Investoři nasadili růžové brýle. Zlatý listopad podílových fondů

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 10. 12. 2023
Listopad byl pro investory jedním z nejúspěšnějších měsíců za kolik let. Americké akcie vyskočily skoro o devět procent, evropské o osm. Dluhopisové trhy nezaostávaly. Vývoj podílových fondů komentuje Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.
Investoři nasadili růžové brýle. Zlatý listopad podílových fondů

Zdroj: Pleska/Dall-e

Trhy po dlouhé době začaly vidět svět růžověji. Investoři soudí, že snížení základních úrokových sazeb centrálních bank je nedaleko a že se uvolní utažené měnové politiky.

S tím mají zlevnit půjčky pro firmy, a tedy i investice do rozvoje, které jednou přinesou vyšší zisky.

Americké akciové burzy zažily druhý nejlepší listopad od roku 1980. Růst nezpomalila ani čísla z trhu práce, ani pokles úrovně úspor kvůli silné spotřebě. Chuť utrácet ale americké spotřebitele může rychle přejít. První vlaštovkou předznamenávající zpomalení americké ekonomiky může být rostoucí počet problémů se splácením úvěrů na kreditních kartách.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Česká ekonomika nemá nejlepší vyhlídky. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl a statistický úřad potvrdil pokles i v meziročních datech. Pohybujeme se v pásmu recese. Reálný hrubý národní produkt ani nedosáhl úrovně před covidem, v Evropě patříme k nejpomaleji rostoucím zemím.

Německá ekonomika, na kterou je ta naše nejvíc navázaná, nás tentokrát z recese nevytrhne. Sama v posledním čtvrtletí klesla a do recese nemá daleko.

Ani tato tvrdá makroekonomická data ale investory neodradila od nákupů akcií, takže například německý index DAX je u svých maximálních hodnot.

Der DAX

Zdroj: peníze.cz

DAX (Deutscher Aktienindex) je index Frankfurtské burzy cenných papírů. Počítá se z ceny akcií 40 z nejvýznamnějších německých společností.
Na Peníze.cz najdete přehledy cen světových akcií i akcií z pražské burzy.

Dluhopisům zas pomáhala nižší inflace, která zvyšuje poptávku po dlouhodobých výnosech. Takže ceny dluhopisů ve fondech rostou.

Inflace klesá skoro všude. Jednou z mála výjimek je Česko. Domácí inflace se dostala nad osm procent a chvíli tam vydrží. Neznamená to ale, že by se tak prudce zdražovalo. Je to statistický důsledek toho, jak vláda loni v říjnu nechala zadotovat energie.

Nicméně tento efekt brzy zmizí a v prvním čtvrtletí se podle prognózy České národní banky inflace rychle dostane na úroveň tří nebo čtyř procent. 

Menší strach z inflace a vysokých úroků působil pozitivně na ceny všech finančních aktiv, a proto více než solidní čísla ukázaly jak akciové, tak dluhopisové podílové fondy.

Partners indexy akciových fondů

 

PIF-AK
fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC
fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

listopad 2023

6,2 %

4,9 %

od začátku roku

12,4 %

15,4 %

poslední rok

7,3 %

12,5 %

poslední 3 roky

20,7 %

17,3 %

posledních 5 let

41,1 %

27,9 %

posledních 10 let

78,0 %

38,0 %

počet fondů

38

14

K lepší náladě na trzích přispěly kromě očekávání uvolněnější měnové politiky i solidní výsledky firem a nižší ceny energií. Na rozdíl od loňska se tak akcioví investoři letos těší nadprůměrnému zhodnocení. Je tu ale taky dost rizik, na která se zapomíná: pořád je tu jistá pravděpodobnost příchodu tvrdé recese, jsou tu rizika geopolitická a ani sazby nemusí klesat podle očekávání.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v listopadu okolo 6,2 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v plusu v průměru o 7,3 procenta. 

Index PIF-SPEC, do kterého Partners řadí akciové fondy, které se specializují na akcie konkrétních regionů nebo ekonomické sektory, měl v listopadu průměrnou výkonnost 4,9 procenta. Hlavním důvodem rozdílu je nízký výkon fondů zaměřených na střední a východní Evropu a akcie nerozvinutých zemí. Například česká burza v listopadu přidala pouhých 1,7 procenta, zatímco index světových akcií vyrostl o devět procent.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

PIF-DLUH
fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

PIF-HY
fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů 

listopad 2023

1,2 %

2,4 %

od začátku roku

6,6 %

8,0 %

poslední rok

6,1 %

7,4 %

poslední 3 roky

1,5 %

2,7 %

posledních 5 let

5,4 %

12,3 %

posledních 10 let

7,3 %

21,6 %

počet fondů

18

22

Výnosy českých státních dluhopisů klesaly nejen v souladu s výnosy státních dluhopisů v zahraničí. Nad očekávání dobře se vyvíjel i deficit státního rozpočtu. Navíc ratingová agentura Moody’s zlepšila výhled ratingu Česka z negativního na pozitivní.

Nižší inflace přináší větší poptávku po výnosech dlouhodobých dluhopisů a posouvá jejich ceny výš. Dluhopisové fondy mají tedy letos výkonnost nad průměrem. Jejich podílníci se můžou těšit, že rezervy se jim v budoucnu zhodnotí nejenom nominálně, ale doopravdy. Výnos držených dluhopisů se pohybuje mezi čtyřmi a šesti procenty, vysoko nad inflačním cílem centrální banky.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů (index PIF-DLUH) za poslední měsíc bylo 1,2 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou konzervativní fondy o 6,1 výš.

Rizikovější dluhopisy (index PIF–HY) díky pozitivní náladě na akciových trzích a poklesu rizikových přirážek skončily v listopadu s pozitivním zhodnocením 2,4 procenta. Meziročně jsou výš o 7,4 procenta.

Partners index smíšených fondů – PIF-MIX

listopad 2023

3,7 %

od začátku roku

7,6 %

poslední rok

5,5 %

poslední 3 roky

6,4 %

posledních 5 let

13,7 %

posledních 10 let

21,2 %

počet fondů

50

Když rostou jak akcie, tak dluhopisy, smíšeným fondům, které jsou poskládané z obou typů aktiv, nezbývá než růst taky. I smíšené fondy tedy svým majitelům připsaly klientům kladné zhodnocení. Jejich průměrná hodnota vzrostla meziměsíčně o 3,7 procenta a meziročně jsou 5,5 procenta ve zisku.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services