Vyzrajte na krizi. Neutahujte si opasky, vařte levně a zdravě

Jana Divinová | rubrika: Jak na to | 6. 9. 2022 | 1 komentář
Prudké zdražování nemusí znamenat, že si máte utáhnout opasek nebo dokonce jíst podřadné, nekvalitní jídlo. Není to řešení. Oslovili jsme výživové poradce, kteří pro vás připravili recepty na dobrá a nutričně hodnotná jídla. Vyjdou přitom na pár korun. Inspirujte se.
Vyzrajte na krizi. Neutahujte si opasky, vařte levně a zdravě

Zdroj: Shutterstock

Tedy popravdě: nevylučujeme, že si budete muset nakonec opasek doopravdy a doslova utáhnout. V jídle totiž neplatí tak docela jednoduchá úměra, že když budete jíst laciné blafy, budete tenčí v pase. Naopak, špatné jídlo často centimetry přidává, z kvalitního pupík tolik neroste. I když samozřejmě vždycky záleží na míře.

Zdravé jídlo má ale i další benefity: ve zdravém těle je zdravý duch, takže kdo dobře jí, může i dobře pracovat a míň mu hrozí pracák. Vědci už dlouhou dobu poukazují na zajímavou věc, které bychom mohli říkat – po vzoru takzvané dluhové spirály – hladová spirála. Kdo se odbývá v jídle, bývá častěji nemocný, kdo je nemocný, snáz přijde o zaměstnání, kdo přijde o zaměstnání, bývá častěji nemocný a hůř hledá práci. Tak na sebe myslete v dobrém. 

Luštěninové karbanátky

Luštěninové karbanátky
Foto: Zachraň jídlo

Cena za porci: 15 Kč (pokud doma máte natě)

Ingredience

  • 250 g suchých (450 g vařených) luštěnin
  • 100 g natí (kedlubnová, ředkvičková, řepná, bylinky) nebo jiné zeleniny (listy kapusty, košťál brokolice)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 70 g strouhanky
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • kmín, majoránka, chilli nebo jiné koření podle chuti
  • olej na smažení

Postup

Luštěniny uvaříme podle návodu doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Přemístíme do větší mísy a jemně rozmačkáme vidličkou nebo rukou. Natě, cibuli a česnek nasekáme nadrobno a přidáme společně s vejci, strouhankou, semínky, solí, pepřem a kořením do mísy k luštěninám. Důkladně promícháme. Tvarujeme menší karbanátky, smažíme je na pánvi v oleji z obou stran.

Autor: Zachraň jídlo

Kroupové rizoto se sýrem

Krupoto se sýrem
Foto: Jana Divinová

Cena za porci cca: 31 Kč

Ingredience pro 1 osobu

  • 100 g ječných krup
  • 150 g mražené mrkve, kukuřice, hrášku
  • 10 g řepkového oleje
  • sůl, červená paprika, česnek granulovaný, případně další koření
  • 20 g cibule
  • 1/2 bujonu Knorr
  • 50 g eidamu
  • voda podle potřeby

Postup

Na řepkovém oleji orestujeme dozlatova cibulku. Na chvilku k ní přidáme sladkou červenou papriku. Přidáme mraženou zeleninu, namočené kroupy, koření, vodu a bujon. Vaříme, dokud nebudou kroupy i zelenina měkká. Rizoto podáváme posypané sýrem.

Autorka receptu: Monika Rychlovská Tělupilová, online výživová poradna telupilka.cz

Zeleninová směs s rýží a uzeným tofu

vegetariánský/bezlepkový recept

Zeleninová směs s rýží a uzeným tofu
Foto: Jana Divinová

Cena za porci: 35 Kč

Ingredience pro dvě osoby

  • 100 g rýže
  • 2 lžíce oleje
  • ½ pórku
  • 1 cuketa
  • 200 g uzeného tofu
  • sůl a pepř
  • česnek

Postup:

Na oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek, přisypeme propláchnutou rýži, jemně orestujeme. Pórek s rýží zalijeme horkou vodou, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme, dochutíme prolisovaným česnekem a dusíme do změknutí. Mezitím na pánvi na sucho orestujeme na kostičky nakrájené uzené tofu, které přimícháme po dovaření do rýže.

Autorka receptu: Nutriční terapeutka Martina Korejčková

Chilli con carne s chlebem

Chili con carne s chlebem
Foto: Martin Spilka

Cena za porci: 59 Kč

Ingredience pro jednu osobu:

  • 45 g červených fazolí (kidney beans) z konzervy
  • 25 g cibule
  • 15 g rajského protlaku
  • 45 g kukuřice v nálevu
  • 65 g hovězího masa
  • 55 g chleba (celozrnný + žitný)
  • 5 g olivového oleje
  • 5 g česneku
  • tymián, paprika, kmín, pepř, chilli, oregano, majoránka

Postup:

Cibuli, česnek a tymián nasekáme a osmahneme na oleji v hrnci. V tomto základu orestujeme osolené mleté maso a pak přidáme koření (kmín, papriku, pepř a chilli), podlijeme vodou a povaříme. Přidáme rajský protlak, skořici a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme povařit. Jakmile omáčka začne houstnout, přidáme fazole, kukuřici, oregano, majoránku a necháme vařit přibližně 10 minut, aby fazole nasály všechny chuti omáčky.

Autor receptu: Martin Spilka, aplikace mojestravovani.cz

Těstoviny s tuňákem, rajčaty a mozzarellou  

Těstoviny s tuňákem, rajčaty a mozzarellou
Foto: Ladislav Žatečka

Cena za porci: míň než 65 Kč

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji (80 g)
  • těstoviny farfalle 160 g (před uvařením)
  • 125 g mozzarelly light
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • sůl, řepkový olej

Postup

Nakrájíme najemno cibulku a rajčata. Cibulku osmahneme zlehka na pánvi. Přidáme tuňáka bez oleje a chvíli mícháme a restujeme. Potom přidáme nakrájená rajčata a restujeme zhruba 3–5 minut. Na závěr si nakrájíme mozzarellu na menší kousky. Do hlubokého talíře dáme těstoviny uvařené podle návodu na obalu, na ně směs z pánve a posypeme kousky mozzarelly.

Pokud nemáte rádi ryby, můžete místo tuňáka využít uzené tofu, 120 g. 

Autor receptu: nutriční poradce Ladislav Žatečka

Výpočet BMI (Body Mass Index)

cm
kg

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

22. 11. 2019 | Jana Poncarová | 1 komentář

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají... celý článek

Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus

14. 8. 2019 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus

Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými... celý článek

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

28. 8. 2018 | Jana Poncarová | 1 komentář

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte

29. 8. 2017 | Jana Poncarová | 1 komentář

Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte

Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.

Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

1. 8. 2017 | Jana Poncarová | 2 komentáře

Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže

Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete. celý článek

Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.