Jurečka se spletl. Na příspěvek 5000 Kč dosáhne méně rodin

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 4. 2022 | 29 komentářů
Jurečka se spletl. Na příspěvek 5000 Kč dosáhne méně rodin

Zdroj: Shutterstock

Na jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě do 18 let věku dosáhnou rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok. Limit se nebude počítat z čistého příjmu. Přestože dál půjde o velkorysý strop, na příspěvek dosáhne méně lidí, než ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka od středečního večera říkal.

„Pokud se nepletu, tak v té debatě, kterou jsme vedli, jsme se bavili o čistém příjmu té domácnosti,“ odpověděl Jurečka na tiskové konferenci po jednání vlády ve středu večer. Nejasnostem měla udělat konec oficiální zpráva ministerstva práce a sociálních věcí ze čtvrtečního odpoledne: výslovně potvrdila, že limit se bude počítat jako čistý příjem. Tedy to, co lidé skutečně dostávají po odečtení daní a povinných odvodů.

Podrobněji to pak ministerstvo rozvedlo v letáku, který k chystanému příspěvku připravilo. Obsahuje mimo jiné odpověď na otázku, proč se milionový strop má počítat z čistého příjmu. „Protože čistý příjem je relevantní – to jsou peníze, které má reálně domácnost k dispozici. Rozhodující je součet příjmů domácnosti. Pokud jde o dva příjmy, jedná se v průměru o 41 tisíc na každého rodiče,“ vysvětlil úřad.

Až v sobotu po poledni Jurečka oznámil, že se spletl. „Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun Kč HRUBÉHO. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se. Děkuji za pochopení,“ napsal na Twitteru.

Do limitu se počítá nejen příjem ze zaměstnání či podnikání, ale také různé dávky nebo například výživné. „Příspěvek není podmíněn třeba tím, že by členové rodiny museli pracovat, nebo nesměli pobírat nějaké dávky,“ upřesnil Jurečka.

Jednorázový příspěvek 5000 korun na děti do 18 let by měl rodičům přijít během srpna, očekává ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vláda se zatím shodla na základních obrysech, konkrétní návrh zákona teď připraví právě ministerstvo pod vedením Jurečky. Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů pak chce zákon prosadit ve sněmovně co nejrychleji.

Příspěvek by měly dostat děti, které se narodí do data výplaty příspěvku, tedy zhruba do srpna. Další podrobnosti se dozvíme až v dalších dnech – například i to, zda se bude počítat příjem za předchozí kalendářní rok a jak se bude ověřovat. Zatím jde stále o plán, který nemá podobu návrhu zákona.

Mimořádná dávka má rodičům pomoct zvládnout prudce rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Popisky a autory fotek najdete po kliknutí na fotogalerii.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2022 20:15, Olga

Jak může pan Jurečka být ministrem který se plete to si dělá srandu s lidí jednou řekne tak a podruhé onak už by měl dávno odstoupit dělá jenom zmatky v lidech ,kdo dosáhne na částku 40000kc měsíčně snad maminka samozivitelka to asi těžko , takovém by měl pomoc a naučit se počítat stejně nikdo nic nedostane jenom o tom budou vykládat půl roku a pak politici to zamítnou

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 5. 2022 10:43, Magda

Dobrý den ,tak já to teda nechápu ,nejdřív řeknou ,že dají 5000 na každé dítě do 18ti let a pak sem napíšete,že se bude jednat o děti narozené do srpna ? Tak kde je pravda ? Jak to bude ? Já jsem třeba v situaci kdy vydělávám blbých 320 tis.ročně a jak bych k tomu přišla když mám 1 dítě v Červnu a 2 v Říjnu narozené ???? manžel má ID na záda ze základu ,jelikož pracoval převážně na černo tzv. Snad brzy upřesní pravidla a termín přihlášení o jednorázovou pomoc

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services