Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?
Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů měsíčně. Je čtvrtmiliarda ročně jidášský groš, za který ministerstvo práce a sociálních věcí prodalo naše osobní data soukromé bance?

Volal jsem na úřad práce, jestli si můžeme zítra zajít zažádat o rodičovskou. Poněkud mě vylekaly zprávy o počítačích s nefunkčním softwarem, o frontách a přepracovaných úřednících, žádajících psychologickou pomoc pro sebe a antikonfliktní týmy na zvládání neuspokojených žadatelů o dávky. Rozumějte – radši přijdeme o pár týdnů později a tu rodičovskou si necháme vyplatit zpětně, než abychom riskovali, že na nás po celodenním čekání zaútočí nikterak sterilní propiskou úřednice, která už ten tlak nevydrží.

Hlas na druhém konci bezdrátu mě ale uklidnil, že v našem středočeském okresním městě pracovní úřad není v obležení žadatelů o dávky, o práci ani o cokoli jiného. Fronta prý byla ve středu, kdy se vyplácely dávky v hmotné nouzi – to dřív dělávaly městské úřady. Úplně mě uklidnilo, že na pozadí hovoru nikdo neklel, že mu zase spadl počítač – jistě víte, že v takových chvílích se hlasitého projevu dokáže zdržet snad jen Angličan.

Ministerstvo šetří. A nikoho nešetří

Minulý týden jsme připomněli živou zkamenělinu: vkladní knížky. Velice nás těší vaše postřehy a taky vzpomínky. Ale žádný z podepsaných příspěvků vybavených e-mailem nebyl výjimečný natolik, aby si zasloužil knížku. Snad příště.

Naštěstí tedy všude nepanuje katastrofální stav věcí, jak ho popisují odboráři z úřadů práce v Litoměřicích a Ostravě. Ve své zprávě tvrdí, že pracovní úřady jsou již od loňského dubna v rozkladu. Od začátku roku, kdy začaly vyplácet i dávky, které dřív obstarávaly městské úřady, je prý situace neúnosná. Ministr Drábek problémy v médiích bagatelizuje (pokud tedy bagatelní nejsou), média samotná je dramatizují (pokud tedy nejsou opravdu dramatické), člověk neví, dokud sám neokusí. Za Rakovník tedy hlásím, že se situace zřejmě unést dá, pokud to na místě bude vypadat jinak, podám zprávu.

I úředníci na úřadech, které postihla kalamita, se mohou upínat ke světýlku na konci tunelu. Skončil totiž tendr na instituci, která bude občanům pobírajícím sociální dávky rozdávat takzvané sociální karty. Na účet k této kartě se budou dávky vyplácet. A první sKarty, jak se tenhle pokrok bude jmenovat, začne Česká spořitelna, vítěz řečeného tendru, vydávat už v červnu. Do konce roku jich chce rozdat na milion. Dávky se tedy budou vyplácet bezhotovostně, tahle starost úředníkům ubude. Pravděpodobně to sice znamená, že některým z nich ubude i práce, a to natolik, že budou sKartováni, dostanou padáka pro nadbytečnost a rázem se octnou na opačné straně přepážky, než byli zvyklí – ale to už je jiná věc. Ostatně ministr šel do úřadu s tím, že bude šetřit, tak šetří.

Perličky z tiskové zprávy ministerstva

„Karta umožní přesunout sociální dávky do bezhotovostního styku, takže oprávněný úředník bude moci okamžitě zjistit, které dávky pobírá jeden konkrétní člověk.“

Ha! Takže v době internetem propojitelných elektronických databází úplně všeho není oprávněný státní úředník zatím schopný na dvojí kliknutí zjistit, jaké dávky od státu pobírá jeho občan?!

„Nad rámec zadávacích podmínek uvedených v obchodní soutěži bude zřízen informační portál pro podporu platebních funkcí karty, který oprávněným osobám zdarma poskytne detailní informace o stavu účtu a umožní sledování uskutečněných obratů.“

„Sledování uskutečněných obratů.“ Pěkný obrat. Znamená to, že stát bude moci nahlížet až do nákupního košíku. Prý jen těm, „u nichž je riziko zneužívání dávek hmotné nouze“. Nechtěl bych být v kůži těch, kteří o tom budou rozhodovat. Ale hlavně se mi nelíbí, že tu vůbec existuje nástroj, u kterého se v kompjútru upraví jeden parametr a najednou někdo uvidí, co se děje na mém státem přiděleném účtu. Převedl si peníze jinam? Nenakoupil místo plínek a zásypu kořalku a piva?

Jen složenky stály při výplatě dávek 20 milionů měsíčně

Příjemné jistě je i to, že za karty samotné nezaplatí České spořitelně z rozpočtu ani halíř. A není to tak, že by se náklady přesunuly na občany: ani sociálně slabí nebudou platit za vedení účtu, ke každé dávce budou mít jeden výběr zadarmo, za další se bude platit šest korun u bankomatů České spořitelny, čtyřicet u ostatních. Platby v obchodech budou samozřejmě zadarmo. To nejsou podmínky, které by mohly být zdrojem jakéhokoli pohoršení. A zdrojem pohoršení asi nemůže být ani to, že příjemcům některých dávek nebude umožněno kartou platit v některých zařízeních, například v hernách. A jen na složenkách, jejichž prostřednictvím se mnoho dávek posílalo, se měsíčně uspoří 20 milionů korun, čtvrt miliardy ročně.

Považte, kolik by se ušetřilo, kdyby se poštou přestaly posílat důchody! To bude argument pro zavádění penzijních pKaret.

Když ale opadne radost z toho, jak krásně jsme všichni ušetřili, nabídne se otázka: Co kruci z tohohle obchodu má vítězná banka? Staví se, jako že jde o investici do budoucna – chce i později se státem spolupracovat na podobně velkých projektech, takže teď se snaží i zadarmo ukázat, že na to má. Ale připouští, že to vlastně tak zadarmo není. Někteří příjemci dávek si je sice hned vyberou, jiní si je nechají přesměrovat na svůj účet, pořád ale asi bude dost peněz, které na účtech ve spořitelně budou nějaký čas ležet. Banka prostě do konce roku rozšíří své portfolio o milion účtů, což je potenciál, se kterým se dá pracovat – i kdyby jich polovička byla jen pro zlost.

Identita za třicet stříbrných

To ale není – aspoň podle mě – ta největší motivace soukromého bankovního domu, proč se do tohoto byznysu pouští. Je tu ještě jinačí zhodnotitelný kapitál: informace. Do konce roku bude mít Česká spořitelna údaje o milionu Čechů. Bude například vědět, kdo má hluboko do kapsy. Předpokládejme, že banka nebude oslovovat lidi v nouzi s nabídkou výhodných (či „výhodných“) půjček, to by vůči ní – jak věřím – bylo nespravedlivé. Ale jsou tu třeba data studentů, kteří se po ukončení školy, byť jen na chvíli dostanou na pracák. A je tu taky početná skupina rodičů, kterým stát vyplácí mateřskou či rodičovskou: a to je pro banku snad ta nejmilejší cílová skupina. Tady ji dostane krásně předtříděnou, rozdělenou podle příjmů (protože na ně je navázaná výše těchto dávek). A to se vyplatí!

Co si o tom myslíte vy? Opravdu ušetříme? A není cena za šetření zbytečně vysoká? Proč se vlastně máme identifikovat na úřadě novým průkazem, když budeme dostávat nové elektronické občanky, na kterých může být taky pěkně napsáno, jaké dávky do nás stát pumpuje. Je vítězná banka samaritán?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 31. ledna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Anketa

Jak to je?

Některé lidi skutečně musí stát vodit za ruku. Všimněte si, že Pavla je sice učitelka, ale přes své vzdělání nám do očí tvrdí, že si musela pro rodičovskou a příspěvek na bydlení chodit na poštu. Kdežto nyní – jaké pohodlí – má všechny dávky na sockartě. 

Stát se tedy zasloužil o to, že paní učitelka má konečně svůj první účet. V sekci věnované bankovním účtům na Peníze.cz by přitom byla sama už dávno snadno našla několik bezpoplatkových běžných účtů, na které si mohla nechat rodičovskou i příspěvek posílat. 

Co z toho plyne? Hlasujte v anketě.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 2. 2012 17:33 | Ludmila

S kartou se musí dát vybírat i hotovost z bankomatů. Takže vyberte celou dávku a utraťte za co chcete a nikdo vám do soukromí koukat nebude.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2012 23:01

Neříkám, že tomu ujdu, říkám, že by se nám to nemělo líbit. Rozhodně mi to připadá lepší, než se debilně šklebit a pochechtávat a tvářit se vědoucně a vysmátě. Nejste cool, jste vool.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2012 11:11 | babcamalikova

Drahoušku,takových chytrolínů tady už bylo,ale jen do okamžiku kdy se dostali do stejné situace jako ti,kteří jsou v ní právě teď.Jste si jistý,že vy nikdy nebudete pobírat příspěvek v nezaměstnanosti,nebo přídavky na děti,příspěvek na bydlení a podobně?Hmmm...to tedy klobouk dolů přitom jak stát rozkrádá republiku...a kdo ví kde skončí ona čtvrtmiliarda za rok ušetřená...to bude zase nakoupených drahých bytů a domů...a mezi občany se bude dělat výběr,který sociální dávky dostane nebo nedostane..jestli má cenu beznohého nechat žít,nebo přispět postiženým...v tomto státě je chaos a vše se děje na úkor obyčejného člověka...každý zodpovědný člověk chce pracovat a vydělávat peníze...ale bohužel tady tu možnost nemá...mladí lidé a není to tzv.menšina/hnusný název/nemají chuť pracovat,nebo prostě nemůžou,protože většina zaměstnavatelů chce praxi,protože kde máte na střední škole získat praxi,když studujete ekonomii,podnikatelskou školu,a běžná důležitá řemesla zanikají...všechno je tady obráceno na hlavu a pokud s tím nezačneme dělat pořádky my co jsme na ocase...tak to tady všechno pěkně shije od hlavy...hoowk.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2012 1:02

Vy si myslíte, že ujdete označení žhavým železem? Cheche. Tak to si pospěšte do hrobu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2012 9:59

Jste poněkud zmatená, mylady. Nechte si někdy vyprávět o rozkulačování. To jednak. A to druhé jednak si nepřejte slyšet, můro.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2012 4:03 | Marie

Karta je naprosto zbytečná,a ještě zbytečnější je pozdní rozesílání dávek. Komu to chtěj namluvit výhody a pozitiva, když je v tom takový bordel, že dávky můžou přijít až na konci měsíce a pokud berete třeba příspěvek na bydlení, které máte zaplatit do 20. dne v měsíci a dávka Vám s přechodem na skartu příjde v tom lepším případě, že vůbec příjde koncem měsíce, tak selský rozum jasně rozpozná, co je a co není výhodné. A tohle je výhodné možná jen pro tu banku, u které se peníze ohřejou právě v tom zpoždění na cestě k zoufalému čekateli na sociální dávku.ANI V KOCOURKOVĚ BY TO NEVYMYSLELI LÉPE. TO ZAS BYLA NĚJAKÁ KAPSOVKA. Hlavně, že je to v rámci přesunu na úřady práce transparentní, aby toho lidi náhodou nezneužívali. JO, LID ČESKÝ JE VYKOŘISŤOVÁN TAK, JAK TO ANI KOMUNISTI ZA NEJVĚTŠÍ TOTALITY NEDOKÁZALI. AŤ ŽIJE DEFENESTRACE!!!!!!!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2012 19:05 | Eva

No je to nesmysl nejake karty jako by to nebilo jedno celou dobu to slo a ted zase nejake nesmysli ja stim nesouhlasim at si kazdy vybere co mu vyhovuje!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2012 17:45 | Petra

kdyz musime platit za posilani penez mi tak proc ne stat?tak at zrusi placeni slozenek a bude vse ok
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2012 16:46 | Petra

S kartou take nesouhlasim nechapu proc bych mela mit nejakou bankovni kartu kdyz ji nechci je to jen dalsi vec pro kterou mi muzou ukradnout penezenku stejne nevim jak chcou zabranit tim aby lidi nehazeli davky do automatu a neutraceli za alkohol.myslim si ze jim to muze byt jedno co se kupuje za duchod a rodicak to jsou nase penize a kdyz mame chut treba na to blbi pivo tak si ho mame odrict?to snad ne kazdej ma urcitou potrebu a i ti ..... v parlamentu kteri to vymysleli to je jako kdyby ste chodili do prace a zamestnavatel vam narizoval za co to muzete utratit.smesne
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2012 16:29 | Petra

nechapu proc to vymysleli v tv tvrdili ze aby zabranili aby penize zkoncili v automatech a alkoholu ale jak tomu zabrani?stajne si vyberou z bankomatu a pujdou si mackat a chlastat.jen dalsi zpusob jak si politici namasti kapsu a jak na nas usetrit.plno lidi bude biti obzvlast ty co maji exekuci a nebo maji exmanzela nebo exmanzelku ktera na ne hazi veskere dluhy ktere nechce platit.takze az se zacnou plnit ulice novyma bezdomovcama tak at se nedivijou!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2012 15:21 | Gabriel Pleska

Já na tom vydělám strašně moc, jsem placenej, abych to podporoval a propagoval, což jsem ostatně udělal i tímhle článkem. Budu se za sockartu bít až do roztrhání těla.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2012 13:22

Ta karta je naprosto zbytecna! Cim to tady proboha argumentujete. Proc delat veci jednoduse, kdyz to jde slozite, ze? Je to jen byznys, zase jedna reforma jak odrit lidi z kuze, nic vic. Vsem to prines e pouze praci ale zbytecnou a bude to vsechny stat neustale peniz, jen kdyz par vyvolenych volu na tom vydelava, a kolik na tom vydelate vy? Normalni clovek totiz musi videt tu absurditu, ubohost a nedemokraticnost teto vlady!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2012 13:13 | Dj

Kdyby drab dal tech 20 mega vsem postizenym nebo do soc sluzeb tak z toho budou mit. Lide prospech, ale todletonuz je vrchol, platime neustale nove a nove byznysy tech nenazranych politiku, a uz toho mam fakt dost!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2012 21:30 | Jaroslav Seidl

Lidičky neblázněte vždyť chudinka banka někde musí získat peníze.A až ti co dnes jsou ve vládě zítra budou muset odejít od koryta tak někde zase u koryta musí být né!!!!! TOP 09 , ODS a spol.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2012 11:24

Ano, až na to, že nějaká banka bude vědět, co beru za dávky a kdy je beru. Co je jí do toho?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 64 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

10. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

Ministr Kalousek v neděli varoval před nutností omezovat výdaje a zvyšovat daně. V dnešní ekonomické situaci je to pochopitelný krok a každý rozumný politik ho jistě podpoří. Teoreticky... celý článek

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

6. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

Včera Peníze.cz představily aktualizace kalkulaček navázaných na čerstvě zvýšené životní minimum. Dnes přinášejí další hromádku kalkulátorů: spočítejte si čistou mzdu, nemocenskou,... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

7. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

27. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 89 komentářů

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty:... celý článek

Partners Financial Services