Nový Antivirus: Na záchranu pracovních míst dostanou firmy víc peněz

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2020

Kurzarbeit na český způsob dostal definitivní podmínky. Na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je na dnešním jednání schválila vláda. Chce tak pomoci udržet pracovní místa ve firmách, které nemohou naplno fungovat kvůli nařízením vlády nebo kvůli souvisejícím potížím.

Firmy mohou v programu s názvem Antivirus žádat o kompenzace za dobu od začátku nouzového stavu (12. března) do konce dubna. Pokud by se nouzový stav prodloužil, natáhne se zřejmě i tento program. Příjem žádostí odstartuje v pondělí 6. dubna, kdy ministerstvo práce spustí speciální aplikaci. Podle Maláčové se bude všechno vyřizovat online. O proplacení mezd budou firmy moct žádat ihned, jak je vyplatí.

Program se může týkat až 280 tisíc firem, upřesnila Maláčová. Podmínkou je, že zaměstnavatel musí dodržovat zákoník práce a zaměstnanec nesmí být ve výpovědi. Podrobné podmínky jsou na webu ministerstva. Vláda počítá s tím, že jen za březen pošle přes Antivirus zhruba 11 miliard korun. 

Stát bude zaměstnavatelům v rámci programu Antivirus plně proplácet náklady na nařízenou karanténu. Lidé v takovém případě mají nárok na 60 procent svého průměrného výdělku. Podle standardních pravidel by jim prvních 14 dnů měl proplácet zaměstnavatel formou náhrady mzdy.

Firmy, které lidem nemohou přidělovat práci, protože musely zavřít z rozhodnutí vlády, dostanou od státu příspěvek ve výši 80 procent vyplacené náhrady mzdy. Zaměstnavatel tedy v tomto případě doplácí jen zbývajících 20 procent. Lidé mají v těchto případech nárok na plnou mzdu.

Maximálně stát v tomto případě firmám přispěje 39 tisíc korun na zaměstnance, a to včetně odvodů.  Výše kompenzací je odvozena od průměrné superhrubé mzdy včetně povinných odvodů (48 400 Kč). Původní návrh počítal s maximální výší podpory na úrovni necelých 25 tisíc korun. Zástupci zaměstnavatelů to kritizovali, ale chtěli ještě štědřejší podporu, než jakou stát nakonec dá.

U zaměstnavatelů, kteří přeruší provoz například kvůli chybějícím zakázkám, kvůli chybějícím dodávkám materiálu nebo kvůli ubývajícím zaměstnancům a nikoli přímo z nařízení vlády, bude maximální podpora dělat 29 tisíc korun a stát jim zaplatí maximálně 60 procent vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů.

Vláda také chystá takzvaný motivační bonus pro firmy, které navzdory současné krizi dál fungují i přes pokles obratu a neomezují mzdy. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka by mohlo jít o příspěvek ve výši 20 procent mzdových nákladů. Návrh má vláda schvalovat na svém jednání v pondělí 6. dubna.

Zástupci zaměstnavatelů jako Hospodářská komora, Asociace malých a středních podnikatelů nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují v posledních dnech vládu za to, že podmínky pro podporu firmám nenastavila dříve. Řada firem se totiž ohledně výpovědí musela rozhodnout do konce měsíce, definitivní rozhodnutí přitom vláda oznámila až 31. března večer.

Hospodářská komora včera na základě šetření mezi 1400 podniky upozornila, že zaměstnance kvůli vládním krokům propustilo už sedm procent zaměstnavatelů. Propouštění zvažuje víc než čtvrtina všech zaměstnavatelů. Kritická je hlavně situace v cestovním ruchu. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR bylo už v březnu více než 75 procent hotelů a restaurací rozhodnuto propustit až 30 procent svých zaměstnanců. Dalšímu výraznému propouštění by mohly zabránit právě lepší podmínky v programu Antivirus.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services