Další zvýšení důchodů. Přijde třetí valorizace kvůli inflaci?

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 29. 3. 2022 | 52 komentářů
Důchodci se letos dočkají ještě třetího zvýšení penzí, myslí si ekonom Lukáš Kovanda. Inflace je totiž tak rychlá, že by měly být splněny podmínky i pro druhou mimořádnou valorizaci.
Další zvýšení důchodů. Přijde třetí valorizace kvůli inflaci?

Zdroj: Shutterstock

Inflace v Česku je teď nejvýraznější od devadesátých let. Další impuls dostává v souvislosti s válkou na Ukrajině. Sčítají se tak efekty pandemické inflace, která už sama o sobě byla citelná, a právě inflace válečné, která se převážně teprve projeví. Výsledkem bude nečekaně silná dynamika růstu inflačního ukazatele, na jehož základě se důchody ze zákona valorizují.

Důchodci se kvůli nečekaně rychlému růst cen podle všeho dočkají ještě letos druhé mimořádné valorizace, celkově tedy třetí.

Důchody byly letos valorizovány, jak je obvyklé, od ledna. Druhé navýšení přijde – v rámci mimořádné valorizace – od letošního června, kdy stát důchodcům přidá v průměru 1017 korun. Podmínky pro tuto mimořádnou valorizaci se splnily letos v lednu, kdy příslušný ukazatel inflace stoupl o pět procent v porovnání s červnem 2021 – posledním měsícem, který zohledňovala lednová řádná valorizace.

Jestliže bude pokračovat silná meziměsíční dynamika inflace, která byla zatím patrná za leden (kdy se kvůli přeceňování dala čekat) i za únor, naplní se už nejspíše letos v červnu nebo červenci podmínky pro druhou letošní mimořádnou valorizaci. K té pak musí ze zákona opět dojít v pátém měsíci od splnění podmínek, tedy letos v listopadu nebo prosinci.

Je pravděpodobné, že druhá mimořádná valorizace by byla procentuálně nižší než první mimořádná valorizace, která od června zvyšuje zásluhovou část penze o 8,2 procenta. Základní výměra, kterou mají všichni důchodci stejnou (3900 korun), se mimořádnou valorizací nenavyšuje.

Jeden příklad za všechny: Člověk, který nyní pobírá důchod 16 000 korun měsíčně, si díky červnové mimořádné valorizaci přijde navíc na 993 korun. Od června mu tedy stoupne důchod na 16 993 korun. Pokud by podmínky pro druhou mimořádnou valorizaci byly splněny už letos v červnu, zvýší se důchody znovu od listopadu 2022. Jestliže by zásluhová část penze na základě inflace mezi letošním lednem a červnem stoupla například o 5,5 procenta, člověk s uvedeným důchodem 16 993 korun se v listopadu dočká navýšení o dalších 720 korun na 17 713 korun.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+167
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2022 8:31, Pag

Citace - ABC / 29.03.2022 05:49

Chybí tam informace, o kolik by musela vzrůst průměrná mzda a sociální pojištění z ní, aby se letošní valorizace důchodů pokryly.
Není třeba, stačí trochu omezit horečnaté zbrojení, rozdávání zbraní a dalšího komukoli, odstřihnout pelčákovce a bude peněz dosti.

Zobrazit celé vlákno

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2022 22:34, slusnocech

duchody neni potreba zvysovat duchodci se jenom musi naucit vic snazit. Taky musi umet setrit a ne vyhodit vsechno za herbalife a podobne. Dekuji.

-193
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services