Příspěvek na bydlení 2018. Kalkulačka a přehled pravidel

Když nezvládáte hradit náklady na bydlení, stát pomůže prostřednictvím příspěvku na bydlení. Kdo přesně na dávku dosáhne, kolik dělá a kde žádat? Poradíme.
Příspěvek na bydlení 2018. Kalkulačka a přehled pravidel

Příspěvek na bydlení je jedna z dávek státní sociální podpory určená pro rodiny a jednotlivce s nízkými příjmy. Na příspěvek dosáhne ten, kdo žije ve vlastním bytě nebo rodinném domě, případně v nájemním či družstevním bytě. O příspěvek na bydlení lze žádat, i pokud jde o byt ve vlastnictví manžela či manželky, jestliže nárok na příspěvek na bydlení neuplatňuje on či ona. Na jeden byt (dům) lze vždycky čerpat jenom jeden příspěvek na bydlení.

Zároveň platí, že v daném bytě nebo rodinném domku musíte být přihlášení k trvalému pobytu. Pokud například využíváte jen část bytu – pronajímáte si pouze jeden pokoj – nárok na příspěvek na bydlení nemáte.

Základním předpokladem pro přiznání příspěvku na bydlení jsou nízké příjmy, kvůli kterým člověk nezvládá pokrýt náklady na bydlení: úředníci příspěvek přiklepnou, pokud náklady na bydlení dělají víc než třicet procent vašich příjmů. Pro lidi s trvalým bydlištěm v Praze platí o něco vyšší hranice – pětatřicet procent příjmů.

Další podmínkou je, že zmíněná třetina příjmů (respektive 35 procent příjmů v Praze) nepřesahuje takzvané normativní náklady na bydlení. Ty určuje stát na základě velikosti obce a počtu členů domácnosti.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Nízké příjmy a náklady na bydlení. Co se počítá?

Pro posouzení nároku na příspěvek na bydlení jsou rozhodující příjmy všech osob, které mají v daném bytě či domě nahlášené trvalé bydliště. Roli naopak nehraje, zda spolu skutečně žijí a hospodaří ve společné domácnosti. V praxi může jít například o rodinu, kde děti ve společném bytě nebydlí, ale pořád zde mají trvalé bydliště. V takovém případě se do rozhodného příjmu započítají i příjmy dětí.

Rozhodný příjem se přitom skládá z čistých příjmů z podnikání a zaměstnání – příjmu po odpočtu daní a záloh na zdravotní a sociální pojištění, ale i podpory v nezaměstnanosti, dávek nemocenského pojištění (nemocenská, ošetřovné, mateřská), rodičovského příspěvku, přídavků na dítě a důchodů (starobních, invalidních, sirotčích, vdovských a vdoveckých).

Konkrétně se počítá s průměrným čistým příjmem za měsíc, vždycky se ale posuzují příjmy za celé předchozí kalendářní čtvrtletí. Pro žádosti podané například v únoru a březnu jsou tedy rozhodující příjmy za říjen až prosinec roku 2017.

Vedle průměrných příjmů se úředníci zajímají také o průměrné měsíční náklady na bydlení. U všech bytů se započítávají náklady na plyn, elektřinu, topení, teplou vodu, vodné a stočné, televizi a rozhlas, odvoz komunálního odpadu a náklady za pevná paliva. Pokud pevnými palivy topíte, letos se vám započtou následovně:

  • 1 osoba: 746 Kč
  • 2 osoby: 1020 Kč
  • 3 osoby: 1335 Kč
  • 4 a víc osob: 1649 Kč

Dál se výpočet nákladů na bydlení liší v závislosti na tom, jestli bydlíte ve vlastním či družstevním bytě nebo si bydlení pronajímáte. V případě nájemního bydlení se započítává nájem a náklady a služby související s užíváním bytu. Pokud jde o družstevní a vlastní bydlení, namísto nájmu se počítá se srovnatelnými náklady, které se liší podle počtu osob. Pro letošek vypadají srovnatelné náklady takto:

  • 1 osoba: 1988 Kč
  • 2 osoby: 2721 Kč
  • 3 osoby: 3558 Kč
  • 4 a víc osob: 4291 Kč

Jestliže o příspěvek na bydlení žádá člověk nebo rodina, která v bytě žila celé předcházející kalendářní čtvrtletí (jinak řečeno: celé rozhodné období pro posouzení nároku), započítají úředníci skutečně zaplacené a doložené náklady na bydlení. Pokud ale v bytě v rozhodném období (předchozím kalendářním čtvrtletí) nebydleli, započítá se 80 procent normativních nákladů na bydlení. Další možností je, započítat náklady na bydlení hrazené v předchozím bytě, jestliže se stejná skupina společně posuzovaných osob přestěhovala do nového a v původním bytě pobírala příspěvek na bydlení.

Normativní náklady na bydlení 2018

Další podmínka pro přiznání příspěvku na bydlení: třetina (v Praze pětatřicet procent) vašich příjmů nepřesahuje normativní náklady na bydlení. Jde o částky, které určuje stát jako průměrné celkové náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Do normativních nákladů se počítá nájemné (nebo srovnatelné náklady) a ceny služeb a energií.

Pro letošek vypadají normativní náklady na bydlení takto:

Nájemní bydlení

Počet osob v rodině

Měsíční náklady na bydlení podle počtu obyvatel obce v Kč

Praha

více než 100 000

50 000–99 999

10 000 -  49 999

do  9 999

jedna

7870

6227

5928

5036

4844

dvě

11 186

8938

8530

7308

7046

tři

15 116

12 176

11 642

10 045

9702

čtyři a víc

18 827

15 282

14 639

12 712

12 299

Družstevní bydlení a byty v osobním vlastnictví

Počet osob v rodině

Měsíční náklady na bydlení podle počtu obyvatel obce v Kč

Praha

víc než 100 000

50 000–99 999

10 000–49 999

Do 9999

jedna

4420

4420

4420

4420

4420

dvě

6489

6489

6489

6489

6489

tři

8939

8939

8939

8939

8939

čtyři a víc

11 298

11 298

11 298

11 298

11 298

Příspěvek na bydlení 2018. Kolik dělá?

Pokud splníte podmínky pro přiznání příspěvku na bydlení, vypočítají vám ho na úřadu práce následovně: od skutečných nákladů na bydlení odečtou třicet procent příjmů domácnosti. Pokud jsou náklady na bydlení vyšší než normativní náklady, namísto skutečných nákladů se do vzorečku dosadí normativní náklady.

S výpočtem si ale nemusíte lámat hlavu, pomůže naše kalkulačka.

Kalkulačka příspěvku na bydlení

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Jak na žádost?

Žádost o příspěvek na bydlení se podává na kontaktním pracovišti úřadu práce. Všechny potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů. Krom Žádosti o příspěvek na bydlení je potřeba vyplnit také Doklad o výši nákladů na bydlení, kde náklady na bydlení podrobně rozepíšete. Pokud bydlíte v nájemním bytě, výši nájemného lze doložit výpisem z účtu nebo vám ho potvrdí přímo pronajímatel. Další důležitou součástí žádosti o příspěvek na bydlení je Doklad o výši čtvrtletního příjmu – vyplnit ho musí všechny osoby, které měly v rozhodném období (posledním kalendářním čtvrtletí) nějaký příjem.

Příspěvek na bydlení se vyplácí měsíčně. Lze ho ale vyplatit i zpětně – až za jedno čtvrtletí od měsíce, kdy vám byl schválený.

Krom příspěvku na bydlení lze na úřadu práce požádat také o doplatek na bydlení. Jde o jednu z dávek pomoci v hmotné nouzi. Doplatku na bydlení se budeme věnovat v samostatném článku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2018 14:43, Kovář

Dobrý den mám právo na příspěvek, pokud žijí v pronájmu a nemám tam trvalé bydliště?

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services