Spořitelna ověří hlas na dálku. Senioři tak snáz zadají platby

jih | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2020

Česká spořitelna nabízí klientům v době koronavirové krize další možnost, jak zadávat platby na dálku zdarma. Mohou využít ověřování hlasu.

Hlasová biometrie umožňuje ověření identity klienta po telefonu pouze na základě uloženého hlasového vzorku, není třeba uvádět žádné další údaje, jako kódy a hesla. Po telefonu lze s touto službou provádět veškeré bankovní operace včetně plateb a převodů peněz.

Službu využívají zejména starší klienti bez počítače či chytrého telefonu, kterých má spořitelna desítky tisíc.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Po dobu karanténních opatření nemusí noví klienti bez přístupu k internetu tuto službu zakládat na pobočce, ale mohou si ji na tři měsíce zřídit přes telefon na klientské lince. Klient pak může v telefonním bankovnictví provádět platby s denním limitem 20 000 korun a měsíčním limitem 100 000 korun.

Spořitelna zároveň po dobu pandemie ruší poplatek za finanční transakce zadané po telefonu. Ty jindy vyjdou na pět korun, pokud platba míří na jiný účet v České spořitelně a sedm korun, pokud platba míří k jiné bance.

„V současné době je toto řešení ideální především pro seniory, kteří jsou nemocí nejvíce ohroženi. Mohou bez nutnosti osobní návštěvy pošty nebo bankovní pobočky zaplatit například nájem, měnit trvalé příkazy a inkasa či zjišťovat zůstatky na účtu,“ říká Filip Zeman, šéf digitálního bankovnictví v České spořitelně.

Platby přes telefon lze zadávat ve spořitelně i dalších bankách také klasickou formou, kdy bankéř na telefonu klienta ověří s pomocí kódů získaných při sjednání služby. U biometrie toto zadávání kódů odpadá, technologie klienta ověří podle dříve zadaného hlasového vzorku.

V současném krizovém stavu sjedná spořitelna hlasovou biometrii pomocí služby Bankovní IDentita, ke které aktivuje klientovi bezpečnostní metodu ověření hlasem po dobu tří měsíců.


Čtěte také:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Třetí největší banka končí s telefonním bankovnictvím

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera

Třetí největší banka končí s telefonním bankovnictvím

Klienti Komerční banky už nebudou moct zadávat platební příkazy a využívat další služby přes telefonního bankéře. Už dříve tuto službu zrušily UniCredit Bank a ČSOB.

Ověřovací SMS už nebudou zdarma. Moneta zdražuje i další služby

27. 6. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Ověřovací SMS už nebudou zdarma. Moneta zdražuje i další služby

Nový ceník Monety zavede od října poplatek za potvrzení přes SMS. Zdraží také některé služby na pobočkách nebo u bankomatů. Na druhou stranu obnovení karty po blokaci bude nově zdarma.... celý článek

Druhá největší banka zruší platby přes telefonní bankovnictví

22. 3. 2022 | Olga Skalková | 6 komentářů

Druhá největší banka zruší platby přes telefonní bankovnictví

Klienti ČSOB nebudou moct od července zadávat platební příkazy přes telefonního bankéře. Už dříve tuto službu zrušila UniCredit Bank.

Z George rovnou k bankéři. Spořitelna zjednodušila ověřování

16. 6. 2020 | Jiří Hovorka

Z George rovnou k bankéři. Spořitelna zjednodušila ověřování

Klienti České spořitelny, kteří využívají její mobilní aplikaci George, mají nově možnost jednoduššího přístupu k bankéři na telefonu.

ČSOB zlevní europlatby, zdraží telefonní bankovnictví. Přidá platby mobilem a investice

16. 8. 2019 | Petr Kučera | 16 komentářů

ČSOB zlevní europlatby, zdraží telefonní bankovnictví. Přidá platby mobilem a investice

Podzim přinese vedle změn v ceníku také nové služby: Google, Apple a Garmin Pay nebo třeba možnost začít s investicemi bez návštěvy pobočky.

Partners Financial Services