Malé věci dělají velký rozdíl: pravda o půjčkách

Vladimír Švorba | rubrika: Jak na to | 12. 10. 2011 | 10 komentářů
Malé věci dělají velký rozdíl: pravda o půjčkách
Jedna společnost, která půjčuje lidem peníze, v sadě svých televizních reklam hlásá, že malé věci dělají velký rozdíl. Jak to vlastně myslí? A nejsou ty reklamy vlastně klamavé? Zjistili jsme, že nikoli!

Společnost, která každému plní přání na počkání a rozdává na všecky strany nové lednice, pračky, televize, peníze na dovolenou či na auto, to přece musí být báječná firma se skvělými produkty. Anebo je to všecko trošku jinak?

Pravdou zůstává, že je velký rozdíl, jestli se večer díváte na deset let starou barevnou televizi, nebo máte doma v obýváku týden starou LCD televizi s úhlopříčkou 102 centimetrů a pouštíte si video z dovolené, na kterou jste si půjčili díky zmiňované reklamě. Že vás dovolená a televize stály padesát tisíc? To přece není vůbec důležité!

Boubelka, či kost a kůže?

Nu, existuje ještě jiný pohled na věc. Je – přiznávám – pohled poněkud přízemní, zahrnuje otravné přemýšlení a trochu ještě otravnější matematiky. Když si ale sundáte růžové brýle a k takovému pohledu se odhodláte, zjistíte, že ten velký rozdíl může být taky v něčem jiném. Třeba v tom, jestli vaše peněženka připomíná anorektickou modelku, nebo spíš Věstonickou venuši. Samozřejmě – proti gustu žádný dišputát, je jen na vás, čemu dáváte přednost.

Pojďme si spočítat, jak veliký je rozdíl v tloušťce peněženky, když si takovou malou věc, jako je televize či dovolená, dopřejeme hned a za cizí peníze a když nákup odložíme, chvíli vydržíme a pořídíme si je za své. S počítáním nám pomůžou třeba Pepa s Karlem.

Karel a Pepa jsou sousedi, dělají ve stejné firmě tutéž práci a vydělávají téměř na korunu stejně. Mají ale odlišný přístup k penězům.

Karel: klidně za cizí, ale hned

Karel si umí život užít, do příležitostí skáče po hlavě, na velké počítání nemá čas. Ostatně je to nuda. Takže právě teď potřebuje 50 tisíc, třeba na domácí kino a na dovolenou. Řešení? Půjčka!

Okamžitá Karlova spotřeba
Půjčka50 000 Kč
Doba splácení60 týdnů
RPSN63,91 %
Týdenní splátka1 530 Kč
Celkem zaplatí91 800 Kč

Na začátku je jeho strategie příjemná: peníze má hned, odjíždí na dovolenou a po návratu promítá na novém elcédéčku kamarádům fotky. Zbyde mu ještě na buráky a chipsy na pohoštění.

Jenže ouvej – podívejte se do tabulky vpravo! Na konci už to tak příjemné není: 41 800 korun zaplacených navíc. To jsou slušné peníze. Co by se tak za ně všecko dalo pořídit?

Pepa: za své, počkám si

Pepa je možná trochu suchar. Než by si pořídil vysněnou věc hned a pak splácel cizím, platí radši sám sobě. Aby se to pěkně porovnávalo, necháme ho platit stejnou sumu a stejně dlouho jako Karel.

Odložená Pepova spotřeba
Týdenní „splátka“ na 1 530 Kč
Úroková míracca 2 % za rok
Doba „splácení“60 týdnů
Celkem našetří93 000 Kč

Co říká tabulka vpravo? Za šedesát týdnů má Pepa k dispozici zhruba 93 tisíc. A co teď s nimi?

Pepa si může koupit domácí kino, moderní, to Karlovo bude tou dobou už předpotopní. Zaplatí si tutéž dovolenou jako Karel – a zbyde mu nejen na chipsy a buráky, ale bude se moci před kamarády na promítání vytáhnout třeba ještě novým krbem. Ale to by asi nebyl Pepa...

Nic než pravda

Suma sumárum – rozdíl za 60 týdnů je 43 tisíc. Buď je v peněžence mám já, nebo má moje peníze v peněžence někdo jiný. Takže ano: jednoduchý propočet ukázal, že reklamní slogan je zcela pravdivý: malé věci opravdu můžou udělat velký rozdíl.

Rozdíl se může ještě násobit, pokud se během těch 60 týdnů objeví nějaký nečekaný výdaj (oprava auta, rozbitá pračka) nebo přijdete o práci. Pepa by se s tím s největší pravděpodobností vyrovnal, má totiž rezervy. Karla by to ovšem mohlo potopit – snad jedině že by zašel za Pepou...

Pokud tedy nechcete jít cestou Karla, vytvořte si dostatečně velké finanční rezervy a vyhněte se spotřebitelským úvěrům. Rozdíl bude velký, ostatně – říkali to v televizi.

Autor je finanční poradce Partners For Life Planning

Máte dluhy? Máte jich víc? Za určitých okolností se vyplatí vzít si jednu půjčku na splacení všech současných závazků najednou. Více v článku Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho?

 

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2011 12:04, Lukáš

Nechci být hnidopich, ale když v textu píšete, že stejně dlouho jako Karel splácí půjčené peníze tak necháte Pepu šetřit na budoucí nákupy, tak by tam v těch tabulkách asi měli být stejné časové údaje. Ale Karel má dobu splácení 60 týdnů a Pepa má dobu "splácení" 60 měsíců.
S takovými počty asi neuspějete .....

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Pomohlo by stanovení maximální výše RPSN v boji proti lichvářům?

7. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Pomohlo by stanovení maximální výše RPSN v boji proti lichvářům?

Některé spotřebitelské úvěry připomínají spíše lichvu. Pomohlo by, kdyby stát u půjček stanovil maximální hranici roční procentní sazby nákladů (RPSN)? Zeptali jsme se právníka Tomáše... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvěry a půjčky – proč je tak důležité RPSN?

19. 7. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvěry a půjčky – proč je tak důležité RPSN?

Zkratka RPSN zůstává pro leckoho tajemná. Přitom právě ona dokáže přesněji než úrok ukázat, jak draho si „kupujete peníze“. Společnosti, které peníze půjčují (ať už jsou to banky, nebo... celý článek

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

16. 5. 2011 | Michal Höschl | 12 komentářů

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání... celý článek

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Dlužíte? Půjdou po vás

16. 3. 2011 | Petra Dusová | 6 komentářů

Dlužíte? Půjdou po vás

Máte dluhy? A řešíte je? Ne? Nevadí, řešení nemusíte hledat, najde si vás samo. Ovšem líbit se vám nebude. Ať dlužíte komukoli, bude chtít svoje peníze dostat zpátky. Takže zvedněte... celý článek

Partners Financial Services