Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

+43

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Za prázdné petky nebo plechovky dáme slevu, lákají řetězce

Aktuality | Jana Divinová | 23. 2. 2023 | 3 komentáře

+10

Kaufland a Lidl dnes spustily v celkem šesti prodejnách v Česku pilotní projekt zpětného odkupu PET lahví a plechovek. Řetězce chtějí naučit lidi vracet použité nápojové obaly ještě před zavedením zákona o zálohování. Motivováni by měli být slevou na nápoje v daném řetězci.

Co nejvíc zdražilo, ale i zlevnilo. Tohle jsou skokani roku

Infografika | Gabriel Pleska | 25. 9. 2023

+5

Máme tucet špatných a tucet dobrých zpráv. Vybrat vám nedáme. Nejdřív vám ukážeme, které ceny nejvíc vyrostly. Ale vydržte – dozvíte se, i co je lacinější.

Svoboda má špíčky

Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře

+10

Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.

Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček

Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů

-1

Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem

Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů

+6

Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?

Jménem zákona, jezte česky!

Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů

+30

Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Prodejní doba obchodů 17. listopadu. Jak je otevřeno ve státní svátek

Když se řekne | redakce Peníze.CZ | 15. 11. 2023

-2

Čeká nás prodloužený víkend. V pátek je svátek. Musíte obstarat nákupy už den předem, nebo není třeba lámat si hlavu? Tady je přehled otevírací doby řetězců.

Pošta už prodává i občerstvení. Čipsy, keksy, limonádu

Aktuality | Jana Divinová | 16. 9. 2022

-16

Zákazníky České pošty může na čtyřech pražských a jedné středočeské pobočce překvapit nabídka nezvyklého doplňkového sortimentu. Kromě poštovních, bankovních nebo pojišťovacích služeb, obálek, známek a papírenského zboží jsou tu od druhé poloviny srpna ke koupi balené vody nebo cukrovinky. 

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů

+30

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016

-13

Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.

Tesco spouští věrnostní program pro e-shop. Sleva není zadarmo

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 24. 5. 2023 | 2 komentáře

+2

Obchodní řetězec Tesco oznámil, že spouští ostrou verzi věrnostního programu Online Club pro klienty svého e-shopu. Nově registrovaným zákazníkům nabízí tři slevové kupony v celkové hodnotě 540 korun.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Kvíz | Gabriel Pleska | 11. 8. 2022 | 1 komentář

+523

Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent nahoru. Ale vybavíte si ještě, kolik stálo před rokem mléko, máslo, chleba? Otestujte se v našem inflačním kvízu.

Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde

Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře

-87

Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.

Rohlik.cz nově rozváží i do Varů, Mostu nebo Třebíče

Aktuality | Jiří Hovorka | 26. 8. 2021

+6

Internetový supermarket s potravinami Rohlik.cz rozšiřuje prodej do pěti nových regionů. Nově doveze nákup do Chomutova, Karlových Varů, Mostu, Třebíče a Znojma.

Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše

Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů

+222

Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Co se děje | Jan Pekař | 19. 6. 2008 | 10 komentářů

-2

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů

+10

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023

+49

Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů

+157

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů

+69

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Vyzrajte na krizi. Neutahujte si opasky, vařte levně a zdravě

Jak na to | Jana Divinová | 6. 9. 2022 | 1 komentář

-31

Prudké zdražování nemusí znamenat, že si máte utáhnout opasek nebo dokonce jíst podřadné, nekvalitní jídlo. Není to řešení. Oslovili jsme výživové poradce, kteří pro vás připravili recepty na dobrá a nutričně hodnotná jídla. Vyjdou přitom na pár korun. Inspirujte se.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services