Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 6. 1. 2012 | 1 komentář
Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk
Včera Peníze.cz představily aktualizace kalkulaček navázaných na čerstvě zvýšené životní minimum. Dnes přinášejí další hromádku kalkulátorů: spočítejte si čistou mzdu, nemocenskou, mateřskou nebo budoucí penzi.

Čistá mzda

Krásně to popsal Michal Kašpárek ve svém Návodu k pochopení první výplatní pásky: Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ A je to tak, ti, kteří se setkají poprvé s rozdílem mezi hrubou a čistou mzdou, jsou v šoku. Když jim pak někdo prozradí, že ani hrubá mzda nejsou všechny peníze, které za ně zaměstnavatel vydá – firma za zaměstnance odvádí ještě nemalé peníze na sociální a zdravotní pojištění – už nechtějí uvěřit.

Jistě, jsou to poněkud složité počty. A kdekoho počty nebaví – ale nikdo se jich taky po celý život nezbaví. Peníze.cz se vám to budou snažit ulehčit, co to půjde. Takže třeba i proto, abychom ušetřili zklamání těm, kteří letos nastoupí poprvé do zaměstnání, je tu aktualizovaná kalkulačka čisté mzdy.

Nemocenská

Jste tedy zaměstnaní, chodíte do práce a dostáváte svou čistou mzdu. Snažíte se, seč můžete, protože vám někdo pověděl a spočítal, že pro svého zaměstnavatele vlastně máte cenu dvakrát vyšší, než vidíte na svém kontu, víte, kolik peněz „za vás“ ještě posílá státu. A taky se možná trochu zlobíte, protože jsou to vlastně vaše peníze, třeba byste s nimi uměli hospodařit – kdo si troufne trvdit, že ne? Není divu, že vás z toho všeho časem začne bolet hlava. A jdete se kurýrovat na lůžko. Vcelku klidni, tušíte, že se o vás někdo postará.

Pokud se však pustíte do zjišťování a počítání toho, kolik v nemoci vlastně dostanete a od koho, zřejmě vás hlava začne bolet ještě víc. První tři dny nedostanete nic. Dalších osmnáct dní vám platí zaměstnavatel takřečenou náhradu mzdy. A teprve dvaadvacátého dne se vás ujme stát s nemocenskými dávkami. Pamatovat si to nemusíte, kalkulačka vám to řekne. A samozřejmě uvede i příslušné cifry.

Nemocenská pro OSVČ

V březnu očekáváme nárůst zápalu mozkových blan u samostatně výdělečných osob. Březen je totiž národní měsíc růžového formuláře neboli daňového přiznání. Ani letos nebude mít jednu jedinou stránku a i letos k jeho vyplnění bude potřeba návod. Ve výhodě jsou ti, kteří si zaplatí poradce, případně ti, kteří si aspoň platí nemocenské pojištění. Protože růžové pilulky na zahnání hlavobolu z růžového formuláře často nestačí.

Mateřská

Otázka, zda má Arnie nárok na peněžitou pomoc v mateřství, je bezpředmětná. Nebyl v Česku zaměstnán a neplatil si nemocenské pojištění. Foto: Universal

Další důvod, proč přestat chodit do práce, a přesto zůstat v zaměstnání, se netýká pánů. Jde totiž o mateřskou dovolenou. Někdo se teď možná trošku rozhořčuje, že na mateřskou přece dneska můžou i tatínkové – ale není to pravda. Žádná tateřská není a nebude. Na mateřskou dovolenou totiž například nastupujete (pokud je všecko podle plánu) šest až osm týdnů před porodem. A porod – upřímně, pánové, kdo z vás to má? To dokázal jen Arnold Schwarzenegger (a pravděpodobně taky Chuck Norris). To co měli rozhořčení na mysli je rodičovská dovolená, na tu tatínkové mohou a je s ní svázaný rodičovský příspěvek. S mateřskou dovolenou (může trvat až 28 týdnů, u porodu vícerčat až 37 týdnů) je spojená dávka, která se jmenuje peněžitá pomoc v mateřství. Obyčejní lidé jí říkají mateřská a úřední povahy PPM. Nárok na ni mají ženy, které byly dostatečně dlouho zaměstnané nebo si platily nemocenské pojištění.

Aktualizovali jsme obě kalkulačky, které pro výpočet mateřské na Peníze.cz máme.

Tahle kalkulačka mateřské je opravdu orientační, slouží spíš ke zjištění, kolik by to asi tak mohlo být, kdyby náhodou... Pakliže je vše už jistější, potřebujete přesnou kalkulačku peněžité pomoci v mateřství.
Orientační výpočetPřesný výpočet

Důchod vás naučí!

Nemyslete si, že všechno tohle bláznění kolem počtů pro vás skončí důchodem. Kdepak. Víte vůbec, kdy do něj budete moci jít? Už jenom nezaplést se do zadání úlohy, která se jmenuje „výpočet věku odchodu do důchodu“ je fuška. Tak například pro ty, kterým bude napřesrok 35 let, to platí takto: U ročníků narozených po roce 1977 se důchodový věk stanoví tak, že se k věku 67 let přičte takový počet kalendářních měsíců, který odpovídá dvojnásobku rozdílu mezi rokem narození pojištěnce a rokem 1977. Pro ty starší se to už nikdo nesnaží popisovat, prostě se zveřejňuje veliká plachta s tabulkou. A kdo je chytrý, pro toho tu je

A poslední dvě aktualizované kalkulačky, které chceme dneska představit, jsou kalkulačky samotného důchodu. Jedna je orientační, pro ty, co mají do důchodu ještě dál, druhá je o hodně přesnější – pro ty, kteří ji mohou nakrmit přesnými údaji o výdělcích z předdůchodových let. Orientační tu nabízíme, masivní přesnější najdete pod odkazem.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Už tedy víte, jaká penze vás čeká? Takže už asi taky víte, že v důchodu se počtů taky nezbavíte. Naopak: teprve důchod vás naučí pořádně počítat!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

2. 1. 2012 | Dušan Šídlo, Ondřej Tůma | 4 komentáře

Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

Vyšší DPH a následné zdražování potravin a dalších nepostradatelných (ale i postradatelných) věcí, snížení státního příspěvku na stavební spoření, nový zákoník práce, možnost placené... celý článek

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

7. 11. 2011 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

Po desítkách hodin obstrukcí stačilo 35 minut. Všechny reformní zákony vrácené senátem se koalici podařilo prosadit v původním znění. Teď je na řadě prezident. Poslední slovo ale bude... celý článek

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

1. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ | 133 komentářů

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Změny v rodičovské by měly přijít od 1. ledna. Pokud ovšem novela příslušného zákona projde senátem, poslanci už ji odkývali. Víceméně s tím ale můžete počítat. A taky s námi můžete... celý článek

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

26. 9. 2011 | Václav Valášek | 3 komentáře

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

Když se nahromadí dluhy, může s jejich likvidací pomoci konsolidace. Tedy sloučení do dluhu jediného, s výhodnějšími podmínkami. V praxi se ovšem při slučování dluhů často chybuje,... celý článek

Partners Financial Services