Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Aktuality | Jana Divinová | 23. 2. 2023 | 3 komentáře
Kaufland a Lidl dnes spustily v celkem šesti prodejnách v Česku pilotní projekt zpětného odkupu PET lahví a plechovek. Řetězce chtějí naučit lidi vracet použité nápojové obaly ještě před zavedením zákona o zálohování. Motivováni by měli být slevou na nápoje v daném řetězci.
Infografika | Gabriel Pleska | 25. 9. 2023
Máme tucet špatných a tucet dobrých zpráv. Vybrat vám nedáme. Nejdřív vám ukážeme, které ceny nejvíc vyrostly. Ale vydržte – dozvíte se, i co je lacinější.
Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů
Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.
Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů
Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Když se řekne | redakce Peníze.CZ | 15. 11. 2023
Čeká nás prodloužený víkend. V pátek je svátek. Musíte obstarat nákupy už den předem, nebo není třeba lámat si hlavu? Tady je přehled otevírací doby řetězců.
Aktuality | Jana Divinová | 16. 9. 2022
Zákazníky České pošty může na čtyřech pražských a jedné středočeské pobočce překvapit nabídka nezvyklého doplňkového sortimentu. Kromě poštovních, bankovních nebo pojišťovacích služeb, obálek, známek a papírenského zboží jsou tu od druhé poloviny srpna ke koupi balené vody nebo cukrovinky.
Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář
Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 24. 5. 2023 | 2 komentáře
Obchodní řetězec Tesco oznámil, že spouští ostrou verzi věrnostního programu Online Club pro klienty svého e-shopu. Nově registrovaným zákazníkům nabízí tři slevové kupony v celkové hodnotě 540 korun.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Kvíz | Gabriel Pleska | 11. 8. 2022 | 1 komentář
Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent nahoru. Ale vybavíte si ještě, kolik stálo před rokem mléko, máslo, chleba? Otestujte se v našem inflačním kvízu.
Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře
Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.
Aktuality | Jiří Hovorka | 26. 8. 2021
Internetový supermarket s potravinami Rohlik.cz rozšiřuje prodej do pěti nových regionů. Nově doveze nákup do Chomutova, Karlových Varů, Mostu, Třebíče a Znojma.
Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů
Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?
Co se děje | Jan Pekař | 19. 6. 2008 | 10 komentářů
Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023
Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Jak na to | Jana Divinová | 6. 9. 2022 | 1 komentář
Prudké zdražování nemusí znamenat, že si máte utáhnout opasek nebo dokonce jíst podřadné, nekvalitní jídlo. Není to řešení. Oslovili jsme výživové poradce, kteří pro vás připravili recepty na dobrá a nutričně hodnotná jídla. Vyjdou přitom na pár korun. Inspirujte se.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.