Za šest týdnů spadne klec nad penzijními fondy

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 17. 1. 2012 | 11 komentářů
Za šest týdnů spadne klec nad penzijními fondy
Nikde se o tom příliš nemluví, i když se to týká víc než čtyř a půl milionu občanů České republiky. Spoustě lidí tak možná unikne důležitá informace: Na změnu fondu v rámci penzijního připojištění máte čas pouze do konce února!

Pokud máte penzijní připojištění, líbí se vám jeho stávající podoba a nechcete se pouštět do žádných experimentů s důchodovou reformou, máme pro vás vcelku dobrou zprávu: nic nemusíte měnit a až na změny ve výši státního příspěvku a výši úložky potřebné k jeho získání se pro vás minimálně v dohledné době taky nic měnit nebude.

Pokud máte penzijní připojištění, líbí se vám, ale uvažujete o změně fondu, protože ten současný v posledních letech vydělával míň než ostatní, přestalo se vám líbit jeho logo nebo se vám líbí slečna, která pracuje pro konkurenční fond, uvažujte rychle. Na přestup do jiného fondu máte čas maximálně do 28. února. Později (a to navíc až od ledna 2013) bude možné přestupovat už jen do fondů s jinými pravidly, například bez záruky nezáporného výnosu nebo možnosti vybrat si polovičku našetřených peněz po 15 letech spoření (tzv. výsluhová penze).

Penzijní reforma: nejbližší kroky

Jaký je tedy harmonogram změn:

Nadále bude fungovat průběžný důchodový systém: z výdělků odevzdáme státu sociální pojištění a tyto prostředky použije stát na výplatu penzí stávajícím důchodcům. A my budeme doufat, že jednou někdo bude podobně přispívat na nás. To je takzvaný první pilíř penzijního systému.

Bez druhého pilíře jsme se dosud obešli, teprve vznikne. Kdo se do něj přihlásí, bude moci investovat pomocí fondů s nejrůznějšími investičními strategiemi – od agresivních, které mohou hodně vydělat, tak i hodně ztratit, až po konzervativní, kde je riziko i potenciál zhodnocení nízký. Fondy budou z(ne)hodnocovat prostředky, které od nás dostanou ve dvou podobách: jednak to budou tři procenta ze sociálního pojištění, kterých se laskavě vzdá stát, a jednak částka, kterou do nich vložíme sami a která musí minimálně odpovídat dvěma procentům našeho sociálního pojištění. Tomuto takzvanému druhému pilíři se dnes nebudeme věnovat.

Nový výpočet státního příspěvku

Od ledna 2013 se mění výpočet výše státní příspěvku. Jak bylo řečeno v textu, státní příspěvek se týká transformovaných a účastnických fondů třetího pilíře.

Dosud platí, že na minimální státní příspěvek dosáhne každý účastník penzijního připojištění, který si měsíčně spoří alespoň 100 korun, nově se bude minimální příspěvek vyplácet až od měsíční úložky 300 korun. Posune se také limit pro získání maximálního příspěvku. Do prosince 2012 na jeho dosažení stačilo „jen“ 500 korun, od ledna 2013 to bude již jednou tolik, tedy rovná tisícovka. Maximální výše státního příspěvku se však alespoň zvýší ze 150 na 230 korun a bude možné uplatnit vyšší daňový odpočet. Jestliže chcete, aby pro vás byl nový výpočet státního příspěvku výhodnější než nyní, budete si muset spořit víc než 600 korun měsíčně, pokud si budete ukládat 600 korun a méně, státní příspěvek budete mít nižší než dosud.

Penzijní společnosti: průhlednější hospodaření

Aby všech změn ve slovníku nebylo málo: společnosti, kterým se nyní říká penzijní fondy, přestanou existovat, musí se přeměnit na penzijní společnosti. Změna názvu má také symbolizovat, že nově budou platit i jiná pravidla. To nejzajímavější je, že majetek společnosti, tedy správce investic, bude nově striktně oddělen od majetku investorů. To znamená průhlednější a bezpečnější hospodaření.

Třetí pilíř bude tvořený takzvanými transformovanými fondy a účastnickými fondy. V obou typech fondů bude možné získávat státní příspěvek, ale tím shoda mezi nimi končí. Transformované fondy vzniknou ze stávajících penzijních fondů, u nichž máte své připojištění. Veškeré dohody platí, měnit se bude jen výše státního příspěvku a podmínky pro jeho získání. Přestup mezi transformovanými fondy už nebude po letošním 28. únoru možný. Pokud se svým fondem nebudete spokojeni, budete ho chtít opustit, ale zůstat ve třetím pilíři s možností usilovat o státní příspěvek, budete muset přestoupit do účastnického fondu. Řada podmínek se pak pro vás ale změní.

V účastnických fondech, které vzniknou příští rok, nebude oproti stávajícím penzijním fondům platit pravidlo nezáporného výnosu, tedy pravidlo, že na konci roku vám fond nemůže říct Hele, Františku, nezlob se, dělali jsme, co jsme mohli, investovali jsme, jako ďábli, ale máš tam, člověče, míň peněz, než sis uložil. Jak ovšem připomínají nejen odborníci, toto pravidlo mělo důsledek, že se fondy při investování držely opravdu u zdi – a jejich výnosy stěží překonávaly inflaci. Účastnické fondy možné vybírat podle investiční strategie a vlastní ochoty riskovat.

Za velké minus lze při srovnání účastnických a stávajících (budoucích transformovaných) fondů to, že u účastnických fondů nebude možné zažádat si po patnácti letech spoření o výsluhovou penzi, tedy nechat si de facto polovičku naspořených peněz vyplatit.

Pokud vám tedy vyhovuje víc podoba stávajícího penzijního připojištění, máte poslední šanci na změnu fondu. Pojďme promyslet, zda to stojí za to, a povědět si, jak případně na to.

Jak vybrat správný penzijní fond

Rozhodně neplatí, že by nezáleželo na tom, do jakého fondu člověk ukládá peníze. Fondy se vyplatí důsledně porovnávat. Pokud by ten, který jste si vybrali, vykazoval dlouhodobě podprůměrné výsledky, stojí za úvahu (ačkoli minulé neúspěchy neznamenají nutně i neúspěchy v budoucnosti), zda fond nevyměnit.

Anketa

Pomůžou vám výnosy z penzijka v důchodu?

Penzijní fondy můžeme posuzovat podle kapitálové přiměřenosti, nákladovosti, nákladů příštích období, historických výnosů a doplňkových služeb. Vybírání favorita však může dát pořádně zabrat. Kdybychom hledali paralelu na dostihovém závodišti, můžeme říci, že drtivá většina koní kulhá už při cestě do startovních boxů. Dlouhodobé výnosy penzijních fondů jsou totiž pro jejich účastníky velkým zklamáním. Jediný fond, který si pravidelně připisuje zhodnocení alespoň tři procenta, je penzijní fond Allianz. Z hlediska výnosů za posledních pět let si vede relativně dobře také penzijní fond Generali. Tyto dva penzijní fondy ještě společně s penzijním fondem ČSOB Progres (ten je od roku 2012 sloučen s druhým penzijním fondem ČSOB Stabilita) vévodí také desetiletým tabulkám historických výnosů. Nejhůře na tom jsou naopak penzijní fondy ČSOB Stabilita a Axa.

Nejúspěšnějším fondem z hlediska zhodnocení v roce 2010 (výsledky za rok 2011 ještě nebyly zveřejněny) byl penzijní fond Allianz, který si připsal tři procenta. Nejméně se naopak vedlo penzijnímu fondu Progres od ČSOB, jenž vydělal (vzhledem k inflaci by se slušelo dát slovíčko vydělal do uvozovek) jen procento.

Z pohledu kapitálové přiměřenosti, která poměřuje kapitál fondu vůči jeho rizikově váženým aktivům, se loni nejvíc dařilo rovněž fondu Allianz, následovanému penzijními fondy ČSOB Stabilita a Axa. Nejméně kapitálově vybaveným byl naopak penzijní fond Aegon. Pokud se podíváme na náklady, se kterými v loňském roce hospodařily jednotlivé penzijní fondy, tak dojdeme k tomu, že nejlépe si vedly penzijní fondy Allianz, Komerční banky a Axa. Jestliže porovnáme náklady, které penzijní fondy očekávají v příštích obdobích, tak mají nejlepší vyhlídky penzijní fond České spořitelny a penzijní fond České pojišťovny.

TIP REDAKCE

Pro podrobnější přehled výsledků penzijních fondů odkazujeme na Peníze.cz na analýzu Dušana Šídla:

Penzijní fondy 2011: srovnání.

Jak přejít k jinému penzijnímu fondu

Stáhněte si: formuláře pro přestup k penzijnímu fondu

Součástí formuláře je výpověď současnému fondu a pokyn k převedení prostředků k fondu novému. Vyberte si formulář fondu, k němuž chcete přestoupit, vyplněný a s ověřeným podpisem ho můžete doručit na pobočku vybraného fondu a tím pro vás věc může skončit. S vyplněním vám určitě rádi pomohou i pracovníci fondu, telefonicky či osobně.

Jestliže máte po pečlivém prozkoumání dostupných statistik a materiálů pocit, že je váš stávající penzijní fond propadák, můžete se ještě pokusit zjednat nápravu. Tady minimálně, pokud věříte, že se vám u nějakého jiného fondu bude dařit lépe. V takovém případě se vypravte na nejbližší pobočku penzijního fondu, který jste si vybrali, a sepište zde smlouvu novou. Zaměstnanec na pobočce vám jistě (nejen díky vidině nového klienta) rád pomůže vyplnit výpověď smlouvy penzijního připojištění u původního fondu a převod prostředků do fondu nového. Výpověď však musí obsahovat ověřený podpis, takže se budete muset ještě vydat k notáři nebo na poštu (Czech Point), kde za 36 korun získáte potřebný štempl. Nyní už se stačí jen vrátit s ověřeným podpisem zpět na pobočku svého nového penzijního fondu, odevzdat lejstro a vše pustit z hlavy: jeho zaměstnanci celý „přestup“ vyřídí. Vlastně pardon – pokud jste však u „starého“ penzijního fondu nespořili alespoň pět let, budete muset ještě zaplatit poplatek 800 korun.

S případnou změnou fondu nedoporučujeme čekat až na poslední chvíli. Výpovědní formulář totiž musí být doručen (ne odeslán!) „starému“ fondu do konce února. Takže pokud se pro změnu rozhodnete jen pár dní před tímto termínem, na pobočce nového fondu vám už těžko pomůžou a o doručení do „starého“ fondu se raději postarejte sami. Od prvního dne následujícího měsíce pak začíná běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, během které ještě náležíte k předešlému penzijnímu fondu, a až další měsíc začínáte spořit u fondu nového.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2012 9:47, mario

Bohužel se z penzijního spoření stane produkt, jak ještě z domácností vymáčknout poslední peníze, které nakonec nikdy neuvidí. Myslíte si, že systém vydrží fungovat 30-40 let? V tomhle kocourkově? Navíc, když všechny fondy mají nakoupené dluhopisy Řecka, Španělska, Itálie a dalších?

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2012 8:24, Vocasoid

Proc je to do 28. unora kdyz v roce 2012 ma unor 29 dni? :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Teď, nebo nikdy! Na změnu penzijního fondu máte poslední dva měsíce

23. 12. 2011 | Pavel Kohout, Tomáš Machanec | 49 komentářů

Teď, nebo nikdy! Na změnu penzijního fondu máte poslední dva měsíce

Příliš se o tom nemluví. Vlastně vůbec! Přitom jde klíčovou informaci, která se dotkne více než 4,5 milionu osob, jež si na důchod spoří prostřednictvím penzijního připojištění. Řeč... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa... celý článek

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

19. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 52 komentářů

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

Ač neradi, začínají Češi otevírat oči. A vidí, že státní důchod není zárukou důstojně prožitého stáří. Co je potřeba udělat teď, abyste v penzi nemuseli počítat, jak vyžít s pouhou... celý článek

Penzijní fondy: srovnání 2011

21. 6. 2011 | Dušan Šídlo | 17 komentářů

Penzijní fondy: srovnání 2011

Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Ta činí v průměru dvě procenta. Reálné zhodnocení je však po odečtení jedenapůlprocentní inflace... celý článek

Partners Financial Services