Dlužíte? Půjdou po vás

Petra Dusová | rubrika: Jak na to | 16. 3. 2011 | 6 komentářů
Dlužíte? Půjdou po vás
Máte dluhy? A řešíte je? Ne? Nevadí, řešení nemusíte hledat, najde si vás samo. Ovšem líbit se vám nebude. Ať dlužíte komukoli, bude chtít svoje peníze dostat zpátky. Takže zvedněte hlavu, zvedněte zadek – a běžte zachraňovat, co se dá.

V minulém článku jsem psala o tom, jak je snadné zadlužit se. Volné pokračování je o tom, jak to s vámi bude, pokud si půjčujete a upomínky házíte do koše. Řešení nemusíte hledat, řešení si vás najde samo. Ovšem líbit se vám nebude. Je jedno, zda dlužíte fyzické osobě, bance či nebankovní společnosti. Dluh vám nikdo neodpustí a každý se bude hodně snažit dostat svoje peníze zpátky. Jak na vás půjdou?

Neskládejte ruce do klína, zkuste ještě dostat šanci

Pokud dlužíte bance, nejprve začnete poštou dostávat upomínky, někde i upozornění formou SMS. Pokud půjdete s pravdou ven, můžou se s vámi pokusit i nějak domluvit. Smutnou realitou je, že dvě třetiny lidí vůbec na první upomínku nereagují.

V zájmu banky není okamžitě vás dát k soudu a řešit věc například exekucí nebo u hypotéky zabavením nemovitosti a jejím prodejem. Na tom totiž příliš netrhne, naopak – často se stává, že výnosy dražby nepokryjí pohledávku. Klient přijde o střechu nad hlavou, ale bance pořád dluží. Banka proto pravděpodobně bude ochotná na nějakou dobu snížit splátky, nebo je dokonce pozastavit, abyste úvěr mohli dál splácet.

Může se ovšem stát, že narazíte na ne zrovna přívětivého bankovního úředníka, který se s vámi vůbec nebude bavit. Pokud nebudete s to najít s bankou nějaké alespoň dočasné řešení, po nějaké době se banka do věci tvrdě opře.

V případě nebankovních institucí se s vámi ovšem dost pravděpodobně nebude nikdo bavit vůbec. Vyčíslí vám pohledávku a vyměří čas na její úhradu. Pokud ji v termínu neuhradíte, buď ji prodají nějaké vymahačské agentuře, nebo vás dají k soudu. A už jste jen krůček od návštěvy exekutora.

Je libo exekuce?

Nutno si uvědomit, že když neplatíte, nabíhá vám penále. Pokud dojde na soud, přičtěte si k pohledávce ještě soudní výlohy a následné náklady na exekutora. Pokud jste doteď byli ještě relativně v klidu, brzo vás to přejde. Věřte, že exekutor toho může opravdu hodně. Vlastně je skoro jednodušší vyčíslit, co exekutor nemůže, než co všechno může.

V první řadě půjde exekutor po vašich financích. Nejběžnější je exekuce na plat, potažmo na váš účet (na všechny vaše účty). Pokud budete mít „kliku“, dá vám šanci a sestaví vám splátkový kalendář. Pokud ho nedostanete nebo se ho nebudete držet, dojde na váš movitý a nemovitý majetek. A tady už přestává legrace. O střechu nad hlavou můžete přijít dřív, než řeknete „exekutor“.

Peníze, které vám exekutor nevezme

Počítejte s námi. Peníze.cz pro vás připravily kalkulačku, která vám poví, co vám exekutor nesmí vzít. V těžké chvíli může pomoci i naše poradna.

Několik perliček z praxe

Nedávno jsem řešila situaci dvou zadlužených klientů. Jeden si v roce 2005 půjčil v bance 30 000 korun na vybavení obývacího pokoje. Po nějaké době přestal splácet. Dnes mu přišla exekuce vyčíslená se všemi poplatky (např. penále 200 Kč denně) na Kč 135 000,–. Televizi za tyhle peníze by si milerád odpustil.

Anketa

Půjčujete si?

Jiná klientka si také v roce 2005 půjčila 15 000 korun, na dovolenou. Byla to nebankovní půjčka. Pak si k tomu přibrala několik kreditek a postupem času své dluhy samozřejmě přestala zvládat. Exekuce ji přišla na Kč 156 000,–. Také byste jeli na takhle lacinou dovolenou?

Exekuce vás nemusí dostihnout pouze při neplacení půjček. Dnes jsou spousty podnikatelů, kteří neplatí zálohy na sociálním a zdravotním pojištění a spoléhají na to, že tam občas něco pošlou. Nějaký ten čas vám to bude fungovat, dokonce zřejmě i několik měsíců. Ale s narůstajícím dluhem si i na vás začne brousit zuby exekutor.

... svého štěstí strůjce

Je naivní až hloupé schovávat se za fráze typu: já jsem nevěděl, že tam jsou tak vysoké úroky nebo oni mi to neřekli. Shazovat vinu na jiné je sice nejjednodušší, ale nic vám to nepomůže. Je na čase se probrat a uvědomit si, že se pohybujeme v tvrdě konkurenčním prostředí. To, že někde jinde je víc regulované a možná lépe chrání „obyčejné lidi“, je možné. Ale nic to nemění na tom, že dospělý člověk za svá rozhodnutí nese sám odpovědnost. „Každej sám svýho štěstí strůjce,“ jak zpívají moji oblíbení Chinaski. Nepřečíst si smlouvu je prostě neomluvitelné.

Věnujte svým financím dostatečnou pozornost, nebo jim ji bude věnovat někdo jiný.

Autorka je finanční poradkyní Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2011 7:47, Marek Polacek

Velmi hezký článek, možná bych ještě přidal něco na téma rozhodčí doložky. To je často pro lidi ta největší zrada, protože vůbec neví, co podepisují...

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2011 19:50, Petr S.

Nemáte pravdu, neboť naprosto nechápete složení střední třídy, přečtěte si o tom něco. Střední třídu tvoří lidé vzdělaní, a ti do té Vaší tzv. "dluhové pasti" určitě nevlezou.

Do dluhů se dostanou téměř vždy lidé nevzdělaní a/nebo natolik líní, že si ani nepřečtou smluvní podmínky.

Není hanbou nebýt vzdělaný. Hanbou však je, když si člověk nevzdělaný půjčuje u lidí chytrých peníze.

Dobře mu tak, co s ním?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

15. 3. 2011 | Petra Dusová | 3 komentáře

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

Půjčovat si na dovolenou nebo novou televizi není zločin, za který se chodí do vězení. Za zločin na zdravém rozumu však takovou půjčku skoro vždy označit lze. Lehkomyslné, nezodpovědné... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

17. 3. 2010 | František Mašek | 53 komentářů

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

Počet dlužníků v Česku roste, mnozí neplatí dluhy a výzvy k jejich úhradě ignorují. Při vymáhání dluhů si přesto nemůže kdokoli hrát na exekutora, používat fyzické či psychické násilí,... celý článek

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Partners Financial Services