ČSOB zlevní europlatby, zdraží telefonní bankovnictví. Přidá platby mobilem a investice

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 8. 2019 | 16 komentářů
Podzim přinese vedle změn v ceníku také nové služby: Google, Apple a Garmin Pay nebo třeba možnost začít s investicemi bez návštěvy pobočky.
ČSOB zlevní europlatby, zdraží telefonní bankovnictví. Přidá platby mobilem a investice

Zdroj: ČSOB

Od začátku listopadu sníží ČSOB poplatek za SEPA platby na pět korun. Dosavadní cenu – 250 korun za odchozí platbu a 150 korun za příchozí – zachová do konce října. Vyplývá to z oznámení klientům.

ČSOB tak s předstihem reaguje na nařízení Evropské unie, podle něhož od 15. prosince 2019 nesmí poplatky za takzvané europlatby překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně.

Právě pět korun je u ČSOB základní cenou pro odchozí tuzemské platby, přestože v praxi je má řada klientů zadarmo v rámci balíčku. Běžným klientům nabízí ČSOB Plus konto, obsahující neomezený počet tuzemských převodů. Zmíněné konto sice podle ceníku přijde na 69 korun měsíčně, bez poplatku na něj ale dosáhne každý, kdo si na účet pošle aspoň 10 tisíc korun měsíčně (některé skupiny klientů i méně).

Někde už zadarmo, jinde i za 250 Kč

Jako první zrušila poplatky za SEPA platby na začátku letošního roku mBank, jsou u ní teď zadarmo stejně jako tuzemské převody. V dubnu se přidala Fio banka. Poplatky za SEPA převody neúčtuje ani Expobank u svého Neo účtu.

A zatímco u Air Bank vyjde odchozí eurová platba na 25 korun a u Creditas na 50 korun, jiné banky si účtují výrazně víc. K nejdražším patří právě ČSOB s cenou 250 Kč za odchozí SEPA platbu, stejnou částku chtějí UniCredit, Sberbank a Oberbank. Česká spořitelna a Moneta vybírají 220 korun. O trochu levnější bývají příchozí platby. Podrobný přehled jsme přinesli na jaře.

Zřejmě v listopadu zruší „příplatky“ za SEPA platby také Česká spořitelna, už v létě to udělala u studentských a dětských účtů. Moneta Money Bank sjednotí ceny europlateb s tuzemskými od 1. prosince, potvrzuje mluvčí Zuzana Filipová. UniCredit zatím o termínu nerozhodla, podle informací webu Peníze.cz sníží poplatky také od prosince. 

Air Bank plánuje zrušit poplatek během podzimu. Od poloviny listopadu mají být odchozí SEPA platby zadarmo u Hello Bank, která dosud účtuje 80 korun (příchozí jsou u ní bez poplatku už teď).

Unijní regulace se týká SEPA plateb, což jsou převody do 50 tisíc eur v rámci Jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA je zkratka pro Single Euro Payments Area). Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další, třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Do systému SEPA zatím nepatří Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie, Albánie, Kosovo, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Moldavsko nebo Turecko.

Další podzimní novinky u ČSOB

ČSOB současně od listopadu zvýší poplatek za příkaz zadaný přes telefonní bankovnictví, tedy transakce prostřednictvím operátora nebo ťukáním na číselník. Cena stoupne z dosavadních 30 na 50 korun. Banka tak chce tak ještě víc zvýhodnit internetové bankovnictví a smartbanking (mobilní aplikaci pro chytré telefony).

Na podzim plánuje ČSOB spustit i přímé platby mobilem a chytrými hodinkami – služby Google Pay, Apple Pay a Garmin Pay. Už od roku 2016 nabízí vlastní platební aplikaci NaNákupy. 

Co nám nachystali

Poplatek za převod eur do ciziny se výrazně liší. Na nulu nedávno poslala cenu Fio banka, zatímco některé další banky zůstávají drahé. I na ně však nejpozději na konci roku dojde.

Zadarmo, ale i za stovky korun. U koho se platba v eurech prodraží?


Vysoká fluktuace zaměstnanců, tvrdé škrty, zavírání nerentabilních poboček a snaha udržet ziskovost za každou cenu. Personální situaci ve většině tuzemských bank můžeme popsat jednoduchými hesly.

Hodně práce za málo peněz. Banky neudrží zaměstnance, hledají nové


Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď. 

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí

Další podzimní novinkou bude možnost sjednat si investiční účet online přímo v internetovém bankovnictví ČSOB. Už teď sice banka umožňuje klientům ovládat investice online (sledovat účet a nakupovat nové), kvůli smlouvě ale musí zájemci na začátku přijít na pobočku. ČSOB tak chce následovat několik konkurentů, kteří už podobně jednoduchou možnost (rozšířit si běžný účet o investování jenom několika kliknutími) nabízejí.

„Připravujeme také mobilní aplikaci s věrnostními kartičkami a dalšími vychytávkami pro nakupování,“ oznámila ČSOB klientům. Podrobnosti zatím tají – včetně odpovědi na otázku, jestli vůbec bude dál pokračovat aplikace NaNákupy. „Více informací přineseme na podzim,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle. Podle jiných informací z banky má ale nová aplikace pro Android i iOS nahradit právě dosavadní aplikaci NaNákupy.

Do konce roku plánuje ČSOB spustit i okamžité platby, tedy elektronické převody do jiné tuzemské banky v řádu vteřin včetně víkendů. 

Popsané změny se týkají i Poštovní spořitelny. Ta v posledních měsících sloučila velkou část z dříve samostatných finančních center (budovaných ještě pod „červenou“ značkou Era) právě s „modrou“ ČSOB, takže teď obsluhují klienty obou značek. „Sloučení se týká přibližně více jak dvou třetin z původních zhruba sedmi desítek finančních center. Klienti Poštovní spořitelny mohou navíc nadále využívat obsluhy v rámci sítě České pošty, která nabízí více jak 3000 obchodních míst,“ říká mluvčí Poštovní spořitelny Monika Buřičová.

Celkový počet poboček ČSOB klesl ke konci letošního června na 227, zatímco před rokem jich bylo 266. Počet poboček pro privátní bankovnictví a korporace se meziročně nezměnil (shodně po jedenácti), počet poboček pro retailové kliety a malé a střední podniky klesl na 205 z loňských 244.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2019 12:10, Franta

a ještě Moneta je dobrá

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2019 14:42, Pendejo Trafficante

"Nicméně chytrý telefon,internet ,SIM ku i platební kartu považuji za věci běžné potřeby , jež má dnes snad úplně každý."

Naprosto netusim, proc jste do toho zamichal platebni kartu, takze ji budu ve vasem komentari ignorovat.

Telefon pouzivam prakticky vyhradne ke komunikaci s firmami a urady, ktere jeste neobjevily existenci emailu. A to je typ komunikace, ktery je lepsi si nahravat, aby vam pak nelhali do oci ohledne smluv a podobnych veci, takze stejne volam z pocitace. Na cytrem telefonu sice nahravat lze, ale dostat tu nahravku nekam na disk je hrozny opruz, zvlast pokud ji cestou nechcete dat googlu. A k volani z pocitace nepotrebujete ani telefon, ani SIMku, ani smlouvu s opratourem, ktery hleda zpusoby, jak vas okrast (zkusili to na me vsichni tri), ani nekomu platit mesicni pausal.

Chytry telefon jsem si samozrejme nadsene za velke prachy koupil hned, jak se objevily, protoze to je super pocitac do kapsy. Jenomze neni. Psat se na tom neda (dojit pro notebooka a napsat mail z nej je rychlejsi a pohodlnejsi i kdyz je clovek na navsteve u sousedu), vybije se to za den az den a pul (uspany notebook vydrzi tyden). Ctecka pdf je tak blba (vsechny trim co jsem zkousel), ze jsem si radsi koupil Amazoni Kindle. Prehravani youtube je s prisernymi reklamami. Zkopirovat si adresu z webu je takovy opruz, ze je rychlejsi ji rucne prepsat. Drzet to v provozu je jenom starost a nic z toho, co potrebuju to neumi ani obstojne, natoz pak dobre.

A zcela ignorujete fakt, ze ten system je deravy, kazdou chvili nova zranitelnost a pristupovat pres neco takoveho k penezum ma smysl jen v pripade, ze o ne chcete prijit.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services