Na pomoc v hmotné nouzi dosáhne méně lidí. Hrozí bouře

Michal Skořepa | rubrika: Komentář | 5. 5. 2022 | 30 komentářů
Nejchudší z nás jsme nechali příjmově klesnout o 13 procent oproti roku 2007. Existenční minimum stouplo méně než inflace, píše analytik České spořitelny Michal Skořepa.
Na pomoc v hmotné nouzi dosáhne méně lidí. Hrozí bouře

Zdroj: Shutterstock

V posledních měsících probíhá debata o tom, zda a jak by měla vláda pomáhat domácnostem zasaženým rychle rostoucími cenami energií a pohonných hmot – a brzy asi i potravin.

Vláda samotná samozřejmě nikomu finančně pomáhat nemůže, neboť peníze netrhá na stromě, nýbrž půjčuje a následně splácí penězi vybranými od poplatníků. Rozhoduje tedy jen o tom, jestli a jak hodně si nynější generace pomůže z kapes budoucích generací. Otázka tak zní, jak hodně bychom si z těch kapes měli vzít.

Jasné vodítko vidím v článku 30 odst. 2 Listiny základních práv a svobod: „Každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek.“

Abychom ovšem mohli toto vodítko používat v praxi, musíme stanovit, jak konkrétně vypadá hranice hmotné nouze. Neboli co jsou základní životní podmínky, například o jaké konkrétní objemy zboží a služeb se jedná). A tedy jaký finanční příjem při aktuálních cenách musí člověk mít, aby se držel právě na této hranici a do hmotné nouze nespadl.

Na úrovni tohoto příjmu je pak třeba zavěsit „záchrannou síť“, tj. nastavit sociální dávky tak, aby příjem žádné domácností neklesl pod tuto úroveň.

Chceme-li určit, v jaké výši – ve smyslu dostupného objemu zboží a služeb – by podle české společnosti měla záchranná síť viset, jednou možností je podívat se na částku, která aktuálně odpovídá existenčnímu minimu podle zákona (částka se týká všech výdajů domácnosti kromě nákladů na bydlení).

Zvolíme-li tento přístup, zjistíme velmi zajímavou věc: představa české společnosti o vhodné výši umístění záchranné sítě není v čase neměnná. Pokud se tedy mění, čekali bychom, že celkové reálné bohatnutí společnosti povede spíš k posunům této představy nahoru. Skutečnost je ale opačná: společenská představa ohledně příjmu chránícího před hmotnou nouzí – tj. o inflaci očištěná hodnota existenčního minima – dlouhodobě převážně klesala.

Tak například v lednu 2007 existenční minimum činilo 2020 Kč. Spotřebitelské ceny se od té doby zvýšily o dobrých 55 procent. Pokud bychom se tedy chtěli dodnes držet představy, kterou jsme o vhodné výši záchranné sítě měli v lednu 2007, existenční minimum by dnes mělo činit 3128 Kč. Ve skutečnosti ovšem – po zvýšení od letošního dubna – činí jen 2 740 Kč.

Aktuální výše záchranné sítě podle existenčního minima je tedy o 388 korun níže, než by měla být podle hypotetické valorizace částky stanovené od ledna 2007.

Zdroj: Česká spořitelna

V relativním vyjádření můžeme říct, že jsme ochotni ty nejchudší z nás nechat příjmově klesnout o 13 procent oproti roku 2007. U životního minima by byl výsledek v procentuálním vyjádření velice podobný.

Zdroj: Česká spořitelna

Tento dlouhodobý nezájem o udržování výše, na níž je umístěna záchranná síť v rámci dávkového systému, je zřejmě jednou z forem (bohužel nevhodných), jak společnost reagovala na pocit, že dávky jsou masově zneužívány a že úřady nejsou schopny tomuto zneužívání učinit přítrž. Další formou reakce bylo vybudování atmosféry, že žádat o dávky v hmotné nouzi je ostuda – že je to projev buď lenosti a vykutáleného podvádění, nebo trapné neschopnosti se o sebe postarat.

V tuto chvíli potřebujeme, aby dávky v hmotné nouzi (a příspěvek na bydlení) zafungovaly, jak by měly. Ale ony tak nefungují, protože nastavují záchrannou síť velmi nízko a protože pro mnohé nyní s inflací dramaticky zápasící domácnosti má čerpání těchto dávek silně odpudivý odér.

Výsledkem může být nová vlna exekucí, sociální nepokoje a nástup politických sil nabízejících radikální řešení. V minulých letech jsme bohužel zaseli vítr; teď hrozí, že sklidíme bouři.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Michal Skořepa

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2022 13:07, Janík

Citace - Pan Inkognito / 06.05.2022 08:58

Tak hlavně že peněz pro Ukrajince je pořád dost.


Bomb, zabitých manželů a nadržených ruských vojáků je pro ně taky dost. Chcete si to s nimi vyměnit? Mimochodem: na české dávky zatím nedosáhnout, jednorázová pomoc dělá naprostý zlomek té, kterou dostávají Češi.

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2022 8:58, Pan Inkognito

Tak hlavně že peněz pro Ukrajince je pořád dost.

-75
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services