Pět tisíc na dítě. Vláda chystá balíček pro rodiny

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2022 05:01 aktualizováno 30. 4. 2022 14:00 | 136 komentářů
Domácnosti s příjmem do milionu korun ročně mají dostat jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let. Přijde nejspíš během srpna.
Pět tisíc na dítě. Vláda chystá balíček pro rodiny

Zdroj: Shutterstock

Pozor, už máme novější článek po schválení poslanci 14. června. Podmínky jsou oproti původnímu návrhu přísnější a přesnější. Odkaz na nový přehled: Příspěvek 5000 Kč na dítě schválili poslanci. Známe podrobné podmínky

Jestli vás přesto zajímá archivní text z 28. dubna, tady je:

Vláda se shodla na jednorázovém příspěvku 5000 korun na každé dítě do 18 let věku, a to pro rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok. Zvýší se také měsíční strop při čerpání rodičovského příspěvku.

Mimořádná dávka má rodičům pomoct zvládnout prudce rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.

Jednorázový příspěvek 5000 korun na děti do 18 let by měl rodičům přijít během srpna, očekává ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vláda se zatím shodla na základních obrysech, konkrétní návrh zákona teď připraví právě ministerstvo pod vedením Jurečky. Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů pak chce zákon prosadit ve sněmovně co nejrychleji.

Na příspěvek mají dosáhnout rodiny s příjmem do jednoho milionu korun ročně. V přepočtu to znamená 83 333 korun měsíčně, a to včetně jiných dávek nebo například výživného. „Příspěvek není podmíněn třeba tím, že by členové rodiny museli pracovat, nebo nesměli pobírat nějaké dávky,“ potvrzuje Jurečka. Původně mluvil o čistém příjmu, později ale oznámil, že se spletl: počítat se bude hrubý příjem, tedy před snížením o daně a povinné odvody. 

Jurečka po jednání vlády předpokládal, že příspěvek dostanou i děti, které se narodí do začátku účinnosti zákona. Ministerstvo ve čtvrtek upřesnilo, že příspěvek by měly dostat děti, které se narodí do data výplaty příspěvku, tedy zhruba do srpna.

Další podrobnosti se dozvíme až v dalších dnech – například i to, zda se bude počítat příjem za předchozí kalendářní rok a jak se bude ověřovat. Zatím jde stále o plán, který nemá podobu návrhu zákona. 

Celkově by se příspěvek měl týkat 2,1 milionu dětí v 1,1 milionu domácnostech. Celkový dopad na státní rozpočet by neměl přesáhnout 10 miliard korun. „Administrace příspěvku bude přizpůsobena tomu, aby mohla v maximální míře probíhat online a její vyřízení tak bylo jednoduché a rychlé,“ dodává Jurečka.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

„Pomáháme těm, kteří si nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, není ale v možnostech státních financí, abychom dávali plošně podporu všem, jenom bychom tím zrychlovali spirálu inflace,“ říká předseda vlády Petr Fiala. Tento balíček má pomoct střední třídě, rodinám s dětmi a samoživitelům.

Rodiny s dětmi jsou podle vlády ještě více ohroženou skupinou než důchodci, kteří už byli letos podpořeni dvojí valorizací důchodů a velmi pravděpodobně bude ze zákona následovat i třetí. Už dříve vláda vedle důchodců podpořila také nejchudší domácnosti: od dubna zvýšila životní a existenční minimum, což má vliv například na dětské přídavky, porodné nebo nezabavitelnou částku při srážkách ze mzdy. „Další balíček chce vláda připravit na podporu osob se zdravotním postižením,“ dodal Jurečka v České televizi.

Proč koalice zatím nepůjde cestou zvýšení daňové slevy na dítě nebo základní slevy na poplatníka? Politici to vysvětlují snahou o rychlost a jednoduchost – přinejmenším podnikatelé by museli čekat na peníze z vyšší slevy na děti nejméně do dubna příštího roku.

Vláda se shodla také na zvýšení stropu pro čerpání rodičovského příspěvku z deseti na třináct tisíc korun měsíčně. Celková částka k čerpání, tedy 300 tisíc korun, se však zatím nezvýší. Koalice sice před měsícem zvažovala i zvýšení celkové částky od roku 2023, a to v nejštědřejší variantě až o 45 tisíc, nakonec to ale nezařadila mezi své aktuální priority.

„Připravíme také legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků. Ještě více podpoříme dětské skupiny,“ dodal Fiala po středečním jednání vlády.

Chcete se včas dozvědět novinky? Přidejte si nás na FacebookInstagram nebo Twitter a neuniknou vám další aktuality!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1011
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 136 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2022 8:22, Mladý

No, myslím si, že čistý příjem 2 dospělých 83.333,- / měsíčně nemá každý, ale tato částka by se měla snížit tak na 1/2. Ten, kdo má přes 40.000,- / měs nutně nepotřebuje 5.000,- na dítě. Jsou v naší republice potřebnější rodiny, kde nedají ani 50.000,- / měs čistého !!! každý nepracuje v Praze atp.... Už si konečně nechte někdo udělat studii o SKUTEČNÉM PRŮMĚRNÉM PLATU V ČR ! Třeba mimo velká města, to by se asi někdo divil....

+181
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2022 8:24, Jana

Mám pět dětí a 25 litrů se bude hodit.

-82
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (136 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services