Z mobilu zaplatíte ve 20 měnách. Spořitelna spustila novou službu

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 2. 5. 2023
Zahraniční platby v jiných měnách než euro mohli klienti České spořitelny posílat přes internetové bankovnictví nebo se museli vypravit na pobočku. Teď bude u Spořitelny jako u třetí z českých bank možné platby do zahraničí obsluhovat i přes telefon.
Z mobilu zaplatíte ve 20 měnách. Spořitelna spustila novou službu

Zdroj: Shutterstock

„V mobilní bankovní aplikaci George lze nově zadávat zahraniční platby i v jiných měnách než euro. Klienti tak v mobilním zařízení kromě rychlých SEPA plateb mohou snadno odeslat platby ve dvaceti měnách po celém světě,“ říká Radim Široký, expert na zahraniční platební styk v České spořitelně.

Aplikace George si u těchto zahraničních plateb, které probíhají v platebním systému SWIFT, sama od klienta vyžádá vyplnění právě těch polí, která jsou pro styk s tou kterou zemí povinná. Jako příklad Široký uvádí platbu do Velké Británie, kde je nutné vyplnit název ulice a města, kde příjemce platby bydlí. 

Platby probíhající mezinárodním systémem SWIFT mají totiž jiná pravidla než zahraniční SEPA platby. Přesněji: různé země mají různá pravidla a vyžadují vyplnění jiných údajů. Kromě adresy příjemce to často bývají například údaje o účelu úhrady. Spořitelna proto připravila speciální webovou stránku, kde je popsáno, jak postupovat při posílání peněz do jednotlivých zemí.

„Zatímco počet zahraničních plateb v eurech, tedy takzvaných SEPA plateb, zadaných v internetovém bankovnictví na počítači v posledních dvou letech stagnuje, počet SEPA plateb odeslaných z mobilních zařízení v posledním roce vzrostl dvojnásobně. Téměř 60 procent všech zahraničních platebních transakcí v eurech se dnes zadává z mobilního telefonu. Podobný trend očekáváme i u zahraničních plateb odeslaných v jiných měnách než je euro,” vysvětluje Radim Široký.

Podle interních údajů banky zadávají Češi nejvíce zahraničních plateb do Polska, do Spojených států amerických nebo Velké Británie.

U zahraničních plateb v jiných měnách než euro musí lidi počítat s tím, že jsou dražší a navíc pomalejší. Eurové SEPA platby jsou zpravidla připsány na účet klienta do druhého dne a jsou zpoplatněné stejně jako domácí platby. Mnohdy tedy jsou zdarma.

Chcete výhodně zhodnotit peníze? Poradíme!

Najdeme vám i firmě termínovaný vklad s nejvýhodnějším zhodnocením. Spořit můžete jen 3 měsíce nebo klidně 10 let.

Naopak u SWIFT plateb je potřeba počítat i s několika dny, než peníze příjemci dorazí. Důvodem jsou mimo jiné i kontroly proti praní špianvých peněz, financování terorismu a podobně nebo rozdílná časová pásma v zemi příjemce.

Spořitelna si za SWIFT platbu účtuje jedno procento poslané částky, minimálně ale 220 korun a maximálně 1500 korun. Koruny se na zahraniční měnu přepočítávají směnným kurzem v den odeslání platby.

Stejnou službu – tedy platby z mobilu v cizí měně jiné než euro – v Česku nabízejí jen Fio banka a Moneta Money bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services