Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Michal Höschl | rubrika: Co se děje | 16. 5. 2011 | 12 komentářů
Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!
Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání kreditních karet, nula ho nezastaví a rychle se dostane hluboko pod ni – tam, kde zamrzá úsměv i nejotrlejším.

Podle Sdružení pro bankovní karty je v Česku přes milion a půl kreditek. Nebylo by to nijak strašidelné číslo, kdyby je Češi uměli používat a dokázali hlídat své výdaje. Jenže ti jsou většinou jen rádi, že jim banka poskytla nástroj, se kterým si mohou pořídit to, co sice ve většině případů nepotřebují, ale tak to chtějí, že sami sebe dokážou přesvědčit, že vzato kolem a kolem... by to vlastně potřebovali!

A nemusí jít vždycky o nákup ptákovin, jako je dovolená o pár set kilometrů dál než obvykle nebo televize s úhlopříčkou o pár decimetrů delší, než má ta stará.

I mistr řezník se... spálí

Alan H. je muž v nejlepším věku, řezník a uzenář. Má vlastní krámek a já jako jeho zákazník vím, že jeho výrobky jsou opravdu poctivé, žádná náhražka jako v supermarketu. A stejně poctivý je i on sám.

S poctivostí možná nejdál dojdeš, ale musíš mít navíc i trochu fištróna. V bance Alana přesvědčili, že jako dobrý klient by mohl – nebo vlastně měl mít kreditní kartu a na účtu povolený debet. Později se Alan nechal zlákat podobnými nabídkami pouličních prodejců, aby si od jejich společnosti vzal kreditní karty. Scénář byl vždy podobný: „Pane, když podnikáte, tak byste přece měl mít rezervu pro případ, že budete rychle potřebovat peníze, naše kreditní karta vám může vytrhnout trn z paty, až budete potřebovat.“

Celkem se takhle nechal přesvědčit čtyřikrát. Nejvíc se mu líbilo, že nemusí nic zařizovat, vše sjednal u sympatického pána hned na chodníku a karty mu přišly poštou s milostným přípisem, jak ho mají rádi a děkují za jeho přízeň.

A co byste čekali dál? Alan brzy našel pro peníze, které sice neměl de facto, ale měl k dispozici, uplatnění! A nepořizoval si žádný luxus, nic pro sebe: úvěry použil na rekonstrukci, zvelebení a úpravy svého krámku. To nám může být sympatické – jenže na druhou stranu to byla prostě klukovina, další důkaz toho, že dospělí Češi se, pokud jde o peníze, často chovají jako malé děti.

Proč nekupovat na úvěr

Také mám rád nové a moderní věci, ale držím se rad svých babiček, které byly zvyklé něco si kupovat, až když na to ušetřily. Zkuste se zamyslet nad tím, co pro vás z úvěru plyne:

  • Koupíte si věc, která okamžikem koupě ztratí polovičku ceny, pokud byste pro ni vůbec našli kupce.
  • Jestliže nedokážete dluh splácet, můžete při exekuci přijít i o jiný majetek, o ten, který s úvěrem vůbec nesouvisí a který třeba doopravdy potřebujete.
  • Především si ale zaděláváte na problémy, když si budete na něco opravdu potřebovat půjčit. A tím myslím půjčku na bydlení, hypotéku. Máte-li úvěr, banky se na vás automaticky dívají jako na dlužníky (úvěry vám silně snižují schopnost splácení) a nedej bože, abyste se byť jednou opozdili se splátkou. Pak vás totiž banka rychlostí blesku zapíše do registru dlužníků. A tím vaše naděje na hypoteční úvěr končí.

Podobná komplikace může nastat i u těch, kteří už hypotéku mají. Banky sledují registry dlužníků, a když v nich někoho najdou, při refixaci hypotečního úvěru mu nabídnou mnohem horší sazbu. Vědí totiž, že takového „hříšníka“ žádná jiná banka nebude chtít, takže jejich nevýhodnou nabídku bude muset chtě nechtě akceptovat.

Z váženého klienta delikventem

Právě tak to bylo i v Alanově případě. Když přišlo na nabídku nové fixace hypotéky, banka mu nabídla úrokovou sazbu, která značně převyšuje současný průměr trhu, těsně pod 6 % p. a.

Podobně se proměnil přístup společností, které mu dříve nutily úvěr. Když dostával novou kreditní kartu, byl váženým klientem, jakmile jednou nezaplatil, společnost ho začala nazývat delikventem. Takové je totiž v bankovních a úvěrových společnostech oficiální označení pro neplatiče.

Drahá lekce a rada zdarma

Anketa

Půjčili byste příteli, který se dostal do dluhů?

Hrozbu exekuce se zatím Alanovi podařilo odvrátit, díky příbuzným a známým – i těm ale bude jednou třeba peníze vrátit.

Doufejme, že se nám nakonec podaří jeho dluhy zkonsolidovat, aby je dokázal splácet. Buď jak buď, tohle byla nedražší lekce Alanova života. Buďte trochu spořiví a nepohrdněte jednou dobrou radou zdarma: Pokud vás kdokoliv osloví s nabídkou úvěru – a ten může vypadat sebelákavěji –, odkažte ho tam, kde končí záda, a radši si na tu vysněnou sedačku nebo televizi nebo dovolenou prostě ušetřete. Pochopte jednou provždy, že banky a úvěrové společnosti nejsou charita, ale výdělečné podniky. Nemějte jim za zlé, že jim jde o vaše peníze a že je z vás chtějí dostat co nejrychleji, je to jejich byznys. Ale buďte na to připraveni.

Autor je poradce společnosti Partners for Life Planning

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2011 20:14, Slávka

Nevěřte úvěrům,dopadnete špatně.
Zřejmě dopadneme špatně i bez osobníhom úvěru.Dluhy napráskal stát za nás všechny.A vlna nesolventnosti se lavinovitě šíří.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2011 11:30, CQL

Jako socka na úvěr? Svatá prostoto! Mám kreditky s takovým limitem, které se na ulici nerozdávají... Pro většinu bank je čest, když si od nich vezmu kreditku. A to jsem ještě nikdy nezaplatil na úrocích ani halíř. Využívám zásadně bezúročné období. Platím všechno (doslova!) zásadně jen kreditkou.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

27. 4. 2011 | Petra Dusová | 15 komentářů

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

Ach ten pokrok! Otočíš kohoutkem, teče teplá, večeři chystá mikrovlnka a na fotbal nejdeš k sousedům s televizí. Ta tvoje má úhlopříčku metr. A kdes na ni vzal? Inu – dnes netřeba pracovat,... celý článek

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services