Šok pro rodiče: Školka je i nadále připraví o příspěvek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 1. 2012 | 7 komentářů
Šok pro rodiče: Školka je i nadále připraví o příspěvek
Nepříjemné překvapení čeká dosavadní příjemce rodičovského příspěvku, kteří se těšili na konec limitů ohledně docházky dítěte do mateřské školy.

Oproti původním informacím z ministerstva práce a sociálních věcí totiž budou muset i stávající příjemci podat žádost na úřad práce, aby tuto novinku využili.

Nečekají je jen administrativní komplikace. Aby rodiče mohli využít nových pravidel, musí naplno a nezvratně přejít do nového systému rodičovského systému.

Vedle výhod jim to přitom může přinést i nevýhody, zejména výrazné snížení dosavadní tříleté varianty čerpání – rodiče mohou přijít až o téměř 16 tisíc korun.

Ještě před pár týdny přitom zástupci ministerstva tvrdili, že uvolnění pravidel ohledně školky se dotkne automaticky i stávajících příjemců, aniž by museli podávat žádost a přecházet do nového systému. 

Právě v automatické aplikaci na všechny příjemce – tedy i ty, kteří dávku začali čerpat před Novým rokem a nadále v tom pokračují – se toto zrušení limitů u školky mělo lišit od ostatních výhod, které letošní reforma rodičovského příspěvku přináší.

Došlo ke zpřesnění výkladu zákona, za případné komplikace se omlouváme,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Na speciálním webu, který úřad spustil v polovině listopadu, už nyní jsou správné informace.

Kdo nezvolí nový, zůstane ve starém

Ani na začátku listopadu, dva měsíce před výraznou změnou pravidel, nedokázala řada úředníků lidem odpovědět. Právě na základě čtenářských ohlasů a nejasností proto tehdy deník Aktuálně.cz požádal ministerstvo o upřesnění.

Pro ty, kteří budou o rodičovský příspěvek žádat až nyní, a pro ty, kteří se rozhodli přestoupit na nový systém, jsme připravili speciální kalkulačku rodičovského příspěvku. Podrobnosti o nových pravidlech rodičovského příspěvku se dočtete zde.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Návštěva jeslí, školky nebo obdobných zařízení se bude od 1. ledna 2012 sledovat pouze do dvou let věku dítěte, u dětí starších dvou let se přestává ze zákona sledovat. Tato změna se týká všech dětí,“ uvedlo tehdy ministerstvo na dotaz, zda se i tato změna dotkne jen těch, kteří o ni výslovně požádají a přejdou na nový systém.

Jak se ale ukázalo, nakonec ji opravdu mohou využít jen rodiče, kteří přestoupí na nový systém.

Podle dosavadního systému (ohledně zachování rodičovského příspěvku) platí, že dítě, které dovršilo tří let věku, lze dát do školky každý den, ale maximálně na čtyři hodiny denně, nebo na nejvýše pět dnů v kalendářním měsíci. Pokud rodič tento limit překročí, přijde o rodičovský příspěvek, tedy řádově o tisíce korun měsíčně.

Toto omezení mělo od roku 2012 zcela skončit, navíc hranice se sníží ze tří na dva roky dítěte. Rodičům dětí starších dvou let bude rodičovský příspěvek poskytován bez ohledu na délku pobytu v zařízení péče o dítě.

U dětí mladších tří let dosud platilo, že nechtějí-li rodiče přijít o příspěvek, mohou dát potomka do školky maximálně na pět dnů v kalendářním měsíci, přičemž za jeden den se počítá jakkoliv dlouhý pobyt, teoreticky i třeba jen hodinu.

Tento limit se rozšíří na 46 hodin měsíčně, skončí tedy dosavadní omezení co do počtu dnů. Věková hranice současně klesne ze tří na dva roky.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2012 11:02, vlk

tak to tedy nemá být :) školka plní i sociální funkci, takže je nesmysl, že pečovat o dítě pouze doma je automaticky lepší.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2012 18:09, Martina

Tak to má být. Kdo pobírá rodičovský příspěvek, nemá co dávat dítě do školky.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

6. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

Včera Peníze.cz představily aktualizace kalkulaček navázaných na čerstvě zvýšené životní minimum. Dnes přinášejí další hromádku kalkulátorů: spočítejte si čistou mzdu, nemocenskou,... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

1. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ | 133 komentářů

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Změny v rodičovské by měly přijít od 1. ledna. Pokud ovšem novela příslušného zákona projde senátem, poslanci už ji odkývali. Víceméně s tím ale můžete počítat. A taky s námi můžete... celý článek

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Partners Financial Services