Podpora firem? Zmatek a nejistota. Odpusťte pojistné u zaměstnanců

Petr Zámečník | rubrika: Co se děje | 9. 4. 2020 | 1 komentář
Vládní programy na pomoc podnikatelům a firmám přinášejí v praxi řadu překážek a nedorozumění.
Podpora firem? Zmatek a nejistota. Odpusťte pojistné u zaměstnanců

Opatření na pomoc podnikatelům a firmám musí přijít rychle. Jinak se minou účinkem a podnikatelé začnou houfně propouštět své zaměstnance a ukončovat svou činnost. To by vedlo k ještě hlubší recesi a nezaměstnanosti. A zprostředkovaně k ještě vyšším nárokům na státní rozpočet, zejména v důsledku růstu výdajů na podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky.

Vláda rychlost zvládá. Podpůrné programy přibývají a čerpání z uvolněných peněz má být pružné a bezodkladné. Rychlost ale není zadarmo. Je vykoupena častými změnami a úpravami programů – a jak v českých zemích bývá tradicí, i vysokou byrokracií a nesrozumitelností podmínek.

Zavirovaný Antivirus

Jedna z velkých podpor pro podnikatele je kurzarbeit v programu Antivirus – příspěvek státu na zaměstnance, kteří nemohou z nějakého důvodu pracovat, ale jejich zaměstnavatel má povinnost jim vyplácet náhradu mzdy. Například tehdy, když pro ně nemá dostatek práce. Jenže byrokracie je v tomto případě natolik složitá, že úřady práce stornovaly v prvních dvou dnech 70 procent obdržených žádostí.

A byrokracie není jediným problémem. Podmínky nejsou zcela jednoznačné a podnikatelé si je vykládají různým způsobem.

„Pokud pošlu zaměstnance domů, protože pro něj nemám práci, vláda mi proplatí 60 % vyplacených nákladů,“ říká podnikatel Jakub Barták. A vysvětluje, proč je Antivirus pro jeho firmu s osmi zaměstnanci nepoužitelný: „Abychom splnili podmínky programu a byli v mezích zákona, tak ten člověk nesmí pro naši firmu dělat vůbec nic.“ Pro své zaměstnance ale část práce má a nechce rozbít pracovní kolektiv tím, že část pracovníků pošle domů.

Podle stanoviska ministerstva práce a sociálních věcí je to ale jinak. Firma může využít program i v případě, kdy má pro zaměstnance práci jen na část pracovního týdne.

„Překážky v práci nemusí trvat po celou dobu stanovené týdenní pracovní doby. Například v případě takzvané částečné nezaměstnanosti, tj. v případě, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat práci z důvodu omezení odbytu po jím produkovaných výrobcích a službách, může překážka v práci trvat dva dny z pěti pracovních dnů v týdnu,,“ říká Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva.

„V rámci programu Antivirus bude zaměstnavateli kompenzována část náhrad mezd vyplacených zaměstnancům za ty dva dny, kdy pro zaměstnavatele nekonali práci. Po zbývající dobu bude zaměstnancům náležet mzda, neboť práci vykonávali. Program tedy počítá s možností kombinace výkonu práce a stanovených překážek v práci,“ dodává Brodský.

„To, co nás zabíjí, je obrovská nejistota spojená s vědomím, že ten největší průšvih ještě přijde. A bude trvat dlouho. Myslím si, že každý podnikatel, který již nějakou dobu podniká, ví, že po skončení vládních nařízení nenaskočí všechno hned zpátky. Budeme si to s sebou táhnout dlouhou dobu. Potřebuji šetřit a potřebuji udržet co nejvíc peněz ve firmě, aby mohla dlouhodobě fungovat. Potřebuji co nejvíc zlepšit cash flow,“ říká podnikatel Barták.

Kovaný COVID

Pro zlepšení cash flow podnikatelů připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu program bezúročných půjček COVID. „Podpora je realizována formou záruk poskytnutých Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou za provozní úvěry komerčních bank se subvencí úrokové sazby. Výše zaručovaného úvěru je až 15 milionů korun bez stanovené minimální částky, délka ručení jsou tři roky, žadatel může použít zaručovaný úvěr na úhradu provozních nákladů, mezd zaměstnanců, nájmů provozoven a podobně,“ připomíná Jaromír Konderla, vedoucí oddělení bankovních nástrojů ministerstva průmyslu a obchodu.

Chytré čtení

Jiří Hlavenka: Ráno do práce a z práce hned zas domů? Tohle není život, se kterým se můžeme smířit. Tady jsou návrhy, jak z toho ven.

Je čas myslet na Den poté. Jak obnovit kvalitní život


Michal Kašpárek: „Chytrá“ karanténa má do čínského dozoru naštěstí daleko. Technologická opatření ale přinášejí i jiné problémy než průlom do soukromí.

Elektronická evidence kapének, kolo první


Michael Durčák: Chvílemi to vypadá, že navzdory velikosti a robustnosti státního aparátu procházíme jakžtakž pandemií spíš díky aktivitám zdola. Zatím jako by na tu otázku nebyl čas odpovídat, ale už visí ve vzduchu: Jak moc budeme, až to všechno končí, o takovýhle stát ještě stát? A co si vybereme místo něj – totalitu, nebo víc svobody?

V časech pandemie bojuje o své přežití i stát


Josef Tětek: Zatímco Trump v lednu oslavoval nové a nové vrcholy akciových indexů, v Číně pískali whistlebloweři na poplach a upozorňovali svět na hrozící nebezpečí.

Virus a budoucnost světa. Konec systému tak, jak ho známe

Ani tento program není bez vady. „Podle některých podnikatelů byly půjčky vázané na to, že za ně majitel firmy ručí vlastním majetkem. Kdyby to bylo takto, tak to není pro firmu řešení,“ říká Barták.

„V rámci COVIDu II. i III. se jedná o záruku ve výši maximálně 80 % zaručovanému úvěru. Zbylých 20 % si bude v obou případech s největší pravděpodobností chtít dozajistit úvěrující banka. Vždy se bude jednat o požadavky úvěrující banky na zajištění této nezajištěné části poskytnutého úvěru. Způsob dozajištění nemůže ministerstvo nikterak ovlivnit, vždy se jedná o individuální dohodu mezi finanční institucí a klientem. Je tedy možné, že v případě společností s ručením omezeným tyto finanční instituce požadují, aby majitel zastavil nějaký další majetek, podepsal směnku a podobně,“ potvrzuje Jaromír Konderla.

Programy COVID I a COVID II byly připraveny pro mimopražské podnikatele, peníze se z nich vyčerpaly velmi rychle. Program COVID III, který v současnosti ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje, bude určen i pražským podnikatelům. „Bude se jednat o rozšíření národního programu Záruka 2015 – 2023 ve shodných parametrech jako program COVID II. Magistrát hlavního města Prahy připravuje vlastní výzvu COVID Praha, která bude směřovat na podporu malých a středních podnikatelů právě na území hlavního města,“ upřesňuje Konderla.

25 tisíc korun pro všechny podnikatele?

Po obrovské kritice couvla vláda od původních podmínek programu Pětadvacítka, tedy jednorázové podpory 25 tisíc korun pro OSVČ. Místo složitého dokládání poklesu příjmů alespoň o 10 % tak bude stačit čestné prohlášení, že stav nouze a s ním spojená omezení měla negativní dopad na podnikání.

Zdaleka to ale neznamená, že na podporu dosáhne úplně každý. V první fázi sice finanční úřad bude pouze zjišťovat, zda je žadatel skutečně podnikatelem a splňuje tak základní podmínky programu. Ale jakmile se nápor uvolní, může kontrolovat i tvrzení, že se na jeho podnikání koronavirová krize podepsala negativně. A nástroje k tomu má. Zejména u plátců DPH eviduje veškeré příjmy i výdaje a z nich může dopočítat skutečný dopad na podnikatele.

Jaká podpora by pomohla nejvíc?

Jakou pomoc by si představovali podnikatelé? „Ideálně odpuštění plateb na sociálním a zdravotním pojištění zaměstnanců,“ odpovídá Barták.

„U nás stejně jako u řady dalších firem jsou mzdové náklady největším výdajem. A vláda si dnes reálně bere padesát procent mých mzdových nákladů. Každý měsíc ze mzdových nákladů, které zaplatím, jde polovina zaměstnanci a polovina jde vládě. Kdyby toto na tři čtvrtě roku odpustili, tak mé obavy, jestli někoho budu muset vyhodit, nebo ne, zmizí,“ vysvětluje

„Je to jedna z možností, jak podnikům v této těžké době ulevit, i proto se o ní nyní ještě diskutuje. Takové rozhodnutí však má rozsáhlé fiskální dopady a je potřeba široké shody napříč politickým spektrem, toto již není jen o ministerstvu práce a sociálních věcí,“ říká k tomu Brodský z ministerstva práce.

Autor je šéfem obsahu EMA data a šéfredaktorem Poradci-sobě.cz.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Zámečník

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services