Důchody v exekuci: Úřad nevrátí peníze, které srážel přes minimum

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 15. 6. 2022 05:01 aktualizováno 15. 6. 2022 16:25 | 25 komentářů
Důchodcům v exekuci zůstávalo půl roku méně peněz, než mělo. Česká správa sociálního zabezpečení, která prováděla vyšší srážky kvůli nejasnému výkladu zákona, to sice po rozhodnutí Nejvyššího soudu změní, jenže zpětně nic vyplácet neplánuje.
Důchody v exekuci: Úřad nevrátí peníze, které srážel přes minimum

Zdroj: Martin Bartusek/Shutterstock

Penzistům v exekuci budou od července chodit důchody zvýšené o přepočtenou nezabavitelnou částku. Doplácet rozdíl za předchozí půlrok, kdy strhávala víc, však Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) neplánuje.

„Od červencové splátky důchodů dojde k hromadnému přepočtu exekučních srážek se zohledněním vyšších normativních nákladů na bydlení. Samozřejmě bude tento výklad aplikován i na oblast nemocenských dávek,“ řekla webu Peníze.cz mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Jde o reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který minulý týden sjednotil výklad pro výpočet nezabavitelného minima. Soud rozhodl, že mimořádné navýšení normativních nákladů pro výpočet příspěvku na bydlení, které vláda prosadila od začátku letošního roku v reakci na růst cen energií, platí i pro výpočet nezabavitelné částky.

ČSSZ se ale po celou první polovinu roku přikláněla k výkladu, který je pro dlužníky méně výhodný. Odkazovala se na přístup některých insolvenčních soudů, které navzdory výkladu ministerstva spravedlnosti rozhodovaly opačně. Důchodci v exekuci tak v první půlce roku dostávali nižší penze, než by měli – nejčastěji o několik stokorun. Ke zvýšení dojde až od července, protože soud rozhodl 8. června – tedy v době, kdy ČSSZ už začala vyplácet důchody za červen.

„Ohledně nezabavitelné částky existovaly od samého počátku na straně úřadů, ale i samotných soudů dva různé výklady. Ostatně to připouští i Nejvyšší soud, který teprve nyní dosud protichůdné výklady sjednocuje,“ říká Drmolová.

Rozhodnuto!

Zdroj: Shutterstock

Lidem v exekuci nebo insolvenci má zůstat z výplaty či důchodu víc peněz, rozhodl Nejvyšší soud.

Nezabavitelná částka je vyšší, potvrdil soud. Spočítejte si, jak se změnila

Proč teď ČSSZ neplánuje důchodcům v exekuci vracet peníze, které jim v první polovině roku strhla „navíc“? „Takový postup není možný. Při provádění srážek z důchodu plní ČSSZ úkoly plátce mzdy a je vázána vykonatelnými rozhodnutími příslušných orgánů veřejné moci. Pakliže při realizaci srážek z důchodu nezohlednila při výpočtu výše nezabavitelné částky zvýšené normativní náklady v období, kdy panovaly na věc rozdílné názory a navíc takový postup odpovídal tehdejší judikatuře, nelze tento postup považovat za nezákonný,“ odpovídá Drmolová.

„Současně je nutné upozornit, že o provedenou zvýšenou srážku došlo k ponížení dluhu povinného, částka tedy byla ve výsledku využita v jeho prospěch. Pakliže by předmětnou částku ČSSZ vyplatila znovu, došlo by na straně povinného k bezdůvodnému obohacení, kdy by částka byla poukázána jak oprávněnému za účelem uspokojení jeho pohledávky vůči povinnému, tak současně i povinnému,“ dodává mluvčí. Doplňuje také, že ministerstvo práce a sociálních věcí je v souladu s postupem ČSSZ.

Ke konci května prováděla ČSSZ srážky z důchodu 71 097 lidem. Její názor však pro ně nemusí znamenat definitivní konec nadějí, že peníze, které jim stát srazil nad limit, dostanou zpátky.

„Vedení ČSSZ by se k tomu nyní mělo postavit čelem a nést za nesprávný postup, který zvolilo jejich právní oddělení, plnou odpovědnost. Nutno dodat, že problémy s nesprávným postupem při exekučních a insolvenčních srážkách nejsou u této instituce bohužel nijak výjimečné,“ kritizuje Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

„Postup ČSSZ jsme už od února kritizovali jako zcela nelogický, asociální a finančně poškozující desetitisíce důchodců, kteří aktuálně čelí skokovému nárůstu nákladů na bydlení. Výsledkem je účet na odhadem 120 milionů korun, které ČSSZ dosud starobním a invalidním důchodcům neoprávněně srazila z důchodu,“ dodává Hábl.

„K postupu ČSSZ se nemůžeme vyjadřovat. V konkrétních případech by měl, zejména o tom, zda došlo k neoprávněnému sražení části důchodu, rozhodovat nezávislý soud,“ říká Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2022 19:18, Martin

Proč by jim to měl vracet? Vždyť ti důchodci neoprávněně zadržují peníze svým věřitelům po splatnosti (kdyby neměli dluhy po spatnosti, nebyli by v exekuci). Aspoň se jim snížily dluhy.

Zobrazit celé vlákno

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 6. 2022 18:10, pavla

duchody v cesku katastrofa jako prispevek na peci nasim invalidum chudakum kteri umiraj predcasne a jeste jsou sikanovani statem ostuda teto vlade

-78
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services