Velký investiční seriál: Jak vybírat podílový fond

Aleš Tůma | rubrika: Seriál | 6. 8. 2014 | 11 komentářů
Už v minulém dílu Velkého investičního seriálu jsme zmínili, že český investor může vybírat z víc než 1300 podílových fondů; jen přes platformu Conseq je to několik stovek. Jenže takové množství možností, to může pro někoho být spíš za trest. Jak tedy vybírat a nezbláznit se?
Velký investiční seriál: Jak vybírat podílový fond

Pokud čekáte recept na rychlé zbohatnutí, musím vás zklamat hned na začátku. Takový recept (tedy fungující) neexistuje. Vybrat příští vítěze mezi fondy je podobně těžké jako vybrat hvězdné akcie. Poměrně přesvědčivě to dokládají i různé studie.

Ale to neznamená, že byste měli investovat podle hodu šipkou. Je důležité vybrat solidně řízený fond, který zapadá do vašeho portfolia a postará se o vaše peníze kvalifikovaně.

O výběru fondů by se dala napsat celá kniha. Ostatně, autorovi tohoto článku jedna vyjde v září. Následující text z ní vychází, ale nebojte, bude podstatně stručnější.

Ministerstvo zdravotnictví varuje…

Varování, že minulé výnosy nejsou zárukou budoucích, je stejně notoricky známé, jako zdravotní varování na krabičkách cigaret. Tak notoricky, že ho také všichni ignorují. Neuškodí si ho proto připomenout.

Společnost Standard & Poor’s pravidelně vydává zevrubné hodnocení výkonnosti fondů v USA. Co z něj vyplývá? Z fondů, které byly v letech 2003–2008 v první čtvrtině pořadí, jich tam v letech 2008–2013 zbyla necelá čtvrtina. Tedy zhruba tolik, kolik odpovídá náhodnému pořadí. To vcelku potvrzuje závěr, že vybírat si podle výkonnosti za posledních pár let nemá valný smysl.

Určitá vypovídací hodnota historie se ale potvrdila – u fondů, které byly v poslední čtvrtině pořadí, byla v dalším období vyšší pravděpodobnost, že budou uzavřeny (respektive sloučeny s jiným fondem).

Zmíněné notorické varování platí i pro známý rating agentury Morningstar. „Pětihvězdičkový“ fond překonává srovnatelnou konkurenci, jenže to nezaručuje, že ji bude překonávat i budoucnosti.

Propojeno!

Jak se při investování neztratit? Je to jednoduché: kupujte fondy s pěti hvězdičkami, orientujte se podle hvězd! Ovšem dost možná se vám stane, že místo přístavu jménem Blahobyt skončíte na Ostrově nuzáků.

Investiční chyby: Orientujete se podle hvězd

Nevíte, kde začít?

Chtěli byste začít s investováním, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Přečtěte si návod k použití

První krok při každém investičním rozhodnutí je vědět, do čeho investujete. Základní informace získáte z infolistu neboli hezky česky factsheetu fondu. Setkáte se s ním nejčastěji v podobě pravidelně aktualizované měsíční zprávy.

Kromě popisu zaměření fondu byste tu měli najít i strukturu portfolia – alespoň deset největších akcií či dluhopisů a složení podle sektorů, regionů či měn. Bez těchto informací byste nevěděli, do čeho se vlastně chystáte investovat a jak fond zapadá do vašeho celkového portfolia (tedy jestli už třeba nemáte jiný fond s velmi podobným složením).

Akciový fond obvykle uvádí i počet titulů. Ten napoví, jestli manažer věří svojí schopnosti vybrat nadprůměrné akcie a drží koncentrované portfolio (například třicet akcií), nebo spíše sleduje index.

Dluhopisový fond by měl uvádět informace umožňující posoudit jeho výnosový potenciál a rizika. Tedy především výnos do splatnosti, duraci a rating držených dluhopisů. Výnos do splatnosti (anglicky yield to maturity) nemusí z mnoha důvodů odpovídat skutečně dosaženému výnosu, ale pro orientační představu postačí. Obvykle se uvádí v hrubém vyjádření, takže je potřeba ještě odečíst náklady.

Jak dál při výběru…

Podle čeho se dál orientovat? Za prvé, volte fondy s historií. Protiřečíme si jen zdánlivě – minulá výkonnost skutečně nevypovídá o budoucí, ale pokud fond existuje deset let a spravuje velký objem majetku, je slušná pravděpodobnost, že zítra nezmění strategii nebo se nezavře.

I úplně nový fond samozřejmě může být zajímavý. Ale zvlášť na akciovém trhu není snadné přijít se strategií, kterou už někdo jiný dávno neprovozuje.

Jak moc záleží na jménu správce? Zavedené investiční společnosti dávají slušnou jistotu, že se budou o vaše peníze starat s odbornou péčí. Na druhou stranu, není nutné být při investování věrný své bance, jen proto, že tam máte dvacet let účet.

Dále – vybírejte fondy s jasnou investiční strategií. Pokud z měsíční zprávy vůbec nepochopíte, o co se fond snaží, nemusí to být vaše chyba.

Důležité jsou samozřejmě i poplatky fondu – tak důležité, že jim budeme věnovat příští díl seriálu. Při rozhodování neberte v úvahu jen vstupní poplatek, ale i celkovou nákladovost.

Anketa

Jak moc dáte při výběru investičního produktu na úspěchy v nedávných letech?

Ještě pár rad navrch

Větší efekt na výnosy než poplatky může mít i volba měny. Vybírejte si vždy fond vedený v odpovídající měně – u konzervativních fondů nemá smysl podstupovat měnové riziko. U akciových fondů už měnové riziko není to hlavní, ale pokud chcete fond zajištěný do koruny (nebo eura, utrácíte-li v euru), zkontrolujte si, jestli je fond skutečně měnově zajištěný, nebo jen denominovaný.

A v neposlední řadě – neskákejte příliš na marketingová lákadla. Vždy si přečtěte zdůvodnění investiční strategie fondu. Pokud před rokem či dvěma nic podobného na trhu nebylo a najednou takových fondů existuje tucet, může jít jen o další módní bublinu. Možná si ještě pamatujete vlnu popularity fondů specializovaných na čínské a „BRIC“ akcie, která vrcholila někdy v roce 2007.

Na závěr otázka – platí u fondů, že na velikosti záleží? Do jisté míry ano. Fond na americké akcie spravující jen padesát milionů korun by zřejmě nebyl příliš efektivní. Je vhodné volit spíše fondy, které jsou „vlajkovými loděmi“ správců a obhospodařují velký objem majetku. Konkrétně na platformě společnosti Conseq můžete volit kromě fondů Conseq i Aberdeen, BNP Paribas, Franklin Templeton a mnoho dalších těžkých vah investičního světa.

Jako máloco ve financích to ale platí absolutně, od určité hranice může být fond příliš velký, například pokud investuje do akcií malých firem.

Rad čím se při výběru fondů řídit, by šlo sepsat ještě mnoho. V podstatě je ale jde zjednodušit na jednu větu – investovat s rozmyslem je polovina úspěchu.

Uměli byste si vybrat fond sami, nebo byste si nechali poradit? Anebo se prostě necháte ukecat? Podělte se o zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2014 10:14

Proc se nemuzu zbavit dojmu, ze zase vyjde knizka autora, ktery si vydelava ne tim, ze by fyzicky nvestoval, ale ze o tom vede jen reci na papire ?

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2014 11:31, michal

Ad1.) pro pána, co je chudý jak kostelní myš
- chudý jak kostelní myš asi zřejmě nejste a jedná se pouze o ironii, ale to je mi docela jedno.
- každý má šanci na lepší život. Jen musí sám chtít ...
- ne každý je zrozen stát se v životě úspěšným

Ad2.) pro pána, co se ptá na "odbornost"
- je rozdíl, jestli o Vás píše odborník nebo se samozvaný "odborník" prostě jen náhodou trefí v několika aspektech do produktu, který sám nevyužívá a o jeho dostupnosti neví :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

29. 7. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

Nejspíš už jste slyšeli o akciových a dluhopisových podílových fondech. Různých kategorií nebo typů fondů je ale mnohem více. Z čeho jsou namíchané smíšené fondy? Investují komoditní... celý článek

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

17. 6. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

Strach a chamtivost. Dvě základní emoce, které ovládají finanční trhy. Netřeba si nic nalhávat, máme je všichni. V různých chvílích převládne jedna nebo druhá. Proto jim věnujeme další... celý článek

Velký investiční seriál: Riziko. Váš věrný kamarád

21. 5. 2014 | Aleš Tůma | 1 komentář

Velký investiční seriál: Riziko. Váš věrný kamarád

Bez práce nejsou koláče a bez rizika nejsou výnosy. V nějaké z jeho podob se s ním setká každý investor a nevyhnete se mu ani při spoření do slamníku. Abyste se s ním lépe sžili, věnujeme... celý článek

Velký investiční seriál: Od koho si nechat poradit a komu se radši vyhnout

23. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký investiční seriál: Od koho si nechat poradit a komu se radši vyhnout

Proč by si měl začínající investor nechat poradit od odborníka? Jaký je rozdíl mezi investičním zprostředkovatelem a investičním poradcem? Má smysl investovat, když věci dokonale nerozumíme?... celý článek

Očima expertů: Začínáme s investováním. Na co si dávat pozor?

18. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Začínáme s investováním. Na co si dávat pozor?

První krůčky ve světě investic nemusí být vůbec jednoduché. Kolem čeká řada nástrah, které můžou přijít pěkně draho. Na co si v začátcích dávat největší pozor? Zeptali jsme se ekonoma... celý článek

Partners Financial Services