UniCredit vymění karty, vrátí se k Mastercard

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 5. 2023 | 2 komentáře
UniCredit vymění karty, vrátí se k Mastercard
Dosavadní karty UniCredit Bank od Visa.
Zdroj: UniCredit Bank

Všechny banky ze skupiny UniCredit budou používat platební karty značky Mastercard. „Jedná se o první případ, kdy velká obchodní banka zavádí v Evropě strategii, jež v takovémto rozsahu staví na jedné kartě na velkém počtu trhů,“ zdůrazňují ve společném oznámení.

Dohoda s Mastercard se týká třinácti bank ve dvanácti zemích včetně České republiky. Celkem jde o 20 milionů platebních karet.

Tuzemská UniCredit Bank v současnosti používá výhradně karty od konkurenční značky Visa. Pro ni se přitom rozhodla teprve před třemi lety: v létě 2020 klientům oznámila, že dosavadní karty od Mastercard vymění za Visa – a to už na podzim stejného roku, tedy ještě před koncem vyznačené platnosti jednotlivých karet. Nová karta tehdy zaujala netradičním moderním designem – je „na výšku“ a přední strana neobsahuje ani číslo karty, ani jméno majitele.

Jestli klienty i tentokrát čeká zrychlená výměna karet, zatím není jasné. Podrobnosti zjišťujeme od tuzemské UniCredit Bank. Společná zpráva celé skupiny se praktickým dopadům zatím nevěnuje, píše hlavně obecně o „dalších inovacích ve světě plateb a vylepšeném digitálním prožitku klientů“.

„Nově posílené partnerství přesně vystihuje samu podstatu naší strategie UniCredit Unlocked a záměr využívat přítomnost na mnoha trzích prostřednictvím jednotné, komplexní nabídky pro naše klienty. Naše geografické rozšíření spolu s odbornými znalostmi společnosti Mastercard v oblasti platebních služeb nám umožní nejen zjednodušit partnerství a smlouvy, ale také posílit digitální, bezpečnostní a produktové nabídky stávajícím i budoucím držitelům našich platebních karet. Je to skvělý příklad nového způsobu řízení projektů v rámci UniCredit. Důsledně podporujeme všechny své entity a vystupujeme jako jedna firma,“ říká Andrea Orcel, generální ředitel společnosti UniCredit.

„Nově posílené, víceleté partnerství společnosti UniCredit umožňuje držitelům jí vydávaných platebních karet poskytovat ty nejlepší nabídky, jednodušší základní produkty a optimalizovaný digitální prožitek díky kompletní sadě řešení v mobilních aplikacích. Dalším přínosem je možnost rozvíjet specificky zaměřený přístup k inovacím, což bude pro klienty znamenat větší výběr možností, jakým způsobem a pomocí jakých kanálů realizovat své platby,“ dodává UniCredit v oficiálním prohlášení své mezinárodní centrály.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Opačným směrem letos míří Česká spořitelna. Klientům, kteří využívají karty značky Mastercard, je zrychleně vymění za karty Visa. Spořitelna dosud vydávala karty obou společností, nově se rozhodla pro jedinou.

Karty obou značek vydávají retailovým klientům také ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Fio a mBank. Pouze karty Mastercard nabízejí Air Bank, Creditas a Max banka, naopak jen Visa karty vydávají Moneta a UniCredit. 

Z pohledu běžného klienta není ve fungování karet prakticky žádný rozdíl, s oběma typy se dá běžně vybírat z bankomatu a platit v obchodech nebo e-shopech. Z pohledu bank jako vydavatelů tak hrají roli hlavně obchodní podmínky, které asociace nabídne.

Mastercard se stal lídrem českého trhu díky agresivnější cenové politice zhruba před deseti lety, kdy na pozici jedničky vystřídal Visu. Jeho podíl ale v posledních letech klesá. Z celkového počtu zhruba 14 milionů vydaných karet v Česku připadalo ke konci loňského roku 7,3 milionu na značku Mastercard a 6,7 milionu na Visa, vyplývá ze statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services