Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2011 | 18 komentářů
Miluješ mě? Tak mi půjč milion!
Že půjčky mohou člověka dovést až k osobnímu bankrotu, to víme. Ale pozor, nejen ty, které si bereme! Smutnými oběťmi jsou ti, kteří se až na dno dostali proto, že chtěli pomoct svým blízkým. Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Podle údajů České národní banky se v květnu vyšplhala zadluženost českých domácností u finančních institucí na 1,072 bilionu korun. Za poslední rok tak vzrostla zhruba o 68 miliard. Na všechno ale statistiky nemáme. Co peníze, které nám půjčil kamarád, milenka, soused nebo Vojta Vomáčka? „Určitě se bude řádově jednat minimálně o stamiliony. Zatím jsme se setkali jen se špičkou ledovce,“ říká právník Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele. „Průměrná částka ‚soukromé‘ pohledávky je překvapivě vysoká, a sice 280 tisíc korun. Nejběžněji se však setkáváme s částkami od 40 do 100 tisíc korun,“ pokračuje.

Na začátku stojí láska až za hrob, přátelství na celý život či pevné rodinné pouto. Na konci lži, nenávist a vážné finanční problémy. S podobnými příběhy se Rostislav Kovář setkává dnes a denně. „Nejčastěji půjčují ti, kteří sami nic nemají, a ošklivě na to doplácejí,“ říká. V poslední době se podle něj začíná prosazovat postupný a velmi pomalý trend zodpovědnějšího přístupu k půjčkám. „Úroveň právního a finančního povědomí je však u české veřejnosti stále velmi špatná,“ dodává. Spousta lidí svým blízkým a známým bez okolků půjčuje, aniž by uzavřeli smlouvu. Když pak přijde čas splácení, nestačí se divit, kam se jejich „dobré vztahy“ vypařily.

Přijít o peníze a lásku či přátelství jedním vrzem

On byl šarmantní bohém a „rebel“, ona byla mladá a zamilovaná. „Když jsme se poznali, byla jsem jako v oblacích, nikdy jsem se s Tomášem nenudila,“ začíná vyprávění Kateřina. Idylu kalil jen detail. Zatímco jiskra v oku Tomášovi přebývala, jeho peněženka věčně zela prázdnotou. „Měl nějaké potíže z dřívějška. Zadlužil se a věřitel se už dost ostře domáhal splátek. Řekli jsme si, že spolu začneme nový život s čistým štítem.

A tak se Kateřina rozhodla mu s dluhy pomoci s tím, že jí postupně vše vrátí. „Dohromady šlo o 450 tisíc, část jsem si půjčila od maminky, taky jsem vybrala kreditku a na zbytek si vzala úvěr v bance,“ vypočítává Kateřina. Zamilovanost ale po pár měsících vyšuměla a spolu s ní i Tomášova ochota znát se ke splácení půjčky. „V té chvíli už jsem věděla, že je to beznadějné. Neměla jsem v ruce jediný papír, půjčila jsem mu na čestné slovo,“ říká Kateřina. Uplynuly dva roky, Kateřina stále splácí dluhy, které se kvůli úrokům vyšplhaly dost vysoko, žije u rodičů a šance, že by si mohla vzít hypotéku na vlastní bydlení je nulová.

Na pana Václava se zas obrátil s žádostí o půjčku starý kamarád. „Chtěl si koupit nové auto a banka mu nechtěla dát úvěr. Když mě požádal, abych si půjčil místo něj, neváhal jsem ani vteřinu,“ líčí Václav. „Prvních pár měsíců mi bez problému splácel,“ pokračuje. Pak se ale začaly splátky opožďovat. „Dnes jsme ve fázi, kdy mi dluží 220 tisíc. Vyhýbá se mi, telefon nezvedá a už půl roku jsem od něj neviděl ani korunu,“ stěžuje si Václav. Tehdy si říkal, že mezi přáteli nejsou nutná „lejstra“. Tvrdě se poučil. „Přišel jsem o peníze i o kamaráda,“ bilancuje.

Popsané příběhy jsou Rostislavovi Kovářovi z poradny důvěrně známé. „Zajímavé na našich případech je, že dlužníci velmi často ‚jen‘ nechtějí platit. Nejedná se o žádné sociální případy, nebo chudáky, kteří nevycházejí se svým příjmem. Naopak oni vesměs čistě programově nehradí své závazky,“ říká. Splátka bance či instituci podle něj má u dlužníků většinou přednost. „Češi se často domnívají, že kamarád nebo rodinný příslušník ‚to‘ na rozdíl od banky pochopí a ještě nějakou dobu počká,“ dodává.

Půjčím si, abych ti mohl půjčit

Fenomén, kdy si člověk sám vezme úvěr, aby mohl půjčit druhému, je u nás stále nepochopitelně rozšířený. Rázem jsou tak z jednoho zadluženého dva. „Alarmující na této skutečnosti je, že takto vypůjčené peníze dlužník obvykle použije na splácení svých předchozích dluhů nebo na nákup nějaké spotřební věci. Často jde o nákup nového auta, vybavení domácnosti nebo se částka rozplyne v požitcích typu dovolené,“ říká Rostislav Kovář. Je zarážející, že věřitelé na podobné půjčky přistupují. Úrok je totiž u neúčelové půjčky poměrně vysoký. „Musí tedy na podobné transakci zákonitě prodělat a to klidně i desetitisíce,“ dodává. Tím se ale opět dostáváme k zoufalé absenci finanční gramotnosti.

Věřitelům je často trapné požadovat od kamaráda či příbuzného podpis smlouvy nebo směnky. Spolehnou se, že jim peníze vrátí. „Bohužel se často spletou, protože pokušení nezaplatit je pro dlužníka silnější než jeho kamarádství,“ říká Kovář.

Důvěřuj, ale prověřuj

Půjčování známým je hodně rizikovou zábavou, pokud ale máte samaritánskou povahu, alespoň se důkladně pojistěte. Možností, jak půjčku ošetřit, je celá řada. Nejběžnější je takzvaná smlouva o půjčce, méně častá je smlouva s rozhodčí doložkou nebo směnka. „Především u směnky ale apeluji na to, aby se věřitel předem poradil s odborníkem,“ doporučuje právník. Směnka je zajímavý nástroj, ale musí splňovat veškeré náležitosti – nesmí nic chybět ani přebývat. „Často se setkáváme s případy, kdy je směnka kvůli chybnému vyplnění neplatná. Dokonce se stalo, že se na pětimilionovou směnku podepsal i svědek celé transakce. Nechtěně se tak stal ručitelem,“ varuje Kovář. „U vyšších částek pak doporučujeme půjčit peníze oproti zástavě,“ dodává.

Řekněte to nahlas

Půjčování proti zástavě začíná být zase v módě i mezi státy. Předevčírem přišla finská ministryně financí s požadavkem, aby se Řecko za budoucí půjčky od zemí eurozóny něčím zaručilo. ƒ„Řecko,“ řekla, „má dost nemovitostí, ostrovů a dalšího majetku.“

Řekněte nám, co si o tom myslíte, a vyhrajte knihu Krotitelé dluhů. Více v článku Řecko: zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

Stává se, že věřitel svého dlužníka zná dlouhou dobu a přesto netuší, jaká je jeho reálná situace. Pátrejte proto v Centrální evidenci exekucí. Služba je sice placená, ale za pár desítek korun zjistíte, zda váš potenciální dlužník už není v exekuci. „V takovém případě mu peníze rozhodně nepůjčujte, nejspíš je už nikdy neuvidíte,“ říká právník Kovář. Totéž platí, když vašemu známému odmítne půjčit banka. „Pokud banka někoho vyhodnotí jako nesolventního, je víc než pravděpodobné, že nebude mít ani na to, aby splácel vám,“ varuje Kovář. Vždy půjčujte jen peníze, které máte k dispozici a o kterých víte, že je nebudete v nejbližší době potřebovat.

Peníze ničí mezilidské vztahy

Anketa

Komu byste úplně nejvíc nepůjčili?

Důkazní břemeno u soudu vždy leží na věřiteli, který musí dokázat, že peníze měl a půjčil. I když jste neuzavřeli smlouvu, můžete se pokusit u soudu svých peněz domoci. Soudy uznávají věrohodné písemné důkazy, které protistrana nemůže napadnout. „Ideální je výpis z účtu, ústřižek složenky a podobně, ze kterého je jasné, od koho byly peníze odeslány a komu byly doručeny. Ke svědectví třetí osoby soudy také přihlížejí, ale je lepší, když tento svědek není z rodiny,“ říká právník Kovář.

Filozof a sociolog Georg Simmel byl přesvědčen, že „peníze jsou bohem naší doby“. Touha po nich je trvalým stavem naší společnosti. A občas může být dost zhoubná. Když je totiž začneme míchat s mezilidskými vztahy, obvykle vezme za své obojí. Miluješ mě? Tak mi, prosím tě, nikdy, nikdy, nikdy nepůjčuj milion. Ani když budu škemrat.

Pět kroků k úspěšnému vymáhání pohledávek

1. Shromážděte veškerou dokumentaci, která s případem souvisí
Ideální je mít smlouvu nebo směnku, nebo jiný doklad o tom, že jste dlužníkovi peníze předali – výpis z účtu, příjmový doklad a podobně.

2. Rozhodnete se, zda podáte žalobu sami, nebo prostřednictvím právního zástupce
Žalobu můžete podat sami, ale musí splňovat určité formální náležitosti. Poraďte se proto raději s právníkem, který má s vymáháním pohledávek zkušenosti.

3. Podejte k soudu řádně vyplněný návrh na elektronický platební rozkaz či návrh na vydání platebního rozkazu
Podání návrhu na platební rozkaz elektronickou cestou je čím dál oblíbenější. Potřebujete k němu ale elektronický podpis. Výhodou tohoto způsobu podání jsou nižší soudní poplatky.

4. Nezapomeňte obratem uhradit soudní poplatek na účet soudu
Dokud poplatek neuhradíte, nezačne se soud případem zabývat. Po vyhraném sporu ho dostanete zpět.

5. Vyčkejte na rozhodnutí soudu
Jakmile nabude platební rozkaz právní moci, dlužník musí zaplatit. Když nezaplatí, můžete svůj případ předat exekutorovi k vymáhání.

Zdroj: Právní poradna věřitele – www.poradnaveritele.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2011 22:33, Zdenda

Nikomu bych nic nepůjčil. Kdo nemaká ať nežere. Každej si na sebe musí vydělat sám. Jen socky žijou na dluh. Směnky, úvěry, hypotéky, leasingy - to všechno je prodloužená ruka komunismu - podporuje parazitismus a nechuť makat.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2011 11:46, František

Moji přátelé by mi půjčku vrátili!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

16. 5. 2011 | Michal Höschl | 12 komentářů

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání... celý článek

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

27. 4. 2011 | Petra Dusová | 15 komentářů

Dluhy, osobní bankrot: myslet bolí, půjčka je bezbolestná

Ach ten pokrok! Otočíš kohoutkem, teče teplá, večeři chystá mikrovlnka a na fotbal nejdeš k sousedům s televizí. Ta tvoje má úhlopříčku metr. A kdes na ni vzal? Inu – dnes netřeba pracovat,... celý článek

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Směnka se může hodit i v běžném životě

19. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 37 komentářů

Směnka se může hodit i v běžném životě

Požádal vás přítel nebo rodinný příslušník o půjčku a vy chcete mít jistotu, že svoje peníze dostanete zpátky? Nechte si podepsat směnku. Směnky lze výhodně použít pro zajištění finančních... celý článek

Partners Financial Services