Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Změny v rodičovské by měly přijít od 1. ledna. Pokud ovšem novela příslušného zákona projde senátem, poslanci už ji odkývali. Víceméně s tím ale můžete počítat. A taky s námi můžete počítat: Peníze.cz pro vás připravily kalkulačku, která počítá rodičovskou podle stávajících i nových pravidel.
Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Sice se ještě neví, jestli se nakonec pravidla rodičovské měnit budou, ale je to dost pravděpodobné. A rozhodně je lepší být připravený – o tom nás ostatně přesvědčily vaše dotazy v sociální poradně, kterou na Peníze.cz vede Lída Řezníčková. Otázky na rodičovský příspěvek ji na chvíli docela ucpaly. I proto jsme pro vás nachystali kalkulačku a paní Řezníčková připravila podklady pro průvodní text k ní.

Celková výše rodičovského příspěvku se má od příštího roku ustálit na maximálně 220 tisících korun. Někteří rodiče na tom mohou vydělat. A někteří prodělat. Což ostatně také názorně ukáže kalkulačka.

Nová úprava se bude týkat rodičů, kterým vznikne nárok na rodičovskou od 1. ledna 2012. Rodiče, kteří již rodičovský příspěvek budou k 1. lednu 2012 pobírat, mohou písemně požádat o přechod na nový systém s tím, že se jim do té doby vyplacená rodičovská odečte od celkového výměru rodičovského příspěvku, tedy zmiňovaných 220 tisíc korun. Vyplatit by se to mohlo zejména těm, kteří dosud měli dvou- či čtyřletou letou variantu rodičovské, s tou totiž byla spojena částka 216 600 korun. Zato tříletá varianta byla vyšší, pokud ji tedy máte zvolenou, zřejmě to nebudete chtít měnit. I když jeden důvod by tu mohl být: totiž když opravdu chcete změnit délku trvání rodičovské.

Konečně pružně

Další rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství a kolik na přídavcích na děti.

Jedna změna rozhodně potěší všechny rodiče, i kdyby ji třeba nakonec nevyužili: s délkou vyplácení příspěvku (a tedy i s jeho výší) bude možné podstatně pružněji pracovat. Jediní nepotěšení rodičové budou ti, kteří už mají dobu vyplácení mateřské za sebou. Ti asi budou skřípat zuby, proč to za nich nešlo. Dosud platí, že rodič si může vybrat, zda rodičovský příspěvek chce pobírat dva, tři či čtyři roky. Podle toho se nastaví měsíční výše rodičovské. A hotovo. A s ničím už nehnete. Nově bude možné délku rodičovské v daném rozmezí určovat s přesností na měsíce, a především – rozhodnutí bude možné (po třech měsících) měnit. Změnu výše rodičovského příspěvku bude moci provést ten rodič, který na něj uplatnil nárok.

Další příjemnou změnou je, že bude možné umístit dítě do školky či jeslí, aniž přitom rodiče přijdou o nárok na příspěvek. Ovšem – do dvou let nesmí dítě v takovém zařízení měsíčně trávit víc než 46 hodin.

Pozor, pokud na nejmladšího potomka pobíráte rodičovský příspěvek a zároveň mátě doma školáka. Pokud starší dítě nebude řádně docházet do školy, bude vám nově stát moci poměrně vysokou část, přesněji 22 800 korun, z celkového rodičovského příspěvku upřít.

Jak kalkulačku správně použít?

Pro výši rodičovského příspěvku je vždy určující vyšší průměrný hrubý měsíční příjem jednoho z rodičů (pokud matka vydělává 15 tisíc a otec 20 tisíc, rodičovská se odvíjí od příjmu manžela).

Pokud do kalkulačky zadáte jednou příjem například 20 tisíc a podruhé 50 tisíc, nebuďte překvapení, že se výpočet nezmění. Rodičovská má svůj maximální strop na hrubém měsíčním příjmu 16 429 korun. Pokud berete více, dostáváte stále stejně.

Pokud ani jeden z manžělů neplatil nemocenské pojištění, automaticky jim bude přiřknuta varianta rodičovské do čtyř let věku, celkově vyplacená rodičovská bude 216 600 korun – jako u stávajícího rodičovského příspěvku na čtyři roky.

A zbytek už vám kalkulačka poví sama. Nechejte ji promluvit...

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 133 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2011 13:44, Lenka

Dobrý den, jsem samoživitelka, mám nárok na změnu od 1.1.2012 nebo budu stále pobírat rodičovský příspěvěk 3800Kč. Děkuji za odpověd

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2012 14:57, Petulka35

Dobrý den chtěla sem se informovat.Ted jak jsou ty změny od nového roku a u nás na sociálce mi nic neřeknou.Tak bych potřebovala vědět něco.Synovi budou koncem září 3 roky ale ted 3.července natupuju na mateřskou s druhým dítětem.Jakna tom budu s penězma.Bude mi jěště chodit rodičovská na to první dítě nebo už budu dostávat jen mateřskou s druhým dítětem.A jěště sem slyšela že mateřská se dá vypočítat z manželova platu,já sem měla nízkou hrubou mzdu takže bych mateřskou měla málo těch 28 týdnů tak jestli to jde vypočítat z manželovo hrubé mzdy.Moc děkuji za rady.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (133 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

12. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předmanželská smlouva. Zabiják romantiky, nebo jisticí lano?

Kostel. Právě si řekli ano. On že si bere ji, ona že jeho. Střih. Soudní síň. On že si bere auto, ona že děti, on bere sedačku a ona taky že bere sedačku. Právě si říkají ne a ne a... celý článek

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Partners Financial Services