Firmám bude chybět 200 tisíc lidí. Bez migrace to nepůjde, říká Jurečka

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 19. 10. 2022
Firmám bude chybět 200 tisíc lidí. Bez migrace to nepůjde, říká Jurečka

Zdroj: Shutterstock

Školy mají přizpůsovat výuku prognózám vývoje na trhu práce a pracovníky si mají vychovávat i firmy, shodli se dnes zástupci ministerstva práce a Svazu průmyslu. Stačit to prý ale stejně nebude. Aby trh práce uspokojil poptávku zaměstnavatelů, musí přijít lidi ze zahraničí.

Pět let mapuje projekt Kompas český pracovní trh a snaží se předpovídat jeho budoucí potřeby. O tom, co z jeho výsledků plyne, dnes informovali zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a Svazu průmyslu a obchodu.

Hledí školy málo vpřed?

Podle Mariana Jurečky, šéfa ministerstva práce, které je řešitelem projektu, placeného Evropskou unií, je pro budoucí konkurenceschopnost Česka potřeba, aby k datům z trhu práce získaným v rámci projektu přihlížely střední i vysoké školy.

Do deseti let nebude podle Jurečky obor, který by nebyl ovlivněn digitalizací. „Ani člověk vyučený v zemědělství dnes nedokáže pracovat s nejmodernější zemědělskou technikou. Je to proto, že střední ani vysoké školy nereagují na aktuální vývoj, a to se musí změnit,“ uvedl Marian Jurečka příklad oboru, který zná a u kterého by každý zásah digitalizací nečekal.

Taky podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by mělo školství na předpovědi reagovat. „Prozatím u nás není odvaha na rovinu říct, že jsou obory, které mají velké uplatnění, ale jsou i takové, které už uplatnění nemají. Země, které využívají nástroj analogický Kompasu a byly natolik odvážné, že vyřadily obory, které nemají uplatnění, a věnují se oborům, které uplatnění mají, jsou z hlediska konkurence před námi,“ tvrdí Rafaj, podle kterého mají podobné prognózy být klíčovým nástrojem i pro politiky.

Hledej práci!

Brum
Zdroj: Shutterstock.com

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Adaptuj se!

Program Kompas, který funguje od roku 2017, spustil v roce 2021 web, na kterém publikuje své předpovědi trhu práce – jak celorepublikové, tak po krajích. Web je sice veřejně dostupný, nicméně zatím cílí především na veřejnost odbornou. Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce v budoucnu zaměřit i na veřejnost širší, mimo jiné na rodiče, kteří pomáhají dětem při rozhodování o budoucí kariéře.

O které obory bude v budoucnu největší zájem, se na dnešní konferenci mluvilo jen okrajově. Blíž se tomu věnujeme v předešlém článku o projektu Kompas: O jaké profese bude zájem? Roboti nás zatím nenahradí, zjistil úřad

Zaznělo aspoň (nepřekvapivě) to, že poptávka bude po informaticích, zlatem prý ale budeme platit taky řemeslníky. Mezi žádané profese budou patřit zdravotníci, dlouhodobě nedostatkoví kováři, nástrojaři a obsluha obráběcích CNC strojů.

Marian Jurečka ale vyzdvihl i úlohu vzdělávání po škole a za klíčové označil zaměstnavatele. „Část firem je už dnes velmi napřed v tom, že pracuje na vzdělávání svých lidí.“ A nejde prý ani tak o mladé lidi po škole, ale o rozvoj kvalifikace čtyřicátníků a padesátníků. Ministerstvo práce proto hodlá nasměrovat podstatnou část peněz z operačního programu Zaměstnanost právě do celoživotního vzdělávání.

Trh je hladový. Nakrmíme ho cizinci?

„Úspěšné české firmy nám ještě před covidem hlásily, že v Česku už nechtějí investovat do svého rozvoje, protože tu nemají kvalifikované lidi,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Nejde ale jen o to, že by nebylo dost vhodně kvalifikovaných lidí, jednou z hlavních hrozeb pro českou ekonomiku je prý to, že jich na práci bude vůbec málo. Proto Rafaj očekává, že o ty, kteří tu jsou, se budou zaměstnavatelé přetahovat. Jak ale doložil, Češi se za prací zatím stěhují jen neradi a neochotně.

Podle Mariana Jurečky bude českým firmám v příštích letech chybět přes 200 tisíc zaměstnanců. K řešení jejich nedostatku může přispět i přizpůsobení migrační politiky.

„Český trh práce absorboval od začátku konfliktu na Ukrajině přes sto tisíc Ukrajinců,“ připomněl Jan Rafaj. „Ne všichni sice pracují na plné úvazky, ale český trh práce je pojmul a je stále hladový,“ poukázal viceprezident Svazu průmyslu a dopravy na to, jak velký problém s nedostatkem lidí je.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services