Velký investiční seriál: Kdy a proč začít?

Ondřej Tůma | rubrika: Seriál | 8. 4. 2014 | 11 komentářů
V první části našeho seriálu o investování se budeme zabývat tím, proč vůbec posílat peníze do investic. Připomeneme vám také základní chyby začínajících investorů a řekneme si, jaké předpokládané výnosy jsou reálné a kdy už naopak zavánějí nějakou levotou.
Velký investiční seriál: Kdy a proč začít?

Češi si nejčastěji odkládají peníze na stavební spoření a penzijní připojištění. Ty si získaly velkou popularitu hlavně díky státní podpoře, která výrazně ovlivňuje konečné zhodnocení. Posílat peníze na stavebko a penzijko se však vyplatí jen do určité míry, která je dána právě výší maximálního státního příspěvku, případně možností daňového odpočtu. Kam ale se zbylými finančními prostředky, které si dokážeme odepřít a schovat na rekonstrukci bytu, dětem na studium nebo prostě „jen“ na horší časy? „Mít rezervu je základ od doby, kdy jsme slezli ze stromů. Dnes je dobré dbát na to, aby bylo něco v peněžence, něco na běžném a něco na spořicím účtu. Vyšší částky už by ale měly také trochu vydělávat a toho lze reálně dosáhnout jen za cenu podstoupení určitého rizika,“ vysvětluje ekonomický žurnalista Petr Fejtek, proč by měl člověk začít přemýšlet o investování. Peníze uložené na bankovním účtu nebo schované doma v matraci totiž nekompromisně znehodnocuje inflace.

Nevíte, kde začít?

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli s investováním začít, a nevíte kde? Vyzkoušejte podílové fondy partnera našeho seriálu, investiční společnosti Conseq:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Investovat může (skoro) každý

Odborníci se shodují na tom, že odkládat pravidelně peníze stranou a investovat je si může dovolit většina lidí. Odmítají tedy názory, že investice mají smysl jen pro ty nejmajetnější. „Lidé mají často představu, že investování je jenom pro bohaté. Přitom již od 500 korun měsíčně můžete mít kvalitní portfolio podílových fondů a nemusíte se dál v podstatě skoro o nic starat. Odkládat něco na horší časy má smysl vždycky, i když je to malá částka,“ myslí si Aleš Tůma, finanční analytik společnosti Partners. Samozřejmě, že se najde řada těch, kteří si můžou dovolit sotva pár stovek na penzijko, kdepak by ještě posílali peníze do podílových fondů nebo akcií. Na druhu stranu se ale stačí podívat na to, kolik peněz měsíčně utratí i lidé s nižšími příjmy za cigarety nebo pravidelné „výlety na jedno“ do oblíbené hospůdky.

Než se člověk rozhodne investovat, měl by mít jasno v tom, za jakým účelem chce peníze odkládat a zhodnocovat. Bez finančního cíle a jasného časového horizontu, ve kterém bude svoji vizi naplňovat, postrádají pravidelné investice smysl. Často to pak končí tak, že peníze, které chceme dlouhodobě dávat stranou jen tak „na horší časy“ předčasně vybereme a koupíme si za ně exotickou dovolenou nebo drahou televizi s ultratenkou obrazovkou. Každý investor je sice jedinečný a bude mít nějaké individuální cíle a potřeby, ale drtivá většina z nás bude řešit zabezpečení na penzi, pořízení (většího) bytu nebo jeho rekonstrukci, případně spoření pro děti na studia. „Když si vezmeme mladšího člověka, který bude pravidelně investovat přes dvacet pět let, tak pokud bude odkládat deset procent svého čistého platu, je to už celkem slušné přilepšení k důchodu,“ připomíná ředitel prodeje společnosti Conseq Richard Siuda. U investice pro děti je pak nutné počítat přibližně s patnáctiletým horizontem, ale i to je dostatečně dlouhá doba na to, aby všechny peníze nemusely nutně skončit jen na stavebním spoření.

Nenechte se zlákat nereálnými zisky

Základní rada, kterou dá začátečníkovi každý zkušený investor, zní: „Nesnažte se při investování honit za obřími zisky vysoko nad úrovní trhu.“ Pokud totiž dané oblasti dokonale nerozumíte, budou mít pro vás krátkodobé spekulace zhruba stejný efekt jako návštěvy kasina. Občas se vám sice může podařit něco vyhrát, celkově se ale budete potápět do stále většího minusu – a o tom zkrátka investování není. Ve své podstatě by měla investice představovat něco, co se nám časem zhodnotí, co nám za „odloženou spotřebu“ přinese v budoucnu nějaký přijatelný zisk. Největší smysl proto dávají dlouhodobější investice, které „průměrují“ výkyvy na trhu.

Další problém, se kterým se můžeme na finančním trhu často setkávat, jsou pochybné společnosti nabízející královské výnosy u produktů, které z dlouhodobého hlediska nemůžou něco takového splňovat. „Třeba pět procent ročně zní celkem skromně, ale pokud jde o dluhopisy nějaké neseriózní firmy, průšvihem to zavání. Co se týče akcií, průměr amerického indexu S&P 500 za posledních 85 let je kolem 9,6 procenta ročně. Reálný výnos, tedy po očištění o inflaci, je zhruba o tři procenta nižší. Budoucnost nikdo nezná, ale slibovat nominální výnosy nad osm procent ročně není moc seriózní,“ vysvětluje analytik Aleš Tůma. 

Anketa

Investujete?

Kdy je nejlepší začít investovat?

A kdy je vlastně dobré s investováním začít? Nabízí se otřepaná fráze – která ale platí: čím dřív, tím líp! Člověk si pak totiž nemusí dávat stranou tak velké částky, jako kdyby si chtěl našetřit dostatečný „polštář“ na důchod například v posledních deseti letech před nástupem do penze. Byl by jistě nesmysl zanedbávat děti a zároveň škudlit deset tisíc měsíčně, ale alespoň malou částku na pravidelnou investici by ve svém rozpočtu měl najít (skoro) každý.

Někdo se také zamýšlí nad tím, jak by se dalo taktizovat a začátek „investiční kariéry“ načasovat na období růstu trhů. Opět ale platí, že něco takového jde jen těžko odhadnout a většinou se podobné pokusy vymstí. „Výhodný čas pro investování nebyl ve skutečnosti nikdy – protože křišťálovou kouli nemá nikdo. Vhodnou dobu tak lze vyhodnotit jen zpětně. Dokonce platí staré, byť drastické: nejlépe je investovat, když na ulicích teče krev. Když jsou všichni happy a trhy letí do oblak, obvykle brzy přijde pád. A o časování investic platí ve slušných investičních společnostech totální zákaz. Jednoduše: začít je nejlepší kdykoli, optimální jsou pravidelné investice,“ uzavírá Petr Fejtek.

Kolik by podle vás měla vynášet vaše investice, abyste byli spokojení? Diskutujte s námi!

Kde dělají investoři chybu?

Richard Siuda

Richard Siuda ze společnosti Conseq popisuje, jakých chyb se investoři při svých začátcích nejčastěji dopouštějí: „V zásadě jde o dvě věci. Na jedné straně o to, že lidé vůbec ničemu nevěří. Nechtějí dlouhodobě investovat, protože mají pocit, že o peníze přijdou. Třicetiletého horizontu se často bojí jako čert kříže. Tímhle šíleným přístupem se ale připravují o to, aby se svými penězi mohli nějak rozumně nakládat. Pak mají všechno uložené v lepším případě na spořicím účtu, většinou ale spíš na běžném účtu nebo dokonce doma v šuplíku mezi spodním prádlem. Chápu, že tahle nedůvěra má své kořeny v kuponové privatizaci a investičních fondech z devadesátých let. S dnešním kolektivním investováním to ale nemá vůbec nic společného. Lidem se to však velmi těžko vysvětluje.

Druhou častou chybou, kterou začínající investoři dělají, je pak to, že se nechají zlákat vidinou úžasných výnosů. Někdo jim třeba namluví, že zlato nebo diamanty vždy vydělávají, tak je dobré do nich investovat balík peněz. Nakonec to ale může dopadnout hodně špatně.“

Víc si můžete přečíst v loňském rozhovoru pro Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2014 9:46, mario

Mně přijde investování v podílových fondech na důchod v pohodě. Šance na nějaké slušné zhodnocení je tam ve srovnání s dalšími retailovými produkty celkem dobrá. Jen ať si lidi přečtou, že si na důchod musí šetřit, nebo se budou mít zle!

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Tůma: Takhle ty kapitalisty nedoženeme!

22. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Aleš Tůma: Takhle ty kapitalisty nedoženeme!

„Investování v České republice možná paradoxně pomůže neúspěch důchodové reformy,“ tvrdí analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Investorům radí, aby zbytečně nesázeli vše na Čínu,... celý článek

Richard Siuda: Češi se dlouhodobého investování bojí jako čert kříže. A je to velká chyba

4. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Richard Siuda: Češi se dlouhodobého investování bojí jako čert kříže. A je to velká chyba

„Lidé se tu do dlouhodobého spoření nehrnou. Znamená to totiž odpírat si dnešní spotřebu a to se nikomu nechce. Naopak si všichni chtějí brát půjčky, aby mohli utrácet ještě víc. Úspěch... celý článek

Fondy, které za to stojí: Conseq Invest Akciový

27. 11. 2012 | Martin Tománek | 4 komentáře

Fondy, které za to stojí: Conseq Invest Akciový

Věnovali jsme se kvalitním fondům zaměřeným tu na akcie americké, tu evropské, tu na rozvojové země. Dnes se podíváme pod kapotu domácího fondu. Na řadě je fond středoevropských akcií... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Partners Financial Services