Kauza Xixoio: Policie obvinila dva lidi kvůli podvodu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 12. 2023
Kauza Xixoio: Policie obvinila dva lidi kvůli podvodu

Zdroj: Shutterstock

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu zahájili trestní stíhání dvou fyzických osob a jedné právnické osoby pro trestný čin podvodu v souvislosti s případem Xixoio. Oznámil to mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Na případu se podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu.

„Obviněné osoby měly podle našich závěrů nabízet pod nepravdivou legendou zhodnocení úspor zákazníků v podobě investic do ekosystému Xixoio. O průběhu projektu a jeho výsledcích měly záměrně nepravdivě informovat své investory, a to zejména za užití prezentace společnosti Xixoio, která měla vytvořit dojem úspěšného budování ekosystému a růstu hodnoty tokenu XIX,“ říká Ibehej.

Takto vylákané finanční prostředky byly podle zjištění kriminalistů použity zejména na nákladný provoz společnosti, provize a pro osobní spotřebu obviněných osob. Centrála vyčíslila počet poškozených investorů na skoro tři tisíce, do projektu vložili přes 353 milionů korun.

„Obviněné osoby měly tímto způsobem společně vylákat od nejméně 2931 poškozených fyzických a právnických osob finanční prostředky ve výši nejméně 339 253 008 korun a 571 668 eur,“ upřesňuje Ibehej.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám trest odnětí svobody až na 10 let, dodává mluvčí. Jména obviněných nesdělil.

Trestní stíhání probíhá na svobodě, říká mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu. Při razii loni v listopadu policisté dočasně zadrželi Richarda Watzkeho, zakladatele a majitele Xixoio, a Henryho Ertnera, šéfa představenstva. Policisté tehdy zajistili majetek v hodnotě 50 milionů korun.

Xixoio chtělo vytvořit alternativu k akciím nebo dluhopisům – její digitální platforma měla firmám umožnit získání kapitálu prostřednictvím prodeje tokenů zájemcům z řad veřejnosti.

Na možná rizika investic do projektu Xixoio upozornil před dvěma lety web Peníze.cz. Ministerstvo financí poté veřejnost varovalo, že investice do tokenů nepodléhá regulaci kapitálového trhu a nedohlíží na ně Česká národní banka. Případné ztráty nekryje ani Garanční fond obchodníků s cennými papíry.

První firmou (kromě samotného Xixoio), která měla být tokenizována, byla SimpleCell, tehdy spojená s podnikatelem a bývalým bankéřem Radovanem Vávrou. Prodej tokenů ale po třech týdnech odložil s odvoláním na propuknutí války na Ukrajině. Vávra, který se na prezentacích společnosti Xixoio osobně podílel a vyjadřoval jí svou podporu, později tvrdil, že byl pouhým zákazníkem.

V srpnu 2022 Xixoio oznámilo, že tokenizaci už využilo 21 firem. Mimo jiné šlo o vydavatelství A11 nebo realitní projekt Endless Trail. 

Naše recenze. Verdikt: nebrat!

Lupa
Zdroj: Shutterstock

Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. Na podzim 2021 jsme v recenzi vysvětlili, proč takovou investici nedoporučujeme.

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services