Školkovné je zase vyšší. Jak si říct o slevu na dani

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 15. 3. 2023
Kdo může využít daňovou slevu za umístění dítěte zvanou školkovné? Kolik je její limit a jak funguje? Tady je podrobný přehled.
Školkovné je zase vyšší. Jak si říct o slevu na dani

Zdroj: Shutterstock

Daňová sleva za umístění dítěte – zkráceně zvaná školkovné – vám umožňuje snížit si daň o výdaje, které jste prokazatelně vynaložili za mateřskou školu nebo obdobné zařízení péče o děti předškolního věku.

Kolik je školkovné v roce 2022 a 2023?

Maximální výše této roční slevy odpovídá měsíční minimální mzdě pro daný rok (za který si slevu odečítáte). Pro příjmy za rok 2022 tedy stoupla na 16 200 Kč, pro příjmy za rok 2023 to bude 17 300 Kč.

Zmíněné hodnoty jsou stropem, ne paušálem. Z daní si proto můžete odečíst vždycky jenom skutečné výdaje. Jejich výši vám potvrdí provozovatel školky.

I kdyby skutečné výdaje byly vyšší, z daní se dají (formou školkovného) odečíst maximálně do zmíněného limitu: tedy 16 200 Kč z příjmů za rok 2022 (a 17 300 Kč z příjmů za rok 2023).

Limit se posuzuje pro každé dítě zvlášť. Rodina s dvěma dětmi ve školce si tedy může z daně z příjmů za rok 2022 odečíst až 32 400 Kč (dvakrát 16 200 Kč), za rok 2023 pak až 34 600 Kč (dvakrát 17 300 Kč). Když někdo má tři děti ve školce, může využít v součtu až trojnásobný limit.

Kdo může využít školkovné?

Školkovné si ve vztahu ke konkrétnímu dítěti může odečíst vždy jenom jeden z rodičů. Na stejné dítě si ji tedy nemohou uplatnit oba současně nebo si ji rozdělit na dvě části.

Nic však nebrání tomu, aby si jeden z rodičů odečetl školkovné na jedno dítě, zatímco druhý rodič si ho odečte na druhé dítě – toto řešení je i výhodnější, pokud by si jeden rodič neměl další slevu z čeho odečíst.

Podmínkou je, že jde o takzvané vyživované dítě, které s „poplatníkem“ žije ve společně hospodařící domácnosti.

Oproti daňovému zvýhodnění na vyživované dítě („slevě na dítě“) však školkovné nemohou využít prarodiče na vnuka či vnučku – s výjimkou péče nahrazující péči rodičů.

Co se dá odečíst jako školkovné?

„Výdaj vynaložený za umístění dítěte“ můžeme přirovnat ke školnému. Nelze do něj zahrnout třeba stravování, zvlášť placené kroužky nebo dopravu do školky. Neodečtete si ani jednorázové hlídání dítěte – ať už u vás doma, nebo třeba v placeném koutku obchodního centra.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Předškolním zařízením se pro účely daně z příjmů rozumí:

  • mateřská škola podle školského zákona nebo obdobné zařízení v zahraničí,
  • zařízení služby péče o dítě v dětské skupině podle zákona upravujícího poskytování služby péče o dítě v dětské skupině nebo obdobné zařízení v zahraničí,
  • zařízení péče o dítě předškolního věku provozovaná na základě živnostenského oprávnění, pokud charakter takto poskytované péče je srovnatelný s péčí poskytovanou zařízením služby péče o dítě v dětské skupině podle zákona upravujícího poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, nebo mateřskou školou podle školského zákona.

Jak uplatnit školkovné?

Školkovné se uplatňuje vždy za celý kalendářní rok bez ohledu na to, kolika měsíců se týká. Není tedy podmínkou, aby dítě chodilo do školky (nebo podobného zařízení) po celý školní rok. Využít ho můžete i za dítě, které do školky nastoupilo teprve v září, nebo naopak za předškoláka, který ji v červnu opustil (a od září navštěvuje základní školu). Limit roční slevy se ani v takovém případě nijak nekrátí.

Jde skutečně o slevu na dani – příslušná částka se tedy odečítá přímo z (původně vypočtené) daně, ne pouze ze základu daně. Daň za loňský rok si tedy lze snížit až o 16 200 korun – nikoliv jen o 15 procent z této částky, jak by to bylo u odčitatelné položky od daňového základu.

Pokud byla daňová povinnost rodiče nižší než nárok na slevu, nevyužije slevu celou. Nefunguje totiž jako daňový bonus i do minusu. To je rozdíl oproti slevě na dítě, kdy lze nevyužitou část slevy dostat „navíc“ od státu právě formou bonusu.

Na rozdíl od základní daňové slevy na poplatníka nebo slevy na dítě nelze školkovné uplatňovat průběžně během roku (v měsíční výplatě zaměstnanců, resp. záloze na daň), ale vždy až zpětně za kalendářní rok. Ke slovu tedy přichází v prvních měsících následujícího roku.

Školkovné – zaměstnanec a roční zúčtování daně

Zaměstnanci, kteří mohou a chtějí využít roční zúčtovaní daně prostřednictvím zaměstnavatele, musí přinést potvrzení ze školky nejpozději do poloviny února. Daňový přeplatek pak mají dostat nejpozději ve mzdě za březen, tedy vyplácené v průběhu dubna.

Zaměstnanci, kteří nemohou využít roční zúčtovaní daně nebo nestihli včas dodat podklady, mají šanci využít slevu v daňovém přiznání.

Školkovné – OSVČ a daňové přiznání

Živnostníci a další podnikatelé (OSVČ) mohou využít školkovné v daňovém přiznání, a to nezávisle na tom, zda uplatňují skutečné výdaje, nebo takzvaný výdajový paušál jako procento z příjmů.

Školkovné však nemůže využít ten, kdo si výdaje za školku nebo obdobné předškolní zařízení uplatní ve svých skutečných nákladech – tedy ve výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle paragrafu 24 zákona o daních z příjmů. Na druhou stranu skutečné náklady nejsou omezené stropem.

Školkovné nemůže využít ani podnikatel, který se dobrovolně přihlásil do systému paušální daně (jednotného měsíčního odvodu bez podávání daňového přiznání).

Školkovné, sleva na dítě a daňový bonus

Daňová sleva za umístění dítěte – školkovné – nijak nevylučuje ani neomezuje využití dalších daňových slev, především slevy na dítě (daňového zvýhodnění na vyživované dítě).

Podrobnosti o slevě na dítě, daňovém bonusu a dalších úlevách najdete v našem přehledu daňových slev.

Zrušení školkovného

Vláda zvažuje, že daňovou slevu za umístění dítěte (školkovné) zruší. Cílem je zvýšit příjmy státního rozpočtu. Podobně jako někteří ekonomové argumentuje tím, že tuto daňovou slevu často nemohou využít nízkopříjmové rodiny s dětmi, protože si ji nemají z čeho odečíst. 

Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo, ministerstvo financí nepřišlo ani s konkrétním návrhem. Případné zrušení nebo omezení školkovného se nedotkne ani příjmů za rok 2022, ani příjmů za rok 2023. Mohlo by se týkat až příjmů za rok 2024.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services