Eura už pošlete zadarmo. Druhá banka ruší poplatek, zlevnit musí všichni

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 4. 2019 | 6 komentářů
Fio banka, která patří k nejlevnějším v Česku, ode dneška ruší i poplatek za takzvané europlatby. Kvůli novému nařízení EU budou muset zlevnit také další banky. Nový ceník Fio přináší třeba i výhodnější výběry z cizích bankomatů.
Eura už pošlete zadarmo. Druhá banka ruší poplatek, zlevnit musí všichni

Jako první v Česku zrušila poplatky za eurové platby do zahraničí mBank. Od začátku letošního roku má zadarmo jak odchozí, tak příchozí transakce. I předtím přitom patřila k nejlevnějším – vybírala 25 korun za jednu takzvanou SEPA platbu.

Nejnižší poplatek – dvacet korun – dosud měla Fio banka. Také ona ho teď ruší, nový ceník platí od úterý 23. dubna.

U velkých „tradičních“ bank se posílání eur hodně prodraží. Přestože jde o bezhotovostní převod zadaný v internetovém bankovnictví, připlatíte si u ČSOB 250 Kč, u České spořitelny nebo Monety 220 Kč, u Komerční banky 195 Kč. Příchozí platby v eurech jsou jenom o trochu levnější: ČSOB si z každé ukrojí 150 Kč, Komerční banka 145 Kč, Česká spořitelna 100 Kč. U některých bank si aspoň můžete dokoupit výhodnější balíček, případně dosáhnete na lepší podmínky u prémiových účtů.

Nejlevnější převody v eurech – kromě čerstvě bezpoplatkových mBank a Fio – umožňují Air Bank (25 korun za odchozí platbu), Creditas (50 Kč), Hello bank (80 Kč), Trinity Bank (89 Kč) a Equa (99 Kč).

Anketa

Která banka je vaše hlavní, tj. posíláte si tam nejvíc peněz nebo s ní nejčastěji platíte?

Blíží se velký třesk

Vysoké ceny ale brzo skončí stejně, jako zmizely roamingové poplatky za telefonování. Evropská unie rozhodla, že poplatky za zahraniční platby v eurech v rámci EU nesmí překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně.

K velkému třesku dojde před letošními Vánoci. „Pravidla regulující úplatu za platby v eurech vyplývají z přímo použitelného nařízení EU, změny začnou v České republice platit automaticky od 15. prosince 2019,“ potvrzuje Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Cenový strop už několik let omezuje cenu plateb uvnitř eurozóny, tedy mezi státy platícími eurem. Nově se rozšíří na spotřebitele i podniky ve zbývajících členských zemích (a několika dalších, jak si upřesníme za chvíli).

Vysoké poplatky nejsou specialitou českých bank. Evropská komise uvádí, že poplatky za obyčejný převod v některých členských státech mimo eurozónu mohou být astronomické – za převod pouhých deseti eur si připlatíte až 24 eur. Komise to považuje za překážku pro jednotný trh, typicky při nákupu zboží a služeb.

Levnější převody sice nabízejí některé nebankovní firmy jako Revolut, jejich produkty ale můžou běžným lidem připadat na první pohled komplikované nebo méně důvěryhodné.

Možná ne zadarmo, ale levněji určitě

Nejpozději od poloviny prosince tedy musí i ostatní banky zlevnit europlatby na cenu tuzemských. Když – podobně jako mBank nebo Fio – nabízejí domácí platby zadarmo, musely by mít bez poplatku i ty zahraniční.

Podle informací webu Peníze.cz proto hrozí, že některé banky zvednou cenu tuzemských převodů – aspoň teoreticky v ceníku. Díky slevám nebo paušálům by sice lidé v praxi za domácí transakce dál neplatili, jako jejich základní cenu by však banky „na papíře“ uváděly třeba pět korun. Europlatby by pak reálně nabízely také za pět korun. I přesto mnohonásobně zlevní.

Proč jsou vlastně převody eur tak drahé? „Zahraniční platby obvykle probíhají na zcela jiné technologické platformě než platby domácí, toto speciální řešení však vyžaduje srovnatelné provozní a investiční náklady, ačkoli objem realizovaných plateb je nesrovnatelně menší. Dalším důvodem vyšších cen jsou platby, které tuzemské banky musí platit za zprostředkování těchto plateb zahraničním korespondenčním bankám,“ vysvětluje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Evropská komise ale věří, že banky poplatky za tuzemské platby nezvýší, stejně jako to neudělaly před lety v eurozóně. Odmítá také argumenty, že se jim zvýší náklady – infrastruktura pro SEPA platby je podle ní dostatečná.

Všechny popsané změny se týkají jenom SEPA plateb, což jsou převody do 50 tisíc eur v rámci Jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA je zkratka pro Single Euro Payments Area). Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další, třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Jednodušší je popsat, které státy do systému SEPA zatím nepatří: Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie, Albánie, Kosovo, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Moldavsko nebo Turecko.

U převodů víc než 50 tisíc eur, nebo za převody eur mimo zmíněné státy, ale můžou vysoké poplatky zůstat. Stejně jako u převodů jiných měn, typicky platby v dolarech mezi Českem a USA. Například Air Bank je umožňuje za 100 korun, Creditas za 150 Kč, Fio za 200 Kč, Moneta za 220 Kč, mBank za 250 Kč, u České spořitelny nebo ČSOB zaplatíte kolem 300 Kč.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Pokud se chystáte do země, jejíž měnu běžně v bance ani směnárně nekoupíte, dobře vám pro orientaci poslouží

Kurzy exotických měn na Peníze.cz

Fio zlevní i výběry z bankomatů

Vraťme se ke změnám ceníku Fio banky. Od 23. dubna zjednodušuje i pravidla pro výběr z bankomatů.

Pro výběry z těch vlastních (se značkou Fio) dál platí, že prvních deset v měsíci je zadarmo – většině lidí takový limit stačí. Každý další výběr je za devět korun.

Účty pod lupou

Atraktivní nabídky v sobě často skrývají háček. Proto jsme podrobně prozkoumali i bonus 1000 korun za založení Tom účtu v Monetě. 

Tisícovku na ruku, když vyzkoušíte nový účet. Prozkoumali jsme bonus


Pořádnou porcí novinek chce Equa bank dohnat a nejlíp i předehnat konkurenty. Ukázala i vnitřnosti nových vkladomatů.

Lepší spoření, unikátní vkladomaty i okamžité platby. Co chystá Equa?

Z jiných bankomatů v Česku mohli klienti Fio vybírat podle komplikovanějšího systému: Standardní poplatek byl 30 korun. Za každých 4000 korun zaplacených kartou ale získali jeden bezplatný výběr – celkem mohli dosáhnout až na pět výběrů z cizích bankomatů za měsíc.

Ode dneška umožňuje Fio v každém měsíci vždycky jeden výběr z cizích bankomatů zadarmo a bez podmínek. Bonus za platbu kartou se nemění, celkem lze získat až pět bezplatných výběrů v měsíci. Cena za každý další pak klesla z 30 na 25 korun.

Zlevnily i výběry v cizině. Fio u nich měla docela vysoký poplatek, složený z pevné částky 80 korun plus 0,5 procenta z vybrané částky. Ode dneška půjde „jenom“ o 80 korun. I v zahraničí navíc lidé nově dostanou jeden výběr v měsíci bez poplatku (nevyčerpané výběry se ale bohužel nepřevádějí do dalších měsíců).

Okamžité platby bez příplatku

Fio banka ruší od 23. dubna i poplatek za změnu PIN v internetbankingu nebo v bankomatu, děti a mladiství do 15 let dokonce nebudou platit ani za jeho zaslání poštou.

Poplatek za prioritní platbu v korunách, která dorazí na účet v jiné bance ještě ve stejný den, je nově 29 Kč. Dosud přišla na 50 Kč při dopoledním a 100 Kč při odpoledním zadání.

Během prvního pololetí Fio plánuje spustit levnější a přitom šikovnější novinku: okamžité platby. I s nimi už nový ceník počítá – budou bez poplatku.

Poslední úpravou je snížení cen SMS hlásičů (volitelné informace o pohybech na účtu, neprovedených příkazech, platbách kartou a podobně) na jednu korunu z dřívějších 2,40 Kč.

I před nejnovější změnou ceníku patřil účet od Fio banky k tomu nejlepšímu, co může běžný klient v Česku dostat – když zůstaneme ve skupině bez zbytečných poplatků a složitých podmínek. Nejbližšími konkurenty jsou mBank, Air Bank, Equa, Creditas a Hello bank.

Kde mají nejlepší účet zdarma?

Prošli jsme aktuální nabídku bank a porovnali účty bez poplatků. Na některé si dejte pozor, protože se tak jenom tváří. Zajímali jsme se také, které bezplatné účty už dokážou i mobilní platby a další novinky.

Víme, jak ušetřit stovky korun ročně. Projděte si velké porovnání účtů!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2019 8:12, Vodovod

Díky za informace . Už je to dlouho co jsem přešla od České spořitelny k Fio bance a nelituji toho . Naprostá spokojenost. Kdo ovládá PC a internetové bankovnictví - naprostá pohoda.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services