Nové volno pro rodiče. Až dva měsíce i se školáky

Eva Dandová | rubrika: Co se děje | 5. 4. 2022 | 46 komentářů
Zaměstnanci s dětmi do osmi let se mohou těšit na delší dovolenou. Plán na takzvané rodičovské volno vzniká na ministerstvu práce a sociálních věcí.
Nové volno pro rodiče. Až dva měsíce i se školáky

Zdroj: Shutterstock

Rodiče se mají dočkat dvou měsíců volna navíc ke své standardní dovolené. Takzvané rodičovské volno by si mohli vybrat do osmi let věku dítěte, a to i po týdnech nebo jednotlivých dnech. Na konkrétním návrhu zákona pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Takovou dovolenou by mohli čerpat všichni rodiče v zaměstnaneckém poměru. Nárok mají mít otec i matka, na každého tedy vychází v průměru týden za rok. S podnikateli (osobami samostatně výdělečně činnými) se u této novinky nepočítá.

„Z vlastních zkušeností vím, jak je tenhle čas potřebný třeba během letních prázdnin. Zejména sólo-rodiče mají veliký problém pokrýt letní prázdniny svoji řádnou dovolenou. Existují i případy, kdy před prázdninami musí dát výpověď v práci, aby se přes léto mohli starat o své děti,“ vysvětluje poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková, předsedkyně stálé sněmovní komise pro rodinu a rovné příležitosti.

„Nechceme jít cestou zvláštní dávky vyplácené prostřednictvím Úřadu práce nebo České správy sociálního zabezpečení. Rodičovství je běžnou životní situací, kterou zažívá většina z nás, a ne sociální případ,“ řekla Jílková, když lidovecký návrh představovala. Prosazuje spíše, aby volno propláceli zaměstnavatelé formou náhrady mzdy – o tyto náklady by si pak snížili odvody na sociální pojištění.

„Chceme dosáhnout shody sociálních partnerů nad finálním návrhem novely zákona,“ říká mluvčí ministerstva Jakub Augusta. To znamená, že by řešení mělo být přijatelné jak pro odbory jako zástupce zaměstnanců, tak pro zaměstnavatelské svazy.

Výš!

Zdroj: Shutterstock

Vláda chystá zvýšení rodičovského příspěvku. Nejštědřejší varianta podle ministra práce a sociálních věcí počítá s růstem o 15 procent, tedy o 45 tisíc na celkových 345 tisíc korun.

Zvýšení rodičovského příspěvku: Ve hře je až 45 tisíc

Předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula návrh na nové rodičovské volno vítá, podle něj by pomohlo například matkám samoživitelkám.

Podle zástupců zaměstnavatelů však hrozí, že firmám vznikne nová agenda, která jim přinese enormní administrativní zátěž. „Bylo by například nutné sledovat, kolik rodičovského volna zaměstnanec již vyčerpal a kolik mu ještě zbývá. Hlídat by se musely různě souběhy zaměstnání, změny zaměstnavatele, rozdělení čerpání v dlouhém časovém horizontu. Zaměstnavateli by navíc hrozily sankce, pokud by v agendě učinil chybu,“ obává se Jitka Hejduková ze Svazu průmyslu a obchodu.

Návrh, který počítá s proplacením 100% náhrady mzdy, může být problémem hlavně pro malé a střední zaměstnavatele. Mohli by se potýkat s nedostatkem disponibilních finančních prostředků – pokud by se náhrada mzdy vyplácela až po dobu devíti týdnů, mělo by to podle Hejdukové zásadní vliv na cash flow malých podniků.

„Pro zaměstnavatele by bylo nejpřijatelnější řešení, které by upravilo současný rodičovský příspěvek,“ myslí si Hejduková.

Potřebujeme rovnováhu

Právní úpravu by přitom měli poslanci přijmout nejpozději do srpna 2022, kdy uplyne tříletá lhůta pro implementaci evropské směrnice o rovnováze mezi soukromým a pracovním životem rodičů a pečujících osob (Work-life Balance).

Většina nástrojů, které směrnice stanoví, přitom už v Česku fungují. Od letoška se prodloužil nárok na otcovské volno během šestinedělí z jednoho na dva týdny. A například česká rodičovská dovolená je už dávno výrazně delší, než unijní směrnice stanoví jako minimum.

Před necelým rokem se v souvislosti se směrnicí mluvilo o vzniku nové dávky – takzvané „slaďovací dovolené", která umožní matkám pracovat a otce zapojí více do výchovy dětí. Na tu měla mít rodina nárok, jen pokud by druhý rodič zůstal aspoň dva měsíce doma, jinak by propadla. Místo ní se teď chystá zmíněné rodičovské volno.

Klára Kalíšková z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické nevidí mezi nově navrhovaným rodičovským volnem a „slaďovací dovolenou“ fakticky velký rozdíl. „Obě varianty umožňují v souladu se směrnicí čerpání po týdnech i dnech, obě lze využít do osmi let věku dítěte. Jde tedy především o to, kdo „odnese“ administrativní zátěž spojenou s novým „volnem“ pro rodiče – zda to budou úřady práce, nebo zaměstnavatelé. Systém dávek pro rodiny se ale zbytečně komplikuje dalším novým „volnem“, místo aby se využila příležitost pro jeho revizi, když už nyní je extrémně komplikovaný,“ říká Kalíšková, která působí také v think-tanku IDEA CERGE-EI.

Chtějí flexibilitu

Rodiče malých dětí často postrádají flexibilitu i během roku. Podle směrnice by měli mít možnost požádat zaměstnavatele o práci na dálku, pružné rozvržení pracovní doby nebo kratší úvazek.

Z průzkumů společnosti LMC přitom vyplývá, že u 94 procent pozic firmy stále preferují plné úvazky. Díky covidové pandemii se alespoň v některých profesích prosadila určitá míra flexibility. Zhruba třetina zaměstnanců má možnost pružného rozvržení pracovní doby. Oficiálně je ale na pracovních portálech zmíněna možnost kratšího úvazku jen u 14 procent nabízených pozic. A pokud firmy nabízejí kratší úvazky, bývá to pro zaměstnance finančně nevýhodné.

Právě kratší úvazky se vláda vedená Petrem Fialou zavázala podporovat v programovém prohlášení. „Podpora zkrácených úvazků je soustavně zmiňovaná, ale stále se nic neděje. Považuju to za svoji prioritu, protože i období covidu ukázalo, že se bez flexibility na pracovním trhu neobejdeme – a hlavně ji zaměstnanci vyžadují. Nejde jen o rodiče malých a školních dětí, ale i o lidi předdůchodového věku, kterým pomůže pružné uspořádání pracovní doby reflektovat jejich potřeby,“ říká Jílková.

Podle Jílkové jsou nutná opatření, která změní dosavadní nevýhodnost kratších úvazků jak pro zaměstnavatele (daňové zvýhodnění), tak pro rodiče (vazba na minimální mzdu). „S panem ministrem Jurečkou jsme v tomto zajedno a věřím, že se nám podaří v dohledné době změnu nachystat, nicméně teď řešíme akutní věci spojené s humanitární krizí,“ dodává Jílková.

Příliv uprchlíků z Ukrajiny by přitom mohl podporu rodin urychlit. Přicházejí k nám především ženy, které pečují o děti nebo o své stárnoucí rodiče. Aby mohly začít pracovat, musí najít flexibilní zaměstnání a mít možnost umístit dítě například do dětské skupiny nebo školky. Mluvilo se o tom i na letošní konferenci s názvem Matky a otcové vítáni, kterou pořádala organizace Byznys pro společnost.

Mnohé studie a průzkumy potvrzují, že matky nesou největší břemeno negativních ekonomických dopadů narození dítěte. Také podle průzkumu organizace Byznys pro společnost má narození dítěte a rodičovství v Česku negativní vliv na pracovní uplatnění a kariéru 35 procent matek, zatímco u 86 procent otců nemělo žádný dopad nebo mělo dokonce pozitivní efekt.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2022 13:55, Jarka

Po přečtení titulku jsem si říkala, že to konečně někomu došlo no a ne, oni chtějí dva měsíce roztahat na osm let. Z koho si dělají srandu? Se školkou nebývá vůbec žádný problém. Ta jede skoro non-stop, vč. letních prázdnin a když je zavřeno, existují okolní spádové, které na chvíli pomohou a ten měsíc se to dá nějak zvládnout. Kámen úrazu nastává přechodem do první třídy. Rázem mají děti cca 80 dní volna v roce a mnozí rodiče si můžou leda tak představovat, jestli uvážou dítě na 8 hodin denně k jabloni nebo ke švestce, protože babičky nejsou a hlídání je nedostupné. Kdyby zavedli povinnou příměstskou družinu na hlídání, právě do těch osmi let věku dítěte, bylo by to dle mého mnohem jednodušší a hlavně levnější. Takhle se většina rodičů s malými dětmi stane nezaměstnatelná. Mít dítě do osmi let, tak mě to spíš naštve. Ještě že už to nemusím řešit.

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2022 9:39, Martin

Další totální blbost, rodiče mají v dnešní době dost volného času, aby trávili čas s dětmi není třeba vymýšlet další blbosti. V ČR máme 6 měsíců mateřské, 2-4 roky rodičovského příspěvku takže se mi minimálně jeden rodič může o dítě starat 4,5 roku pokud na to má finanční prostředky není důvod proč by se mělo oběma rodičů dávat další 2 měsíce. Hlavně tato zábava nebude zadarmo zeměstnavatel si to vybere tak, že začne dávat nižší výplaty, protože v tom bude muset započítat, že jeho zaměstnanec si mu řekne za 2 měsice čus. Už teď je běžná dovolená 25 dní toto se také odráží ve výplatách snad si nikdo nemyslí, že těch 20-25 dní ročně není započítané v platovém ohodnocení. Na jednu stranu remcáme jak máme nízké mzdy a na druhou stranu chtějí všichni hromadu placeného volna... Zamšstnavatelé nejsou charita.

-105
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services