Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 29. 11. 2022
Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?
Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí
Mezi nejpoptávanější profese patří stavební dělníci.
Zdroj: Shutterstock

Zaměstnavatelé v říjnu letošního roku poptávali na různé pozice prostřednictvím úřadů práce 297 360 pracovníků. O měsíc dřív to bylo o devět tisíc a loni v říjnu dokonce o 55 tisíc víc. Během koronavirové pandemie počty volných míst rostly, po ní navzdory konfliktu na Ukrajině a energetické krizi začaly klesat.

Ve skutečnosti může být volných míst ještě víc. Zaměstnance z Česka nebo jiných zemí Evropské unie však firmy můžou shánět vlastními cestami, nemusí to inzerovat přes úřad práce. Ale zároveň – jak poukazuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková – není výjimečné, že někteří zaměstnavatelé jednu pozici inzerují několikrát. Marné shánění tuzemského uchazeče prostřednictvím úřadu práce je zároveň podmínkou, aby firmy mohly obsadit místo občanem státu mimo Evropskou unii. 

Nejvíc zaměstnavatelé hledali zaměstnance v Praze a Středočeském kraji, kde na obsazení čekalo 74 117, respektive 57 283 pracovních pozic. Většinou firmy poptávají uchazeče se základním nebo nižším vzděláním.

Pokud jde naopak o lidi, kteří práci hledají, úřady práce evidovaly ke konci října 255 792 uchazečů o zaměstnání. Je to o 21 tisíc míň než v září, ale jen o čtyři tisíce míň ve srovnání s loňským říjnem. Dosažitelných uchazečů, tedy těch, kteří můžou nastoupit ihned, bylo na konci října 231 728. 

Vývoj počtu uchazečů a volných míst

RokUchazeči o zaměstnáníDosažitelní uchazečiVolná místa
2017271 173248 510209 866
2018215 622193 983316 884
2019196 518170 471337 453
2020271 685252 364310 730
2021251 689230 177352 454
2022255 792231 728297 360
Zdroj: Úřad práce ČR

Jakkoli se absolutní počet lidí bez práce může zdát jako vysoké číslo, nezaměstnanost v Česku byla v říjnu pouhých 3,5 procenta. To znamená, že Česko dál zůstává v rámci Evropské unie rekordně zaměstnanou zemí. Podíl nezaměstnaných osob v Česku je dokonce nižší než v Japonsku, které se tradičně uvádí jako příklad země s dlouhodobě extrémně nízkou nezaměstnaností.

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel

v okresech k 31. říjnu 2022

Podíl nezaměstnaných osob (PNO) na počtu obyvatelMapa: Úřad práce, data: MPSV, ČSÚ

Chybějí hlavně dělníci

Na jedno volné pracovní místo připadalo na konci října v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Ačkoli jsou tedy počty volných pracovních míst a počty uchazečů o zaměstnání vyrovnané, obsadit rychle volná místa se nedaří.

„Pokud jde o dlouhodobě neobsazená volná pracovní místa, může být důvodem disproporce mezi nabídkou a poptávkou. Tedy to, jak je možné spárovat představy, možnosti, dovednosti uchazečů o zaměstnání a představy či požadavky zaměstnavatelů,“ vysvětluje Kateřina Beránková.

Dlouhodobý vývoj počtu nezaměstnaných a počtu volných míst

Dlouhodobý vývoj počtu nezaměstnaných a počtu volných místGraf: Úřad práce

Nejčastější bariérou jsou podle Kateřiny Beránkové zdravotní stav klienta, jeho rodinná situace, směnný provoz, nedostatečná délka praxe, dopravní (ne)dostupnost nebo třeba i to, že firma na dané místo plánuje přijmout cizince. Pokud je to cizinec ze země mimo Unii nebo bez povolení k pobytu, musí totiž společnost volnou pozici nejdřív měsíc neúspěšně nabízet na úřadu práce.

Zájem je dlouhodobě především o stavební dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, ostatní pomocné pracovníky ve výrobě, zedníky, kamnáře a dlaždiče, montážní dělníky mechanických zařízení a kuchaře.

O které profese mají zaměstnavatelé největší zájem? 

Profese

Volná místa v říjnu 2022

Dělníci v oblasti výstavby budov

20 542

Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci

15 214

Montážní dělníci ostatních výrobků

15 023

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel

12 259

Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě

10 445

Montážní dělníci mechanických zařízení

10 439

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb

10 116

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři

9 592

Uklízeči a pomocníci

9 135

Montážní dělníci elektrických, energetických a elektronických zařízení

8 115

 Zdroj: Úřad práce

Kdo nahradí Ukrajince?

Podle Heleny Horské, hlavní ekonomky Raiffeisenbank, se jedná o hůř placená místa, o která mezi českými zaměstnanci není velký zájem. „Na tyto pozice se často najímají – po splnění zákonných podmínek – pracovníci ze zahraničí. Firmy proto nechávají pozice delší dobu neobsazené, aniž by se atraktivnější mzdou a pracovními podmínkami snažily přilákat české zaměstnance,“ říká Horská.

Zaměstnávání cizinců ale letos zkomplikovala válka na Ukrajině, kvůli které se nedostatek zaměstnanců vhodných na nejčastěji inzerované pozice ještě prohloubil. „Namísto pracovníků s potřebnou kvalifikací do výroby či do stavebnictví odtud přicházely a přicházejí vesměs ženy s dětmi, které práci zedníků, svářečů či montážních dělníků nezastanou,“ shrnuje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce října práci celkem 148 607 osob z Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba tři čtvrtiny z nich – 104 515 – jsou ženy). „Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Nejčastěji pracovali jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě a dále jako uklízeči či pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech,“ konstatuje Kateřina Beránková z Úřadu práce. V určitých oblastech tedy zaměstnavatelé aspoň na čas získali zaměstnance, které potřebovali, v jiných se jejich nedostatek zvyšoval.

Hledej práci!

Brum
Zdroj: Shutterstock.com

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Český trh práce už od počátku konfliktu hledá, kým by mohl chybějící pracovníky z Ukrajiny nahradit. Místo 40 tisíc Ukrajinců, kteří se k nám kvůli válce a mobilizaci vůbec nedostanou, by firmy podle Jitky Součkové z Graftonu rády nabíraly uchazeče z Filipín a postsovětských republik, jako jsou Gruzie, Moldávie, Kazachstán nebo Arménie. „Namísto tří měsíců, které byly standardem v případě zaměstnanců z Ukrajiny, je ale potřeba při hledání jinde počítat s šesti až devíti měsíci,“ říká Součková.

Problém jsou velmi nízké kvóty v rámci vládních programů pracovní migrace a zdlouhavý proces vyřizování pracovních víz a pracovních povolení. O změně podmínek pro přijímání cizinců už se zmiňoval i ministr práce Marian Jurečka: Firmám bude chybět 200 tisíc lidí. Bez migrace to nepůjde.

Nezaměstnanost poroste

Podle Tomáše Havránka, ekonoma Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI), je český trh práce přehřátý, což vede k tlaku na vyšší mzdy a prohlubuje inflaci.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda tvrdí, že trh práce je u nás ovšem přehřátý nejmíň čtyři a půl roku. „Je to projev ekonomického útlumu, jímž české hospodářství prochází a který bude ještě patrnější v příštích měsících a v příštím roce,“ předpovídá ekonom.

Energetická drahota, inflace a snižování tuzemské i zahraniční kupní síly, které je provází, zhoršuje podle Kovandy odbytové možnosti českých zaměstnavatelů. „Tento dvoustranně nepříznivý tlak na jejich hospodaření ještě zesílí v příštím roce, pročež trh práce v Česku bude dále chladnout,“ upřesňuje ekonom. Odhaduje, že v roce 2023 dosáhne celoroční míra nezaměstnanosti čtyř procent.

Dlouhodobý vývoj nezaměstnanosti

Podíl nezaměstnaných osob (od roku 2013)

Registrovaná míra nezaměstnanosti

Rozdíl mezi Registrovanou mírou nezaměstnanosti a podílem nezaměstnaných osob

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba inflaci, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook, Twitter nebo Instagram a dozvíte se včas aktuality i další praktické rady! 

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services