, nastaví si platbu nebo porovná nabídku povinného ručení, protože se mu zrovna blíží výročí smlouvy,“ zdůrazňuje Borkovec. Právě možnost spravovat každodenní bankovnictví (běžné účty, platby) a zároveň celé finanční portfolio v jediné aplikaci má být jednou z konkurenčních výhod Partners Banky.

Klientům bude k dispozici také osobní poradce na pobočce i po telefonu. Borkovec zdůrazňuje, že klienti se snadno dovolají konkrétnímu člověku – žádnému robotovi. „Kromě čísla na poradce bude mít klient přímou linku na call centrum, kde ho nečeká ani chatbot, ani virtuální asistent, ale ochotný člověk,“ slibuje. „Ne že bychom umělou inteligenci nechtěli aplikovat, ale zrovna v komunikaci s klienty ne,“ vysvětluje.

Komu patří?

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Od konkurence se Partners chtějí lišit důrazem na skutečné poradenské bankovnictví. Zatímco dosavadní banky prodávají jen produkty své skupiny, případně jediného partnera, nová banka podle Ditze přináší nezávislé finanční poradce, kteří lidem nabídnou produkty od více poskytovatelů, a to na základě skutečné analýzy potřeb daného klienta a jeho rodiny.

Partners Banka spojí výhody poradenské sítě a banky, říká Borkovec. Výhodou poradenské sítě je, že vidí dlouhodobé finanční produkty klienta, celou šířku jeho portfolia a celou „ekonomickou jednotku“ (rodinu). Výhodou bank zase je, že vidí velkou část „finančního zdraví“ klienta a kde vzniká – i to, kde se ztrácí potenciál bohatství. Zároveň mají banky výhodu, že jsou přes elektronické bankovnictví v denním kontaktu s klienty.

Vedle tradičních způsobů (úroková marže, úvěry) chce Partners Banka vydělávat na prodeji dalších finančních produktů (pojištění, investice a podobně) nebo na placených službách jako vydání druhé nebo třetí karty k účtu. Poradcům přitom nechá dosavadní svobodu v tom, čí produkty klientovi doporučí. „Nechceme vytvořit model, který by například dával hypotéky jenom od nás. Chceme si udržet partnery,“ říká Ditz.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Partners patří mezi největší finančně poradenské společnosti v Česku, mají zhruba 600 tisíc klientů. Do skupiny patří vedle poradenské společnosti také investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea nebo slovenská pobočka Partners. Součástí je i vydavatelství NextPage Media, kam patří web Peníze.cz nebo tituly FinmagHeroine a Football Club.

Do projektu Partners Banky investovaly také společnosti Pale Fire Capital, Reflex Capital nebo Tomáš Čupr – dohromady vlastní 18,5 %. Zbývající podíl – 81,5 % – mají Petr Borkovec, Radim Lukeš a další tisícovka manažerů, ředitelů a zaměstnanců skupiny Partners. Banka startuje s kapitálem ve výši tři miliardy korun.

Finanční skupina Partners v letošním prvním pololetí zvýšila celkový nekonsolidovaný obrat meziročně o 17,1 % na téměř 1,9 miliardy korun. Za celý letošní rok plánuje dosáhnout obratu 4,2 miliardy a poprvé tak překonat čtyřmiliardovou hranici.

O tom, čím chce nová banka zaujmout klienty a jaké služby nabídne, jsme si letos v lednu povídali s Markem Ditzem. Rozhovor: Co chystá Partners Banka? Sázíme na inovace, říká její šéf

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2023 22:34, Harre

Bankovnictvi jen v mobilu. No parada, u PC ma 43" monitor a kvalitni mechanickou klavesnici, ale prikazy k uhrade budu sudlit kdesi prstem na neprehlednem pididispleji mobilu a cisla uctu prepisovat pomoci dotykovych "tlacitek" o velikosti 4x4mm protoze je nemuzu jednoduse jednim kliknukim zkopirovat z faktury nebo databaze kterou mam v PC. Výpisy budu na HDD ukladat jak? Pomoci kabelu, pracne je prenaset pres BT? Kdyz se mi pokazi mobil a bude v servisu jsem bez banky? Tohle mohl vymyslet jen idiot...

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 10. 2023 21:37, JanJano

aha, takže bankovní "experti" z Partners budou zase lidem bouchat investiční životní pojištění ???

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services