Zvýšení rodičovského příspěvku: Ve hře je až 45 tisíc

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 4. 2022 12:30 aktualizováno 4. 4. 2022 10:00 | 12 komentářů
Zvýšení rodičovského příspěvku: Ve hře je až 45 tisíc

Zdroj: Shutterstock

Už máme novější článek z 29. listopadu, chcete radši rovnou na něj

Jestli si chcete přečíst starší text ze začátku dubna, tady je:

Vláda chystá zvýšení rodičovského příspěvku. Nejštědřejší varianta podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počítá s růstem o 15 procent, tedy o 45 tisíc na celkových 345 tisíc korun.

„Pokud dojde k dohodě, měl by příspěvek vzrůst od začátku příštího roku,“ řekl České televizi předseda vlády Petr Fiala (ODS) na konci března. Vládní koalici přitom nic nebrání, aby příspěvek zvýšila k dřívějšímu datu.

Na konci března vláda rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima hned od dubna. Od životního minima se odvíjí i nárok na porodné nebo přídavek na dítě. Ke zvýšení minima stačí nařízení vlády, není potřeba schválení Parlamentem – na rozdíl od rodičovského příspěvku. Růst příspěvku však podle ČT podporují i koaliční ANO a SPD, takže poslanci by ho mohli schválit rychle.

Zatím není jasné, jestli se rodičovský příspěvek skutečně zvýší o zmíněných 15 procent, nebo méně výrazněji. Vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů měla o konkrétní částce ještě jednat. 

Na rychlém řešení se koalice nakonec neshodla. „Nebavili jsme se o tom, že bychom ho zvýšili v nejbližší době. Je to jedna z variant do budoucna, v řádech měsíců. Možná ve druhém pololetí, možná v příštím roce,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo na začátku dubna.

Chcete se včas dozvědět novinky? Přidejte si nás na Facebook, Instagram nebo Twitter a neuniknou vám další aktuality!

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Rodičovský příspěvek se naposled zvyšoval od ledna 2020, a to z 220 na 300 tisíc korun. Vyšší příspěvek tehdy dostali nejenom lidé, kteří ho v roce 2020 začali nově čerpat, ale i ti, kteří ho k 1. lednu 2020 stále pobírali. Smůlu měli ti, kteří příspěvek dočerpali do konce roku 2019, přestože jejich dítěti byly i v roce 2020 méně než čtyři roky.

V červenci 2021 pak politici schválili další vylepšení: Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním předchozího rodičovského příspěvku, nepřijde už o zbytek peněz.

Zvýšit rodičovský příspěvek teď politici chtějí kvůli prudce rostoucí inflaci, která zdražuje životní náklady. Piráti se přitom už dříve snažili prosadit, aby se rodičovský příspěvek pravidelně valorizoval podobně, jako se zvyšují důchody – tedy o inflaci a polovinu růstu reálných mezd.

„Pokud skončíme pouze u jednorázového zvýšení, za pár let se budeme znovu dohadovat o té samé věci. Na místě je proto zavedení automatické valorizace rodičovského příspěvku, jako je tomu například u důchodů. Reálná hodnota rodičovského příspěvku by tak zůstala zachována, rodičům by v čase nezůstávalo stále méně a méně,“ vysvětlovala v létě 2019 pirátská poslankyně Olga Richterová. Její návrh na pravidelnou valorizaci počínaje rokem 2021 však tehdy neprošel. Neuspěl ani podobný návrh Markéty Pekarové Adamové z TOP 09.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Rodičovský příspěvek 2022

měsíců

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2022 23:05, Michal

Jako je dobře že na řadu konečně přišli rodičovské příspěvky, ale ti lidé je potřebují teď hned, ne od začátku příštího roku. Inflace nás drtí nyní. A bylo by fajn kdyby se dohodli na valorizaci, jako u těch důchodů. Teď se to ukázalo v plné parádě k čemu bylo to poslední zvýšení, úplně k ničemu, protože rodič už teď bere díky inflaci méně. Bohužel rodiče nejsou tolik slyšet, aby se na ně dostatečně myslelo. Je to smutné, protože jde o výchovu dětí, zajištění důstojného dětství, otázka budoucí generace.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2022 22:54, Dana

ODS a jejich předvolební sliby, to už tady jednou bylo. Premiér a jeho koaliční spojenci nemají čas na ty, kteří je volili. Možná se učí ukrajinštinu. Já jsem tenhle koaliční podvod nevolila.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services