Škola finanční gramotnosti: jak si (ne)půjčovat

Roman Baroš | rubrika: Když se řekne | 11. 7. 2011 | 5 komentářů
Škola finanční gramotnosti: jak si (ne)půjčovat
Půjčovat se dnes dá na mnoho způsobů. Když pomineme nekomerční možnosti, tedy rodinu či přátele, můžete si zajít do banky, k lichváři nebo k někomu mezi tím. Existuje mnoho druhů půjček a každý z nich je vhodný k něčemu jinému. Dobrou či špatnou volbou můžete ušetřit nebo ztratit mnoho tisíc.

Nejprve se naučme rozeznávat dobré a špatné dluhy. Dobrý dluh je ten, kterým uspokojíte svoji potřebu, k jejímuž uspokojení byste jinak museli vynaložit náklady vyšší než náklady na půjčku. Typicky je to vlastní bydlení. Pokud byste si na vlastní byt nepůjčili přes hypotéku, museli byste do doby, než byste na něj našetřili, tak jako tak bydlet někde v nájmu. A ten bývá zpravidla jen o málo nižší než splátka hypotéky.

Dobrý dluh může být například i to, když si půjčíte na založení vlastní firmy, která bude od počátku generovat větší zisk než měsíční splátky úvěru.

Špatný dluh je, když si půjčíte na něco, co vám žádné peníze neušetří ani nevydělá. Typicky je to dovolená, nový nábytek, krásné auto atd.

Půjčky obecně

Důležité pojmy jsou věřitel a dlužník. Věřitel je osoba nebo instituce, která vám půjčí peníze a věří tomu, že je vrátíte. Dlužník je pak samozřejmě ten, který si půjčí a pak musí splácet. Věřitel je zpravidla jeden, ale dlužníků může být na jedné půjčce i více, pak jsou to tzv. spoludlužníci.

Obecně se všechny typy půjčování vyznačují tím, že jsou zatíženy jakýmsi úrokem, který se vyjadřuje v procentech z dlužné částky. Úrok, i když to dnes není zřetelné, má stejný kořen jako slova určit a říci, jde tedy de facto o cenu, kterou věřitel určuje, řekne si za svou službu – za propůjčení finančních prostředků. Úrok na půjčce pracuje proti vám a znamená jednoduše to, že musíte vrátit více, než jste si půjčili. Čím větší úrok, tím více vrátíte.

Proč si půjčit od svých blízkých. A proč ne

Nabídka kvalitních peněz

V této lekci Školy finanční gramotnosti se věnujeme komerčním půjčkám. Vynecháváme půjčky v rámci rodiny a mezi přáteli. Přesto byste měli o této možnosti vědět, a pokud se chystáte půjčovat si, tak ji i řádně uvážit. Půjčka od blízkého člověka má řadu výhod, ale také nevýhody.

Největší výhodou je, že v rámci rodiny si můžete půjčit bez úroku – vracíte tedy tolik, kolik jste si vypůjčili – nebo s úrokem minimálním, třeba aby pokryl inflaci. Další výhodou může být pružnost při splácení. Nezřídka zní dohoda Vrátíš mi to, jak budeš mít. To je ovšem zároveň jedna z největších nevýhod. Může se totiž stát, že při nejlepší vůli se věřiteli nebude dařit mít. Strýček jistě ještě počká. Nebo se může stát, že vzdor domluvě bude strýček potřebovat vrátit peníze dřív, když se mu třeba stane nehoda...

Zkrátka dobré rodinné a přátelské vztahy mají výhodu, že se máte o koho opřít a třeba si i od koho půjčit. Půjčka mezi přáteli nebo od rodiny má pak tu nevýhodu, že může vést ke konci dobrých rodinných a přátelských vztahů. Varováním budiž článek Petry Dlouhé Miluješ mě? Tak mi půjč milion.

Poplatky

Někdy může být úrok na pohled příjemně nízký, ba může být dokonce nulový. To se pak píše obzvlášť velikým písmem. Nenechte se tím zmást a podívejte se ještě na ta menší až maličká písmena – někde tam budou. Pak si přečtete, kolik vás půjčka bude stát na poplatcích – nebojte, každá společnost, která půjčuje peníze, na tom chce taky vydělat. Cestu si najde.

Při vymýšlení poplatků věřitelé fantazií nešetří, je jich spousta a jsou rozmanité. Máme tak například poplatek za vyřízení půjčky, za vedení účtu, za splátku, za mimořádnou splátku… no prostě, čím více se toho vymyslí, tím méně přehledná je pro klienta půjčka. A tím lépe se pak taky vyhlašuje akce U nás zdarma, bez toho-nebo-onoho poplatku.

Existuje jedna pomůcka, která má spotřebitelům sloužit k tomu, aby bez složitého počítání věděli, jak je vlastně jejich půjčka drahá. Říká se jí RPSN, což je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů. Více se o ní dozvíte v jedné z dalších lekcí. 

Půjčkám se dávají různá jména, máme hypotéky, leasingy, spotřební úvěry, úvěry účelové i neúčelové... Půjčit vám může i kreditní karta. Princip zůstává stejný: půjčíte si a musíte splácet, o něco víc.

Hypotéka (a úvěr ze stavebního spoření)

Hypotéka je velká půjčka, díky které si pořídíte nějakou nemovitost (byt nebo dům), většinou (ale ne nutně) pro vlastní bydlení. Úroky se u hypoték pohybují od tří do osmi procent, v závislosti na tom, jaký „druh“ hypotéky si zvolíte – to je ale téma samostatné lekce Školy finanční gramotnosti.

Splatnost hypotéky se pohybuje od pěti do třiceti let, nejdéle za tu dobu by měl být dluh vrácen. Doba splatnosti se může během let měnit, může se zkracovat i natahovat, ale nikdy vám banka nedovolí natáhnout ji tak, abyste spláceli déle než do 65 let věku.

Škola finanční gramotnosti

TIP LEKTORA

Hypotéka rozhodně není rohlík na krámě, kde se o ceně nesmlouvá.
Nebojte se v bance zeptat, co musíte udělat pro to, abyste dostali nižší úrok. Za zeptání nic nedáte a můžete ušetřit mnoho tisíc.

Leasing

Leasing je půjčka na nákup automobilu. Úroky se pohybují od nuly do dvacíti procent, splatnost bývá maximálně do sedmi let. Leasing má několik zajímavých vlastností, o kterých je dobré vědět. Například po celou dobu splácení leasingu nejste majitelem auta, majitelem zůstává leasingová společnost, takže velký technický průkaz nedostanete.

TIP REDAKCE

Devět rad, jak ušetřit na havarijním pojištění 
najdete v čerstvém článku Světlany Ryskové.

A pokud chcete šetřit, ale do čtení se vám moc nechce, připravili jsme pro vás ještě jednu horkou novinku. Ve spolupráci se společností ePojištění.cz vám přímo na Peníze.cz nabízíme
on-line prodej havarijního pojištění i povinného ručení.
Na míru vám i vašemu vozidlu.

Dalším důležitým prvkem je to, že do leasingové splátky bývá nějak „zadrátovaný“ také závazek pořídit si přes danou firmu povinné ručení a havarijní pojištění. Samozřejmě ne to nejlevnější na trhu. Proto se může stát i to, že máte leasing s nulovým úrokem – splátka autopojištění je totiž tak velká, že to nějaké úroky bohatě vynahradí.

Finta může být i v tom, že se ono zadrátované havarijní pojištění po celou dobu splácení nemění. Takže když si koupíte auto za pět set tisíc a sedm let ho splácíte, ke konci splatnosti už dávno hodnotu půl milionu nemá – ovšem havarijko tak máte pořád nastavené.

Spotřební úvěr

Spotřební úvěr neboli spotřebák si berete, když potřebujete koupit něco jiného než auto nebo dům. Spotřebák může být buď účelový – čili dopředu bance řeknete, co si za ty peníze pořídíte (a banka to ocení nižším úrokem) – nebo neúčelový, pak bance neříkáte nic a peníze můžete použít na cokoliv (takže úrok je větší, protože i riziko banky je větší).

Aby to nebylo tak jednoduché, můžete mít účelový úvěr i na nákup auta. Výhodou proti leasingu je, že majitelem jste vy, a tudíž si také sami řídíte povinné ručení a případné havarijní pojištění.

Úroky spotřebních úvěrů se pohybují od devíti do pětadvaceti procent, splatnost od roku do osmi let.

Kreditní karta

Pokud nákup zaplatíte kreditní kartou (pozor, není karta jako karta, neplést s debetní kartou), tak jste se zadlužili a nakoupili za peníze banky, které teď budete muset splácet. Úroky bývají od 20 do 40 procent.

Zajímavostí je, že pokud tento nákup (neboli půjčku na něj) stihnete zaplatit v bezúročném období (tedy máte do stanovené lhůty, která bývá maximálně měsíc a půl, dost peněz na účtu), je úrok nula a půjčili jste si doopravdy zadarmo. Jiná věc je ovšem poplatek za držení karty jako takové a případné sankce za to, že splátku zapomenete dát úplně.

Nebankovní společnosti a lichváři

Anketa

Jakou půjčku byste si nikdy nevzali?

Pokud už vám v bance nepůjčí, k čemuž mohou mít různé důvody, vždy se najde někdo jiný, kdo vám půjčí velmi rád (a samozřejmě si to nechá „zaplatit“ pořádným úrokem). Zde těžko psát nějaké rozmezí, klidně můžete sehnat půjčku s nulovým úrokem (a vše „dohnat“ na poplatcích) nebo můžete mít 71% úrok od Providentu. Záleží jen na drzosti věřitelů a na míře vašeho zoufalství, co jim podepíšete.

Upozorňuji, že důvody banky nepůjčit jsou v drtivé většině případů oprávněné a banka jaksi tuší, že další půjčku už nemáte šanci splatit. Mnoho lidí následně poznalo, že v bance bohužel měli pravdu. Pokud vám v bance řeknou ne, je pořádný důvod se nad sebou zamyslet a rozhodně si bezhlavě nepůjčovat jinde. Smutných příběhů je plná televize, tak se nepokoušejte prožít si ten svůj.

V některém z příštích dílů Školy finanční gramotnosti se podíváme na jednotlivé druhy půjček podrobněji a osvětlíme si také další pojmy, jako je ručitel, zástava či směnka. Těšit se můžete i na rozluštění tajmené zkratky RPSN. Jestli vám v dnešní lekci chybělo vyjmenovávání všech výjimek z pravidel a jemných nuancí, časem se dočkáte. Těším se na vaše dotazy a připomínky.

Kalkulačka: můžete si dovolit další úvěr?

To nejdůležitější, co byste si měli ze Školy finanční gramotnosti odnést, je vědomí, že za to, jak hospodaříte se svými penězi, jste zodpovědni jen a jen vy sami. Neznalost zákonů (těch paragrafovaných i zákonů trhu a džungle) vás neomlouvá.

Podepisovat něco, čemu nerozumíte, je horší než skákat šipku do vody na neznámém místě. A pro půjčky to platí dvakrát. A pro půjčky od nebankovních společností čtyřikrát. Ostatně – jen si to přečtěte v článcích Petry Dusové:

Pokud už nějakou půjčku máte a zdá se vám, že byste si mohli za jakýmkoli účelem půjčovat znovu, vyzkoušejte nejprve naši kalkulačku, která vám poví, zda si můžete další úvěr dovolit.

Úvěrová kalkulačka – kolik si můžu půjčit?

Další kalkulačky

Autor je finanční poradce Partners

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: životní pojištění

28. 6. 2011 | Roman Baroš | 4 komentáře

Škola finanční gramotnosti: životní pojištění

Velmi pravděpodobně máte doma životní pojistku. Víte ale, jaká rizika kryje? Mít pojistku totiž ještě nemusí znamenat, že jste pojištěni. A naopak: životní pojištění nemusí znamenat,... celý článek

Finanční masochismus: půjdete převychovat?

20. 6. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Finanční masochismus: půjdete převychovat?

Minule jsem popsal pět základních typů finančních masochistů. Tvrďáky, jimž je všecko jedno, držáky, jejichž patnáctiletá pojistka je dnes určitě stejně dobrá jako tenkrát, spotřebáky,... celý článek

Finanční masochismus

2. 6. 2011 | Roman Baroš | 26 komentářů

Finanční masochismus

Podle definice ve Wikipedii je masochismus „sexuální potěšení, při kterém je jedinec vzrušen bolestí, která je mu způsobována“. Věděli jste ale, že existuje i finanční masochismus?

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

16. 5. 2011 | Michal Höschl | 12 komentářů

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání... celý článek

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

10. 5. 2011 | Aleš Müller | 20 komentářů

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

Všechno máte ještě před sebou? Vězte, že oproti sázení stromu a plození syna je zajištění vlastní střechy nad hlavou docela fuška, možná vrcholný výkon vašeho života. Můžete se na něj... celý článek

Partners Financial Services