O podporu v nezaměstnanosti brzo požádáte i na dálku

jih | rubrika: Aktuality | 1. 4. 2020

Lidé se nově budou moct registrovat do evidence úřadu práce – a tedy žádat o podporu v nezaměstnanosti – na jakémkoli úřadu práce nebo i online. Návrh ministerstva práce dnes schválila vláda. Teď zamíří do Parlamentu, poslanci by ho měli potvrdit v příštím týdnu.

Nezaměstnaní se dosud mohou registrovat jenom osobně na úřadu práce v místě trvalého bydliště. Nově to bude možné na jakémkoli úřadu práce v Česku. A půjde to i na dálku, což je v současnosti preferovaná forma kvůli epidemii koronaviru. Kdo nemá datovou schránku nebo elektronický podpis, může dokumenty poslat klasickou poštou. Lze to i „obyčejným“ e-mailem, ale takové podání je potřeba do pěti dnů potvrdit poštou nebo osobně na úřadu práce. Stejně to funguje i u podání daňového přiznání na dálku.

Zjednodušení registrace přichází v době, kdy firmy začaly kvůli dopadům koronaviru propouštět. Dá se předpokládat, že úřady práce čeká nápor. Už teď přitom řeší například zvýšený počet žádostí o dávky, přestože kvůli preventivním opatřením proti šíření epidemie fungují v omezeném režimu. Osobní konzultace jsou možné jen na objednání.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Kdo se po ukončení pracovního poměru nahlásí na úřadu práce do tří pracovních dnů, získá podporu v nezaměstnanosti hned od následujícího dne po skončení pracovního poměru. Poté je možné žádost o vzetí do evidence podat kdykoliv s tím, že podporu dostanete od data podání žádosti.

Ke zjednodušení žádostí bohužel dojde nejdřív za týden, až novelu schválí Parlament a vyjde ve Sbírce zákonů. Lidé, kteří potřebují podporu hned od začátku dubna, tedy zatím musí dál na úřad.

Český úřad práce ještě březnová čísla nezveřejnil, například v sousedním Rakousku ale nezaměstnanost stoupla o zhruba 200 tisíc lidí na rekordních víc jak půl milionu lidí.

Průvodce v potížích:

Ministerstvo už dřív rozhodlo, že lidé v největších potížích se mohou obrat na úřad práce s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc i na dálku, tedy e-mailem či dopisem. Další vládou schválený návrh má u některých dávek dočasně snížit byrokracii díky tomu, že žadatelé o některé dávky nebudou muset prokazovat své příjmy za první čtvrtletí.

Čtěte podrobnosti:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services