Příspěvek 5000 Kč na dítě definitivně prošel. Podrobné podmínky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2022 21:09 aktualizováno 29. 6. 2022 14:25 | 35 komentářů
Kdy a jak začne příjem žádostí? Kdo na příspěvek dosáhne a jak to bude s dětmi, které se letos teprve narodí? Jak se bude posuzovat příjem rodičů? Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky.
Příspěvek 5000 Kč na dítě definitivně prošel. Podrobné podmínky

Zdroj: Shutterstock

Rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě do 18. narozenin. Zákon už podepsal i prezident. 

Vládní koalice prosadila v Parlamentu návrh, který odsouhlasila na začátku června. Opoziční nápady – například na zvýšení věkové hranice na 26 let, opakování dávky každý měsíc do konce roku nebo na zrušení milionové hranice příjmu – neprošly.

Mimořádný příspěvek má rodičům pomoct zvládnout prudce rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.

Prošli jsme schválený zákon a přinášíme odpovědi na nejčastější otázky:

Mimořádná příspěvek na dítě. Co daně, exekuce a srážky?

Jednorázový příspěvek je 5000 korun bez jakéhokoliv krácení. To znamená, že:

Příspěvek se nebude započítávat ani do takzvaného rozhodného příjmu, který se zjišťuje pro nárok na některé dávky.

Rodiče ho dostanou bezhotovostně na účet v bance nebo poštovní poukázkou.

Kdo má víc dětí a splňuje podmínky (popíšeme je v dalším textu), dostane 5000 Kč na každé takové dítě.

Věk dítěte: Co 18. narozeniny nebo letošní porod?

Na příspěvek 5000 korun dosáhnou děti, „které k 1. srpnu 2022 nedovrší 18 let věku“. Tedy: Kdo dovrší 18 let věku dne 1. srpna 2022 (nebo do konce července), už nárok na příspěvek nemá. Dovršením 18 let věku se rozumí 18. narozeniny (protože první rok věku se dovrší dnem prvních narozenin).

Taková formulace nejspíš zklame rodiče osmnáctiletých. Z původních vládních informací mohli mít dojem, že příspěvek dostanou do 18 let včetně. Jindy však vláda mluvila o „dětech“, přičemž dětství končí zletilostí, tedy 18. narozeninami.

Na druhou stranu: U dětí, které se letos narodily nebo ještě narodí, jsou pravidla mírnější. Žádat mohou nejen rodiče dětí, které se narodily do 1. srpna 2022, ale také těch, které se narodí od 2. srpna do 31. prosince 2022.

Příjem rodičů: Jak se spočítá milion

Na příspěvek dosáhnou rodiče s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Pro představu: v přepočtu to znamená 83 333 korun měsíčně (rozhodující však není měsíční, ale roční příjem). Rozhodující jsou příjmy za loňský kalendářní rok.

Do limitu se sčítají příjmy rodičů (nebo osob, které je nahrazují), se kterými dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije.

Počítají se především:

  • příjmy z takzvané závislé činnosti (zjednodušeně řečeno: zaměstnání),
  • příjmy ze samostatné činnosti (zjednodušeně řečeno: podnikání),
  • příjmy z nájmu,
  • ostatní příjmy podle zákona o daních z příjmů (s výjimkou výher v hazardních hrách a výher z reklamních soutěží a slosování, cen z veřejných soutěží, ze sportovních soutěží a cen ze soutěží, v nichž je okruh soutěžících omezen podmínkami soutěže, nebo jde o soutěžící vybrané pořadatelem soutěže).

Půjde o příjmy sice před zdaněním, ale po odpočtu výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení (případně výdajového paušálu) podle zákona o daních z příjmů. U OSVČ se tedy vychází z dílčího základu daně.

Do milionového limitu se budou počítat i různé dávky a náhrady jako jsou rodičovský příspěvek, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, alimenty a náhradní výživné, ale také třeba výsluhový příspěvek a podobně.

Nezahrnují se příjmy z kapitálového majetku, například z prodeje cenných papírů. Výjimkou jsou příjmy z úplatného prodeje podílu v obchodní korporaci – ty se podle zákona do limitu počítat budou.

Do limitu se počítají jen příjmy za uplynulý rok, nebude se přihlížet k celkovému majetku. 

„Příspěvek není podmíněn třeba tím, že by členové rodiny museli pracovat, nebo nesměli pobírat nějaké dávky,“ řekl už dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Rodiče nemusí výši příjmu samostatně dokládat, stačí čestné prohlášení. Úřad práce (který bude příspěvek vyplácet) si ji může zjistit od jiných „státních orgánů, právnických a fyzických osob“, typicky od České správy sociálního zabezpečení nebo od Finanční správy.

Ministerstvo do konečné verze návrhu doplnilo i způsob, jak se posoudí příjmy podnikatele s paušální daní, který nepodává daňové přiznání: Započítá se vždy „nejméně částka 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství“. Aktuálně je to tedy polovina z 37 047 korun.

Za rodiče se považují také:

  • osoba, které bylo dítě svěřeno do péče nahrazující péči rodičů,
  • manžel nebo registrovaný partner rodiče (nebo osoby zmíněné v první odrážce)
  • vdovec nebo vdova po rodiči (nebo osoby zmíněné v první odrážce)
  • druh nebo družka rodiče (nebo osoby zmíněné v první odrážce), pokud s dítětem a rodičem nebo osobou žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni podání žádosti o příspěvek.

Jak se bude posuzovat střídavá nebo společná péče obou rodičů po rozvodu? Jednoduše řečeno: posuzovat se bude příjem toho rodiče (a jeho případného nového partnera), který podá žádost dřív. „Žádost si může podat rodič, se kterým dítě žije. Z hlediska příjmů pak bude zohledněn tento rodič a jeho případný partner (nový manžel), který s ním společně uhrazuje náklady na své potřeby, podal-li žádost jako první,“ píše. 

Pokud si už dítě samo vydělává, tak se jeho případný příjem do celkového limitu nepočítá. 

Jak žádat o příspěvek 5000 Kč

Jednorázový příspěvek 5000 Kč mají automaticky – tedy bez žádosti – dostat všichni, kdo budou mít v červenci 2022 nárok na přídavek na dítě za měsíc červen, pokud k 1. srpnu 2022 nedovršili 18 let věku. Úřad práce ČR jim jednorázový příspěvek 5000 Kč vyplatí automaticky v srpnu 2022 (do konce měsíce).

Další dvě skupiny budou muset o příspěvek požádat, nedostanou ho automaticky. Jde o:

  • děti, které v červenci nemají nárok na výplatu přídavku na dítě za měsíc červen 2022 (a současně k 1. srpnu 2022 nedovršili 18 let věku),
  • dětí narozené od 2. srpna 2022 do 31. prosince 2022.

Žádosti se budou podávat elektronicky přes „aplikaci“ ministerstva (interaktivní formulář na webu mpsv.cz), případně prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy (Czech Pointů). Výplata pak proběhne „do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém nabylo právní moci rozhodnutí o přiznání příspěvku“. Ministr Jurečka slibuje, že úřady budou o žádostech rozhodovat bez zbytečných průtahů.

Aktualizace z 25. července: Příjem žádostí má začít v polovině srpna. O přesném termínu budeme včas informovat i na webu Peníze.cz: můžete nás sledovat na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Ministerstvo v návrhu píše, že nárok na příspěvek zanikne po roce od začátku účinnosti zákona. To znamená, že opozdilci by měli mít čas do poloviny roku 2023.

Kdo ještě nedosáhne na příspěvek

Kromě rodin, které nesplní podmínku věku nebo příjmu, jsou tu ještě další omezení:

  • příspěvek nenáleží dítěti, které je v ústavním zařízení pro péči o děti nebo mládež poskytujícím mu „plné přímé zaopatření“,
  • dítě musí mít trvalý pobyt i bydliště v Česku – konečný návrh je však otevřenější i vůči rodičům z řad cizinců, především pokud pracují v Česku, mají tu povolení k dlouhodobému pobytu a podobně,
  • příspěvek se v zásadě nevyplácí do ciziny, pokud to ovšem neplyne z „přímo použitelného předpisu Evropské unie“ (i tady ministerstvo zmírnilo původní verzi).

Na kolik to přijde státní rozpočet

Podle Českého statistického úřadu bylo ke konci roku 2021 v Česku skoro 2,003 milionu dětí do 18 let. Víc než pětina (22 %) domácností s dětmi do 18 let má zároveň vyšší než milionové příjmy, vyplývá ze statistických šetření a odhadů.

Pokud tedy o příspěvek požádají rodiče 1,562 milionu dětí, dosáhnou náklady státu přibližně 7,8 miliardy korun. Náklady na vytvoření aplikačního programu (pro příjem či administraci žádostí) odhaduje ministerstvo na 30 milionů korun.


Tyhle bankovky přestanou platit. Jak je poznat a vyměnit

V polovině roku končí platnost starších vzorů bankovek. Ve fotogalerii vám podrobně ukážeme, které to jsou a jak se liší od těch, které budou dál platit.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+952
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2022 21:36, Cita86

Mě se líbí ta logika! Nemakáš, bereš dávky, tak to za tebe všechno vyřešíme a dostaneš na každé dítě jednorázově 5tisíc. Pracuješ, tak si výplň čestné prohlášení a odevzdej pokud něco chceš. A děláš za velice dobré peníze, nebo třeba boucháš přesčasy pro rodinu. Tak to už nemáš nárok protože jsi vydělal přes milion hrubého. Něco mi tam hapruje lidičky. Proč třeba neudělají slevu na dani pro každého pracujícího občana třeba 3tisice měsíčně až do konce roku. Tady by se konečně dostalo spravedlnosti pracujícím.

+277
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 6. 2022 7:06, Jistě máte lepší řešení - sem s ním!

Ještě by bylo potřeba výplatu dávky omezit, tedy nevyplácet těm rodičům, kteří v loňském roce nepřišli k parlamentním volbám.Evidence existuje. Alespoň u nás v městě se každý volič musí prokázat OP a následně je zaškrtnut v patřičném seznamu jako účastník voleb.To by konec konců mělo platit na všechny ostatní sociální dávky. A to ve věkovém rozsahu od 18let do 70 roku věku voliče. Jinak k volbám chodit nemusí, ale ať potom nic nechtějí. Bohužel, už to mělo platit 30 let.

Zobrazit celé vlákno

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

13. 6. 2022 | Jana Divinová | 20 komentářů

Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Dva roky s covidovými omezeními a uzavírkami znamenaly pohromu jak pro mnoho menších kamenných obchodů, tak pro velké řetězce. Mnoho značek mělo ovšem problémy i dřív a covid je jen... celý článek

Částečné úvazky budou výhodnější. Firmy dostanou slevu

1. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 28 komentářů

Částečné úvazky budou výhodnější. Firmy dostanou slevu

Návrh na zatraktivnění částečných úvazků definitivně prošel. Firmy za ně budou platit nižší sociální pojištění.

Kolik si připlatíte na dovolené? A kde letos můžete ušetřit

1. 6. 2022 | Jana Divinová | 3 komentáře

Kolik si připlatíte na dovolené? A kde letos můžete ušetřit

Inflace, válka, pandemie a vývoj kurzu koruny. Jak to ovlivní cenu letošních dovolených v zahraničí? Zjišťovali jsme, kde a za co si připlatíte nejvíc a kde můžete naopak ušetřit.

Máte je ještě doma? Za kolik prodáte neplatné koruny

10. 5. 2022 | Jana Divinová | 11 komentářů

Máte je ještě doma? Za kolik prodáte neplatné koruny

V obchodě už s nimi nezaplatíte, přesto nemusí být úplně bezcenné. Pojďme si zavzpomínat na bankovky a mince z nedávné minulosti. Možná je nakonec ještě dobře zhodnotíte.

Partners Financial Services