Na bankomat vůbec nesáhnete. Spořitelna spouští nové výběry

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 27. 6. 2022 05:01 aktualizováno 27. 6. 2022 16:00 | 38 komentářů
Česká spořitelna jako první v Česku nabízí QR výběry z bankomatů. Kdo má v chytrém telefonu aplikaci George, nemusí už vůbec vytahovat kartu ani nic zadávat na obrazovce bankomatu. Sáhne si jenom na peníze.
Na bankomat vůbec nesáhnete. Spořitelna spouští nové výběry

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna přichází s novou možností, jak si vybrat hotovost z bankomatu. Může být zajímavá pro lidi, kteří se nechtějí u bankomatu moc zdržovat nebo se chtějí vyhnout jakémukoliv dotyku s obrazovkou či klávesnicí bankomatu.

Novinku pod názvem QR výběr spustila spořitelna 17. června jako první banka v Česku. Využívat ji budou moci pouze klienti s její kartou, kteří u ní mají jakýkoliv osobní účet. Potřebují k tomu chytrý telefon s fotoaparátem, s bankovní aplikací George a potvrzovací aplikací George klíč. 

Tuto službu banka svým klientům nasazuje postupně. Do konce června ji slibuje zpřístupnit všem uživatelům mobilního George. QR výběr už mají k dispozici všichni klienti s operačním systémem iOS pro značku Apple. „Jestli jste na Androidu, ještě chvíli vydržte,“ píše Jan Hailich, manažer České spořitelny pro platební řešení, na sociální síti LinkedIn.

Jak novinka funguje v praxi? Po přihlášení do mobilní aplikace George si klient v menu (tři tečky) zvolí funkci „QR výběr z bankomatu“. Nastaví si sumu, kterou chce vybrat, případně požádat o vytištění „účtenky“, tedy potvrzení o výběru. Požadavek v mobilu potvrdí George klíčem. Pak má klient 15 minut na to, aby se dostal k bankomatu a vybral si hotovost.

Foto: Česká spořitelna

Nová funkce na bankomatech ČS.

U bankomatu si klient svým mobilem načte QR kód z obrazovky a v mobilní aplikaci zkontroluje, zda číslo, které se mu v ní ukázalo, je shodné s číslem na obrazovce bankomatu. Pokud ano, tak všechno ještě jednou potvrdí – a pak už mu bankomat vydá hotovost. Není tedy potřeba zadávat na bankomatu cokoliv dalšího.

Klient nemusí mít u sebe ani kartu, ani si k ní pamatovat PIN. Dokonce nemusí mít kartu vůbec – stačí běžný účet, protože výběr přes aplikaci je navázán přímo na něj.

Díky až čtvrthodinovému limitu si lze výběr „objednat“ v klidu předem, tedy třeba cestou z bankomatu. Kdo si nestihne vybrat hotovost včas, nemusí se bát, že se mu z účtu strhnou peníze. V takovém případě se požadavek na QR výběr automaticky zruší. Samozřejmě nehrozí ani to, že by se k hotovosti mezitím dostal někdo jiný.

Novou službu lze využít na všech bankomatech České spořitelny, dostupná je pouze pro její klienty. Denní limit pro QR výběr je 10 000 korun, minimum je 200 korun. Požadovaná částka musí být složitelná z bankovek v hodnotách 200, 500, 1000 nebo 2000 korun. Konkrétní skladbu (kombinaci) bankovek však při využití QR kódu nelze využít, což spořitelna zdůvodňuje snahou zajistit o co nejrychlejší výběr.

Cena za QR výběr je pro klienta stejná jako za jakýkoliv jiný ze stejného bankomatu. Záleží tedy na typu konta ve spořitelně – u nových účtů Standard nebo Plus se za výběr z vlastních bankomatů nic neplatí.

Tuto novinku Česká spořitelna začala komunikovat prostřednictvím svých vrcholových manažerů na LinkedInu. Klientům ji oficiálně teprve oznámí – podrobnosti už jsou sice dostupné na speciální stránce jejího webu, z hlavní stránky ji však banka ještě nepoutá.

Spořitelna sází i na rostoucí zájem lidí o využívání QR kódů. „Naši klienti je již velmi dobře znají a využívají je při zadávání plateb v mobilním bankovnictví. Aktuálně je již pětina ze všech transakcí zadaných z mobilu odeslána právě pomocí QR kódů,“ upřesňuje Hailich.

„Pokračujeme v plíživé QR revoluci, protože přes QR kód realizujeme už jeden milion plateb měsíčně. Hrozně mě baví, jak kdysi vysmívaná technologie – každá značka ji měla, ale žádní zákazníci ji nepoužívali – bere od pandemie finanční svět elegantním útokem. Zaplatíte s ní v hospodě, darujete jednoduše neziskovce, zaplatíte za energie...,“ napsala na LinkedInu Daniela Pešková, členka představenstva ČS.

Co na to ostatní banky v Česku? QR výběry výhledově chystá přinejmenším Komerční banka, potvrdila webu Peníze.cz.  „Možnost výběru z bankomatů prostřednictvím QR kódu bude součástí řešení v rámci Nové digitální banky (NDB), které představíme v příštím roce,” říká Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky.

Přidat by se mohla i Moneta. „Uvažujeme o tom, že bychom tuto službu nabídli našim klientům v příštím roce," odpovídá mluvčí Zuzana Filipová.

Air Bank možnost výběru hotovosti přes QR kod v tuto chvíli neplánuje. „Dáváme přednost práci na jiných projektech, které naši klienti více poptávají, jako je například příprava na spuštění služeb pro živnostníky nebo jednodušší správa účtů pro rodiče a děti,” vysvětluje mluvčí Jana Pokorná, mluvčí Air Bank.

Také Fio banka se aktuálně tuto funkci podle svého mluvčího Jakuba Heřmánka nechystá zavádět. Výběry přes QR kódy teď nechystají ani ČSOB a Raiffeisenbank, říkají jejich mluvčí.

Neurčitě odpovídá UniCredit Bank: „Zavedení QR výběru hotovosti do budoucna nevylučujeme. Přesný termín v předstihu upřesníme,” odpovídá mluvčí Petr Plocek.

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Dosud poslední tuzemskou inovací v bankomatových výběrech bylo zavedení NFC výběru pomocí mobilních aplikací jako Apple Pay nebo Google Pay. Klient sice nemusí mít u sebe platební kartu, nicméně požadavek na výběr musí zadat až u bankomatu a bez vyťukání PINu na klávesnici i zadání požadavku na obrazovce bankomatu se neobejde.

Ještě předtím banky postupně nainstalovaly bezkontaktní čtečky, které umožnily klientům vybírat bez nutnosti vkládat karty do bankomatu. Stačí, když kartu přiloží k čtecímu zařízení, což je rychlejší a bezpečnější.

V zahraničí se různé technologie výběrů pomocí mobilní aplikace a QR kódu začaly objevovat zhruba před deseti lety. Na Slovensku přišla s výběrem přes aplikaci jako první Tatra banka, sestra Raiffeisenbank.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Tyhle bankovky přestanou platit. Jak je poznat a vyměnit

Na konci června přestanou platit starší vzory bankovek. Ve fotogalerii vám podrobně ukážeme, které to jsou a jak se liší od těch, které budou dál platit.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2022 8:37, Fil

Citace - Zdeněk / 27.06.2022 08:28

Je to podle mne zařízení naprosto "nefér", protože fakticky připočítává ke každé provedené transakci poplatek za její provedení, protože bez potvrzovací SMS ji nelze provést a banka tak zavádí v podstatě povinnost zakoupit si mobil, který vůbec připouští použití bankovního systému(každá banka má jiný), který transakce z mobilu umožní a takový mobil je i finančně náročný. Naprosto nesouhlasím s používáním takovýchto "donucovacích" praktik. Zmt@seznam.cz


Nikdo vás nenutí, abyste vybíral z bankomatu zrovna tímhle způsobem.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2022 8:28, Zdeněk

Je to podle mne zařízení naprosto "nefér", protože fakticky připočítává ke každé provedené transakci poplatek za její provedení, protože bez potvrzovací SMS ji nelze provést a banka tak zavádí v podstatě povinnost zakoupit si mobil, který vůbec připouští použití bankovního systému(každá banka má jiný), který transakce z mobilu umožní a takový mobil je i finančně náročný. Naprosto nesouhlasím s používáním takovýchto "donucovacích" praktik. Zmt@seznam.cz

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services