Škola finanční gramotnosti: úvod do hypoték

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 11. 10. 2011
Škola finanční gramotnosti: úvod do hypoték
Možná hypotéku máte, možná o ní uvažujete. V obou případech byste měli vědět, jak funguje, jaké jsou její výhody a nevýhody.

Hypotéka je úvěr (neboli půjčka) jako každý jiný. Speciálnímu úvěru na pořízení nemovitosti se prostě říká hypotéka. Jistou specialitkou je, čím se za svou půjčku zaručíte. U hypoték ručíte tím, na co si půjčujete – nemovitostí. Když nebudete moci splácet, o nemovitost přijdete.

Protože na pořízení nemovitosti je potřeba velký balík peněz, bývají úrokové sazby daleko nižší než například u spotřebních úvěrů. Půjčující si zkrátka přijde na své, i když nechá úroky relativně nízko. Ostatně kdyby to tak nebylo, spousta lidí by si hypotéku prostě nemohla dovolit, dokázali by ještě tak splácet úroky, ale nezbylo by jim na umořování vlastního dluhu.

Propojeno!

Sousloví „vlastní bydlení“ se stalo téměř zaklínadlem. Pořádně ale rozvažte, jestli byste nezakleli sami sebe. Ne vždycky se totiž bydlení ve vlastním vyplatí, za jistých okolností je prostě pronájem levnější, zvlášť když uvážíte, že hypotéka znamená uvázat se na jedno místo, vlastní nemovitost znamená starosti a podobně.

Nápovědu pro zamyšlení vám poskytne článek Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Rozhodnutí, zda si vezmete hypotéku, citelně ovlivní váš následující život, takže byste ho neměli dělat večer u sklenky vína. Radši ho ze všech stran proberte i s někým dalším – s někým z rodiny, kdo už má s hypotékou zkušenosti nebo se svým finančním poradcem.

Hypotékou můžete zaplatit buď svoje bydlení, nebo si můžete pořídit byt jako investici, jak se o tom na Peníze.cz píše v seriálu Reality show. Hypotéka je to ovšem pořád ta samá, vašeho věřitele v zásadě nezajímá, jaké máte s nemovitostí plány.

Řekněme tedy, že jste učinili rozhodnutí, že pořídit si nějaké bydlení na hypotéku je dobrý nápad. Pojďme si říct, co k tomu budete potřebovat a jak na to.

Máte na to? Řekněte to...

Banka si samozřejmě prověří, zda máte dostatečné příjmy na to, abyste byli schopni hypotéku splácet. Případně, jak vysokou hypotéku jste schopni splácet. Pokud jste zaměstnanci, doložíte příjmy dokladem o příjmu, tiskopis dostanete v bance a potvrdí vám ho na mzdovém oddělení v práci. Příjmy ze zaměstnání se typicky dokládají za poslední tři měsíce. Jako zaměstnanci byste neměli být ve zkušební nebo naopak ve výpovědní době. Také smlouva na dobu určitou se bankám nelíbí, jistou výjimku mívají státní zaměstnanci, ale spolehnout se na to nedá.

Pokud jste OSVČ, doložíte svoje příjmy daňovým přiznáním za poslední 2–3 roky. Zde můžete narazit, pokud jste daně „optimalizovali“, jinými slovy stáhli příjmy dolů co nejvíce, abyste nemuseli daně platit. Teď ale naopak potřebujete bance dokázat, že příjmy máte. Vyřešit to můžete několika způsoby:

  • vzít si tzv. „obratovou hypotéku“ – některé banky vezmou za záruku dostatečně vysoký obrat vaší firmy, bez ohledu na výši vašich příjmů; co je to „dostatečně“, určuje banka
  • dva roky počkat a během těch dvou let svoje daně (tak moc) neoptimalizovat
  • přizvat si do hypotéky nějakého dalšího spoludlužníka (kdo to bude a co mu za to dáte, to už je na vás)

V případě, že jste jak zaměstnanci, tak OSVČ, musíte prokázat svoje příjmy z obou těchto aktivit.

Banka také bude chtít vědět o dalších vašich závazcích – půjčkách, leasingu a podobně.

Náklady na pořízení hypotéky

Říká se „bez peněz do hospody nelez“, něco podobného by se dalo říct i o hypotékách. Rozhodně nečekejte, že když je „vyřízení hypotéky zdarma“, je vše skutečně zdarma. Zbývá spousta záležitostí, které musíte vypořádat. A zdarma rozhodně nejsou.

Potřebujete například odhad nemovitosti: u bytu vyjde asi na 2 500 Kč, u domu zhruba na 4 500 Kč. Pár stovek necháte také na katastru nemovitostí: za výpis z listu vlastnictví nemovitosti a snímek z katastrální mapy.

TIP REDAKCE

Za Rakouska nosili státní úředníci uniformy. Dneska se musí smířit s tím, že jsou od obyčejných lidí k nepoznání. Ovšem přesvědčení, že sprostému civilistovi do úředních záležitostí mnoho není, to jim zůstalo. Proto jsou úřední dokumenty zásadně psané jazykem, kterému obyčejný člověk nerozumí. Abyste se neztráceli, připravil pro vás tým Peníze.cz

interaktivního průvodce výpisem z katastru nemovitostí

Pořizovanou nemovitost budete muset samozřejmě pojistit, čím větší dům nebo byt kupujete, tím dražší bude i pojistka, počítejte s 1 500–5 000 korunami ročně.

To máme od oka nějakých pět až deset tisíc, které „prasknou“ na vyřízení celé věci. Čas od času narazíte na akce typu odhad zdarma, vyřízení zdarma, tohle zdarma, tamto zdarma, část nákladů tedy možná ušetříte, nikdy ovšem neběží všechny tyto akce zároveň.

Co je to LTV

Možná už jste někteří slyšeli pojmy „stoprocentní hypotéka“ nebo „osmdesátiprocentní hypotéka“ a podobně. Z čeho jsou to procenta? Řeč je o LTV. Zkratka pochází z anglického slovního spojení loan to value ratio, česky to znamená poměr půjčované částky k hodnotě (nemovitosti, kterou kupujete). Pokud máte na účtu peníze akorát na vyřízení hypotéky a při koupi nebudete s to dát ze svého ani korunu, budete zřejmě usilovat o „stoprocentku“, budete chtít, aby vám banka půjčila na sto procent hodnoty nemovitosti.

Pozor na slovíčka: hodnota není cena

Pozor na slovíčka! Hodnota není cena. Hodnotu určuje odhadce, ale cena může být klidně vyšší nebo nižší, to záleží na prodávajícím. Hypotéky se stoprocentním LTV jsou dnes spíš vzácnost, ale když budete mít štěstí, pořád za vás banka může zatáhnout celý nákup. Když najdete nemovitost, jejíž cena bude na devadesáti procentech hodnoty, určené odhadcem, stačí vám devadesátiprocentní hypotéka a nebudete muset sáhnout do kapsy.

Podívejte se také na příslušný díl naší Reality show: Z čeho nemovitost zaplatit

Jiný příklad: Kupujete byt za dva miliony korun, odhad zní na tutéž částku. Dáte 300 tisíc z vlastní kapsy, milion a 700 tisíc si půjčíte, máte tedy pětaosmdesátiprocentní hypotéku neboli 85% LTV. Princip je tedy jasný, čím více peněz dáte ze svého, tím nižší je procento LTV.

Banky samozřejmě dokážou ocenit to, že do koupě dáváte podstatný objem vlastních prostředků. Čím víc půjde z vaší kapsy, tím lepší úrokovou sazbu vám dají. Obvyklé hranice jsou 85% LTV a 60% LTV, ale raději se informujte přesně v příslušné bance.

Škola finanční gramotnosti

TIP LEKTORA

Pokud nemáte dost peněz, abyste se dostali alespoň na 85% LTV, můžete navíc zastavit další nemovitost (dům rodičů a podobně). Příklad: Kupujete byt v Praze za tři miliony, k tomu zastavíte byt rodičů na venkově za milion a rázem jste na 75% LTV. Pozor ovšem: když nebudete úvěr řádně splácet, můžete přijít o obě nemovitosti!

Záznamy v registrech

Čtenáři doporučují

Základní info o registrech BRKI (Bankovní registr klientských informací), NRKI (Nebankovní registr klientských informací) a Solus najdete v článku Petry Dusové Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent. Z něj se také dozvíte, jak si případně zažádat o výpis.

V článku Františka Maška se dozvíte, proč nemá cenu si žádat o výpis z Centrálního registru dlužníků: Kupte si „ministerskou“ webovou adresu. Košer to není, ale sypat to může!

Anketa

Registry dlužníků a vy. Jak jste na tom?

Kámen úrazu jsou registry dlužníků. Pokud jste někdy za poslední čtyři roky odeslali nějakou platbu jen o den později, dost možná máte záznam v registrech. Ale nemusíte se bát, zrovna tohle není prohřešek, kvůli kterému byste nedostali hypotéku. V registrech můžete být různě hluboko.

Registry uchovávají informace nejen o tom, že nějaká platba přišla pozdě a kolik dní to bylo, ale především o tom, kolik peněz celkem máte po splatnosti. Také je tam napsáno, jaký máte úvěrový limit (čili kolik si můžete půjčit) například na kreditní kartě, kontokorentu a podobně. Banka vždy počítá s nejhorším případem – čili že si vezmete hypotéku, hned druhý den utíkáte do obchodu s nábytkem, vybílíte kreditku a splácíte ji jako mourovatí. Preventivně tedy banka počítá, jako byste už kreditku spláceli. Velmi často pak už vaše měsíční příjmy nestačí a musíte kreditku zrušit.

Pokud chcete zjistit, jaké záznamy jsou o vás v registrech, abyste si na přepážce banky neuřízli ostudu, můžete si zažádat o výpis. Expresně to vyjde na 200 korun plus poštovné. Nebo se můžete nechat překvapit, o hypotéku prostě požádat a banka si už informace vytáhne sama.

Na příště

Dnešní článek berte jen jako úvod, hypotéky jsou velmi široké téma a rozhodně jsme neprobrali všechno. Musíme si ještě povědět, co je to fixace, co je refinancování, co jsou hypotéky s plovoucí (floatingovou) sazbou, ale čekají nás také technické věci: jak na hypotéku ve dvou (a jaký je rozdíl, pokud jste a nejste manželé), jak se liší postup, když žádáte o hypotéku na již postavenou nemovitost a když se teprve chystáte stavět. Nebo vůbec: na jak dlouho si hypotéku vzít, podle čeho se při výběru orientovat. Ale to všechno si necháme na příště. A povíme si taky, že úroková sazba hypotéky není věc pevně daná: dá se o ní vyjednávat. Kdo se nebojí trochy toho smlouvání, má šanci ušetřit.

Pokud by vás přednostně zajímalo o hypotékách něco konkrétního, napište to do diskuze pod tento článek.

Autor je finanční poradce Partners For Life Planning

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

2. 9. 2011 | Martin Vlnas

Hypotéka: řekněte si o lepší nabídku

Chcete-li dosáhnout na co nejvýhodnější hypotéku, máte v zásadě dvě možnosti. Buď se vrhnout do licitace s bankou (nebo spíš bankami) sami, nebo využít služeb finančního poradce. Výsledná... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak si (ne)půjčovat

11. 7. 2011 | Roman Baroš | 5 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak si (ne)půjčovat

Půjčovat se dnes dá na mnoho způsobů. Když pomineme nekomerční možnosti, tedy rodinu či přátele, můžete si zajít do banky, k lichváři nebo k někomu mezi tím. Existuje mnoho druhů půjček... celý článek

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

10. 5. 2011 | Aleš Müller | 20 komentářů

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

Všechno máte ještě před sebou? Vězte, že oproti sázení stromu a plození syna je zajištění vlastní střechy nad hlavou docela fuška, možná vrcholný výkon vašeho života. Můžete se na něj... celý článek

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

26. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

Jaro je vždy pro řadu lidí impulzem pro přemýšlení o novém bydlení. Letos však hypoteční sezónu už o dva měsíce dříve odstartovaly vládní plány na navyšování daní a rušení daňových... celý článek

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

24. 9. 2010 | Daniel Kotula | 34 komentářů

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Snem mnoha lidí je bydlet ve vlastním a celkově tak, i za cenu hypotéky, ušetřit na nájemném. Pořídit si nemovitost za každou cenu ale nemusí být vždy výhodné.

Partners Financial Services