Investice na pár kliků. Je to snadné a vyděláte, lákají banky

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 20. 5. 2019 | 14 komentářů
Štve vás úrok na spořicím účtu? Zkuste podílové fondy. Do jejich přímého prodeje se pouští stále víc bank, nově s ním přichází Air Bank.
Investice na pár kliků. Je to snadné a vyděláte, lákají banky

Nestačí vám úrok na spořicím účtu nebo termínovaném vkladu? Zkuste podílové fondy. K investici do nich zkouší své klienty přesvědčit stále víc bank. A snaží se jim to maximálně zjednodušit. Zatím jako poslední spustila prodej fondů přes internetové bankovnictví Air Bank.

Přidala se tak například k Equa bank, která s takovou možností přišla loni na podzim. Podílové fondy přes internetové bankovnictví už můžou nakupovat i klienti některých dalších bank. Výhodou má být jednoduchost: Investovat takhle lze už s několika málo stokorunami. Kdo tedy podílové fondy zatím nevyzkoušel, má ideální možnost si je „osahat“.

Podílové fondy nabízejí investice do různých druhů aktiv. Můžete tak kupovat akcie, aniž byste museli znát hospodaření desítek firem. Necháte tuto práci na odbornících, kteří sestavují fondy třeba podle území (evropské, americké nebo rozvíjející se trhy) nebo podle odvětví, ve kterém firmy podnikají (technologie, finančnictví).

Vsadit můžete třeba i na vyzkoušené obry – firmy, které sice už nerostou každý rok o desítky procent, ale pravidelně vyplácejí slušnou dividendu. Pokud nechcete dát vše do akcií, můžete zvolit smíšené fondy, kde jsou akcie namixované třeba s bezpečnějšími státními dluhopisy.

Fondů existují stovky. Banky, které lákají na jejich snadný nákup přes internetové bankovnictví, se to lidem snaží usnadnit a nabízejí jich málo, třeba jenom jeden pro každý typ investora – od opatrného po dravce. Air Bank tak začíná s šesticí fondů od investičních společností Conseq a Generali Investments CEE.

Equa bank zase klienty nezatěžuje výběrem konkrétního fondu, ale ptá se jich, co si od investice slibují. Tedy jestli si chtějí za pět let vytvořit rezervu, naspořit dětem na start do dospělého života nebo třeba investují na spokojené stáří. Čím víc času, tím je tu větší možnost riskovat a nakupovat tak víc akciových fondů. Pomocí investiční kalkulačky si lze přednastavený investiční cíl dál libovolně upravovat. Equa bank nabízí tři desítky korunových fondů od tří globálních společností - BNP Paribas, Fidelity a NN.

Equa se ptá, proč chcete investovat. Podle odpovědi vám nabídne konkrétní možnost.

Air Bank s prodejem fondů teprve začíná, a to na testovací skupině klientů, kteří o ně projevili zájem. Equa bank už má ověřeno, že o tento typ investice zájem je. „Dosud s námi investovalo téměř 2800 klientů, kteří drží fondy za 200 milionů korun," říká mluvčí Markéta Dvořáčková.

Anketa

Koupili byste podílový fond přes internetové bankovnictví?

Equa spojila s investicí do fondu i určitý druh hry – možnost automatické investice při každé platbě kartou. Klient si může nastavit, jaké částky (například 10, 20 nebo 50 Kč) chce střádat při každém použití platební karty. Jakmile nastřádaná suma dosáhne 100 korun, jsou peníze investovány. I o tuto službu je zájem. Využívá ji zhruba každý třetí klient, který už v Equa fondy nakoupil.

Průkopníkem v přímém prodeji podílových fondů je ING Bank. Ta vedle spořicího účtu ING Konto s úrokem 0,5 procenta láká právě i na nákup fondů přes internetové bankovnictví. Marketingově přitom láká na to, že má čtyři základní fondy z mateřské skupiny ING, které jsou bez vstupního poplatku. Nákup podílového fondu vás tak nestojí nic navíc.

Vstupní poplatek se přitom běžně platí. Například ve zmíněné ING činí u dalších fondů jedno procento z investované částky. Když tedy do fondů investujete deset tisíc korun, vezme si banka 100 korun.

Obecně se vstupní poplatek v bankách pohybuje zhruba v rozmezí od 0,2 do tří procent podle typu fondu. Nejméně rizikovější fondy jsou nejlevnější, ty nejrizikovější (a tedy na správu nejnáročnější) jsou nejdražší.

Atraktivní a jednoduché. Banky se snaží investice co nejvíce zpřehlednit. Takto vypadá základní „výpis“ v ING.

Air Bank prodává fondy do konce roku také bez vstupního poplatku. Od příštího roku pak ceník počítá s poplatkem za nákup podílových listů, a to jedno procento z investované částky u dluhopisových fondů, jedno a půl procenta u smíšených fondů a dvě procenta u akciových.

I Equa bank při loňském startu nabízela fondy nejprve bez vstupného poplatku, teď vybírá 1,9 procenta při pravidelné i jednorázové investici. Slevu dává u investic nad 500 tisíc korun, pak je poplatek 1,4 procenta. U drobného investování spojeného s použitím platební karty je to 0,5 procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Bez vstupního poplatku prodává podílové fondy i Fio banka přes internetovou aplikaci e-Broker. Aplikaci lze zřídit online, když už ve Fio máte účet. Pak si v ní můžete vedle akcií nebo měn koupit právě i dva podílové fondy přímo od Fio banky – globální akciový fond a fond domácího trhu.

Z největší trojky českých bank je nákup fondů momentálně nejsnadnější v Komerční bance, kde si můžete v internetovém bankovnictví sjednat smlouvu a rovnou investovat. Přímé bankovnictví George od České spořitelny zatím umožňuje nakupovat jen ty fondy, do kterých jste už dřív investovali. Ke změně má dojít v létě, kdy už půjde nakupovat všechny fondy v nabídce spořitelny. A ČSOB láká na portál ČSOB Investice, který je dostupný i v přímém bankovnictví. K jeho používání je třeba mít komisionářskou smlouvu, která se uzavírá na pobočce.

Tradiční banky mají v nabídce desítky fondů, může u nich být tedy složitější si vybrat. I proto například UniCredit Bank fondy přes internet neprodává. „Investice musí být důkladně projednána s klientem, proto varianta prostřednictvím bankéře na pobočce je vždy vhodnější,“ říká mluvčí Petr Plocek.

Náhled na fondy v internetovém bankovnictví Air Bank.

Kromě jednorázového vstupního poplatku je s podílovými fondy spojen ještě pravidelný poplatek za správu.

Jak porazit inflaci?

Inflace stoupla ke třem procentům. Co dělat s úsporami, když chcete aspoň udržet jejich hodnotu, ideálně je i zhodnotit? Sečetli a podtrhli jsme to za vás.

Jak porazit rostoucí inflaci? Spořicí účet nestačí, prošli jsme další možnosti

Ten bohužel v cenících bank nenajdete, protože si ho nebere banka, ale přímo správcovská společnost. Poplatek za správu vám vždycky rovnou odečtou od připsaného výnosu, takže na výpisu z účtu ho nepostřehnete. Poplatky fondů nabízených bankami se výrazně neliší a pohybují se v rozmezí zhruba od 0,3 do 2,5 procenta – opět podle typu fondu.

Právě poplatky jsou důvodem, proč teď s nabídkou podílových fondů přicházejí i mladší banky. Když k nim totiž lidé uloží peníze na spořicí účet, nic si na nich nevezmou (a pro poskytování úvěrů už mají většinou peněz dost). Když u nich ale lidé stejné peníze investují, dostanou z nich banky část na poplatcích a zároveň získají také provize od správcovských firem.

Bankám hrají do karet i dlouhodobě nízké úroky, které reálně (oproti inflaci) peníze na spořicích účtech znehodnocují. S fondy je naopak pravděpodobné (byť rozhodně ne jisté), že dojde ke zhodnocení uložených peněz. A Češi na to slyší – objem peněz v podílových fondech na začátku letošního roku poprvé překonal hranici půl bilionu korun.

Kde fondy koupíte v internetovém bankovnictví:

Air Bank: Zatím jenom ostrý test pro vybrané klienty.

Česká spořitelna: Aktuálně lze nakupovat a prodávat jen ty podílové fondy, do nichž jste investovali už dřív. „V průběhu léta v Georgi spustíme i možnost přes internet nakupovat nové investiční produkty,“ říká mluvčí Filip Hrubý.

ČSOB: Investovat lze přes portál ČSOB Investice, který je dostupný i v přímém bankovnictví. Komisionářskou smlouvu je třeba sjednat na pobočce. „Do budoucna chystáme i proces sjednání komisionářské smlouvy online,“ říká mluvčí Patrik Madle.

Equa bank: Nabízí investice podle různých životních situací a také při platbě kartou

Fio banka: Podílové fondy můžete nakupovat přes aplikaci e-Broker. Tu lze zřídit online, když už ve Fio máte účet. Banka chystá možnost nákupu podílových fondů i přímo pro internetové bankovnictví.

ING Bank, Komerční banka, Moneta Money Bank: Investovat lze kompletně online.

Raiffeisenbank: Banka chystá online nákup fondů ještě na letošní rok.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2019 5:18, Tomáš Smolík

Vždy, když jsem dal na finančního poradce o peníze jsem přišel.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2019 9:26, Vladimír

Není to špatné, ale musíte investovat od 500.000,- a výš. Pravé kvůli poplatkům. Jinak, je to zábavná hra. Lidi se učí investovat a snadno brzo pochopí, že se ekonomika mění. Že vstát a ráno bouchnout do pichačky brzy nebude možné.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services